Лабораторна 12

Засвоїти методику та техніку проведення фізичної терапії при розладах менструальної функції та безплідності у жінок при аномаліях положення матки та функціональній недостатності м’язів таза. Заняття лікувальною гімнастикою проводять щодня вранці, а в передменструальний і менструальний періоди 2 3 рази на день протягом 20-25 хв. Навантаження має бути порівняно високим (до виділення поту).

Гімнастичні вправи при лікуванні менструальних розладів варто використовувати для всіх м’язових груп, виконувати їх потрібно з великою амплітудою, енергійно, з різкими поворотами і частими змінами положень тіла, швидкими нахилами корпусу. У заняття слід неодноразово включати елементи релаксації (рекомендуються швидкі переходи від напруження до

розслаблення).

Завдання ЛФК при аномальних положеннях матки:

підвищити загальний фізичний розвиток;

поліпшити кровообіг у малому тазі;

усунути трофічні розлади, повернути матку в правильне положення;

навчити довільному розслабленню скелетної мускулатури у положенні, при якому виконують гінекологічний масаж. Лікувальну гімнастику проводять спільно з масажем і фізіобальнеотерапією. Тривалість занять 40 50 хв. Перед проведенням занять необхідно випорожнити сечовий міхур і пряму кишку.

У процедуру лікувальної гімнастики на фоні загальнозміцнювальних і дихальних вправ рекомендується вводити елементи розслаблення і спеціальні вправи, що зміцнюють підвішувальний і підтримуючий апарат матки, сприяють перенесенню внутрішньочеревного тиску з передньої стінки матки на задню і таким чином допомагають відновленню правильного положення матки. Для виконання вправ спеціальної спрямованості використовуються такі вихідні положення: колінно-кистьове, колінно-ліктьове, колінно-грудне, стопо-ліктьове, стопо грудне. Ці вихідні положення сприяють переміщенню внутрішніх органів догори, розслабленню м’язів чере вної стінки і зміні внутрішньочеревного тиску. Протипоказане вихідне положення лежачи на спині, тому що воно сприяє відхиленню матки назад, особливо при напруженні м’язів черевної стінки. Із процедури лікувальної гімнастики треба також виключити нахили тулуба назад.