Форум новин

Практичні методи дослідження

Практичні методи дослідження

Якименко Юлія Олександрівна -
Кількість відповідей: 0
Доброго дня!
Під методом розуміють спосіб теоретичного дослідження або практичного здійснення якого-небудь явища або процесу. Метод —це інструмент для рішення головного завдання науки — відкриття об’єктивних законів дійсності. Емпіричні завдання спрямовані на виявлення, точний опис і ретельне вивчення різних факторів досліджуваних явищ і процесів. Залежно від рівня пізнання виділяють методи рівнів
− емпіричного;
− теоретичного;
− метатеоретичного.
До методів емпіричного відносять: спостереження,опис, порівняння, рахунок, вимір, анкетне опитування, співбесіда,тестування, моделювання, експеримент. У своїй роботі я буду використовувати експеримент та опитування.
Експеримент – метод психологічного дослідження, специфіка якого полягає в тому, що в ньому продумано створюється штучна ситуація, у якій досліджувана властивість виявляється найкраще іїї можна точніше і легше оцінити. Це головний метод психологічних досліджень, який передбачає активне втручання дослідника в діяльність досліджуваного з метою створення умов, в яких виявиться психологічний факт.
Основна перевага експерименту полягає в тому, що він дозволяє надійніше, ніж всі інші методи, досліджувати певні психічні явища. Однак організувати і провести експеримент, що досліджує психіку, буває не так легко. Проведення психологічних експериментів потребує суворого дотримання етичних норм, щоб не зашкодити досліджуваному.
Види:
- Природний експеримент.
Природний експеримент проводять у звичному для досліджуваного оточенні, і він, як правило, не усвідомлює себе об’єктом дослідження.  Лабораторний експеримент
- Лабораторний експеримент дає можливість не лише створювати, а й контролювати чинники, що впливають на його перебіг. Він здійснюється в спеціальних умовах, проводиться із застосуванням технічних засобів, що дає змогу подавати інформацію.

Опитування - це метод збору соціальної інформації про досліджуваному об'єкті в ході безпосереднього (інтерв'ю) чи опосередкованого (анкетування) спілкування інтерв'юера і опитуваного (респондента) шляхом реєстрації відповідей респондента на випливають з мети і завдань дослідження питання, задані фахівцем.
Основне призначення опитування - отримати соціальну інформацію про стан думки (масового, групового, індивідуального) про оцінки, перевагах, інтересах опитуваних, а також відображену в їх свідомості інформацію про події, факти, оцінках, пов'язаних з їх життєдіяльністю і громадським життям.
Опитування - провідний метод у вивченні свідомості (установок, орієнтацій, мотивів, інтересів, очікувань) людей. Його значення важливо у дослідженні соціальних явищ і процесів, які малодоступні безпосередньому спостереженню, а також у тих випадках, коли досліджувана проблема чи явище слабо вивчені, відсутня або вкрай обмежена документальна інформація про них. Найбільш ефективним є застосування опитування в поєднанні з іншими методами.
Основні нормативні вимоги до проведення опитування - чітке формулювання дослідницьких завдань, адекватність питання (і запитальника) завданням дослідження, доступність формулювань питань респондентам, дотримання в ході опитування соціально-психологічних основ спілкування, етичних норм, врахування особливостей і компетенції респондентів та інтерв'юерів, пробудження інтересу респондентів в ході опитування, точність фіксації відповідей респондентів, стандартизація умов проведення опитування.
Слід зазначити, що при нещирих відповідях отримані дані представляють думки респондентів в спотвореному вигляді, а тому результати опитувань по можливості потребують зіставленні з відомостями, отриманими за допомогою інших методів (спостереження, аналіз документів), які на відміну від суб'єктивних висловлювань опитаних характеризують об'єктивний стан досліджуваних явищ. Необхідний облік зсувів (спотворень), пов'язаних з особливостями відображення у свідомості респондентів тих чи інших подій і явищ.