Глосарій
Специальные | А | Б | В | Г | Д | Е | Ё | Ж | З | И | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Э | Ю | Я | Все
П |
---|
ПАЛЬМІТИНОВА КИСЛОТАнасичена вища жирна кислота. У вигляді гліцеридів міститься майже в усіх природних жирах (у коров'ячому салі 25%, у свинячому 30%), фосфатидах. Входить до складу восків (бджолинний віск, спермацет). Вихідний продукт для біосинтезу - ацетилкофермент А. В організмі (в мікросомних мембранах) шляхом складних реакцій, що вимагають присутності О2 і відновленої форми НАДФ, із П.к., стеаринової та ін. насичених жирних кислот утворюються ненасичені жирні кислоти. | |
ПАНГАМОВА КИСЛОТА, ВІТАМІН В156-о-диметилгліцериновий етер D-глюконової кислоти. Виявлена в рослинах, тваринних тканинах, мікроорганізмах (дріжджі). Стимулює окиснювальні перетворення в організмі, може бути донором метильних груп у реакціях метилювання (подібно холіну), з чим і пов'язана її ліпотропна дія. | |
ПАНТОТЕНОВА КИСЛОТА, ВІТАМІН В3продукт сполучення β-аланіну з пантоєвою кислотою. Водорозчинна.
Синтезується зеленими рослинами, мікроорганізмами, в т. ч. кишковою
мікрофлорою. У складі коферменту А бере участь в обміні ліпідів, вуглеводів,
білків та в інших процесах метаболізму. Нестача П.к.
в організмі викликає сповільнення росту, ураження шкіри, посивіння волосся,
порушення діяльності нервової системи і шлунково-кишкового тракту; у людини
зустрічається рідко, оскільки добова потреба його (10 мг) задовільняється при
вживанні їжі | |
ПАПАВЕРИНалкалоїд опійного маку, похідне ізохіноліну. Розслаблює гладенькі м'язи кровоносних судин, бронхів, кишківника. Гідрохлорид П. використовується у медицині. | |
ПАПАЇНрослинний протеолітичний фермент; каталізує розщеплення пептидних зв'язків
у білках і пептидах, а також гідролізує аміди, етери і тіоетери. П.
одержаний у кристалічному вигляді з молочного соку папаї, де міститься у
великих кількостях. Молекула П. - поліпептидний ланцюг із 212 амінокислотних залишків.
| |
ПАРАТГОРМОН, ПАРАТИРИН, ПАРАТИРЕОЇДНИЙ ГОРМОНгормон, що продукується паращитоподібними залозами. За хімічною природою - поліпептид із 83 амінокислотних залишків. Взаємодіючи з кальцитоніном, П. регулює рівень кальцію і фосфору у крові, тканинній рідині та кістковій тканині. Концентрація П. у крові від 0,1 до 0,5 мг/мл. органи-мішені П. - кісткова тканина і нирки, на які він діє через аденілатциклазу, підвищуючи утворення цАМФ. П. стимулює формування остеокластів, в результаті діяльності яких деполімеризуються мукополіцукриди основної речовини кістки, що призводить до декальцинації її і надходження Са2+ у кров. Понижуючи реабсорбцію солей фосфатної кислоти з первинної сечі, П. посилює видалення фосфору і таким чином понижує вміст його в крові. Секреція П. залежить від вмсіту Са2+ у крові: при зниженні його рівня утворення П. посилюється. Надлишок П. в організмі (гіперпаратиреоз) зумовлює руйнування кісткової тканини (можливі спонтанні переломи), нестача (гіпопаратиреоз) - до пониження вмісту Са2+ в крові, тетанії, затримки розвитку зубів. | |
ПЕКТИНОВІ РЕЧОВИНИ, ПЕКТИНкислі поліцукориди рослин. Основа молекул - ланцюги із 1 → 4 - зв'язаних залишківα-D-галактуронової кислоти або її метилового етеру, часто містять бокові ланцюжки, побудовані з залишків нейтральних моноцукридів (D-галактози, L-арабінози, D-ксилози, L-рамнози). П.р. схильні до утворення драглів, особливо при підкисленні, у присутності двовалентних катіонів або великих кількостей цукрози. Одержують П.р. з яблук, лимонів, цукрового буряка, кошиків соняшнику. | |
ПЕНТОЗИ | |
ПЕПСИНпротеолітичний фермент шлункового соку хребетних. Виробляється клітинами
слизової шлунка у формі неактивного попередника пепсиногену, перетворення якого
у П.
відбувається автокаталітично у присутності хлоридної кислоти шлункового соку, а
також під впливом активного пепсину. П. гідролізує внутрішні пептидні зв'язки у білках і пептидах з утворенням простіших пептидів і вільних амінокислот. Відкрив у 1836 р. Т. Шванк;у 1930 р. одержав Дж. Нортроп у кристалічному вигляді. Молекула П. - поліпептидний ланцюг (327 амінокислотних залишків), містить 3 дисульфідних зв'язки і залишок фосфатної кислоти. Найлегше здійснює гідроліз пептидних зв'язків між ароматичними і дикарбоновими амінокислотами. Активний у кислому середовищі (оптимум рН біля 2,0). | |
ПЕПТИДАЗИпротеолітичні ферменти. Здійснюють відщеплення кінцевих амінокислотних залишків від молекул білків і пептидів. Відповідно до характеру дії на субстрати розрізняють карбоксипептидази, амінопептидази і дипептидази, що каталізують гідроліз дипептидів до вільних амінокислот. | |
ПЕПТИДИорганічні речовини, побудовані з залишків амінокислот, сполучених пептидним зв'язком. За числом амінокислотних залишків розрізняють ди-, три-, тетрапептиди і т. д., а також поліпептиди. Молекула П. - лінійний, як правило, ланцюг з аміногрупою (-NH2) на одному і карбоксильною групою (-СООН) на другому кінці. Зустрічаються П. з замкнутим ланцюгом - циклопептиди (багаточисленні токсини, гормони, антибіотики). До П. належать багато біологічно активних речовин: глутатіон та деякі гормони (глюкагон, вазопресин, окситоцин та ін.). У живих клітинах П. синтезуються з амінокислот або утворюються при ферментативному розщепленні білків. Шляхом хімічного синтезу одержані активні природні П. і їх численні аналоги. | |
ПЕПТИДНИЙ ЗВ’ЯЗОКвид амідного зв'язку; виникає в результаті взаємодії α-аміногрупи (-NH2)
однієї амінокислоти з α-карбоксильною групою (-СООН) другої амінокислоти. Пептидна група у білках і пептидах є у стані кето-енольної таутомерії (існування деяких хімічних сполук у вигляді структурних ізомерів, які здатні вільно переходити один в одного). Ферментативне утворення П.з. у живих клітинах відбувається у процесі біосинтезу білка. | |
ПЕПТИДОГЛІКАНИ, МУРЕЇНИопорні полімери клітинної стінки бактерій, які мають сітчасту структуру і утворюють жорсткий зовнішній каркас бактеріальної клітини. П. складаються з протяжних поліцукоридних ланцюгів з поперечними зшивками із відносно коротких пептидних мостиків. Бактерицидна дія лізоциму пояснюється розщепленням поліцукоридної частин. | |
ПЕРВИННА СТРУКТУРА БІЛКАпослідовність амінокислотних фрагментів, міцно з'єднаних пептидними зв'язками (−СО−NH−). Існує період напівжиття білкових молекул - для більшості білків він складає біля 2-х тижнів. Якщо відбувся розрив хоча б одного пептидного зв'язку, тоутвориться вже інший білок. | |
ПЕРВИННА СТРУКТУРА ДНКце послідовність розташування мононуклеотидів у полінуклеотидному ланцюзі, зв'язаних з ОН-групою при 3-ому або 5-ому карбоновому атомах, тобто 3,5-фосфоефірними зв'язками. | |
ПІРИМІДИНОВІ ОСНОВИгрупа природних сполук (цитозин, урацил, тимін, а також мінорні П.о.), похідні гетероциклічної азотистої
основи піримідину. Входять до складу нуклеїнових кислот; завдяки здатності специфічно (за принципом комплементарності) взаємодіяти з пуриновими основами, вони беруть участь у кодуванні і передачі спадкової інформації. Структурні компоненти
нуклеотидних коферментів, які відіграють важливу роль в обміні вуглеводів
(похідні уридинфосфату) і ліпідів (похідні цитидинтрифосфату), антибіотиків і
багатьох інших біолоігчно активних сполук. Біосинтез П.о. розпочинається з утворення
піримідинового кільця оротової кислоти з карбамоїлфосфату і аспарагінової
кислоти. Після приєднання до оротової кислоти D-рибозо - 5/-
фосфатного бокового ланцюга утворений нуклеотид (оротидилова кислота)
декарбоксилюється з утворенням нуклеотиду урацилу (уридинмонофосфат).
Уридинтрифосфат, утворений після дворазового фосфорилювання УМФ, амінується до
цитидинтрифосфату. Нуклеотид тиміну (дезокситимінова кислота) виникає в реакції
метилювання дезоксиуридинмонофосфату. Вільні П.о., що утворюються при розпаді
нуклеїнових кислот, можуть повторно використовуватися для синтезу нуклеїнових
кислот або підпадати під подальшу деградацію. Розпад П.о. відбувається в основному по
відновлювальному шляху з утворенням деяких β-амінокислот. У більшості
організмів вільні П.о. розпадаються до сечовини і NH3. Окиснювальний
шлях розпаду П.о.
виявлений у деяких бактерій; він включає стадію барбітурової або
метилбарбітурової кислоти і закінчується утворенням сечовини і малонової | |
ПІРОВИНОГРАДНА КИСЛОТАкетокислота. Солі П.к. - пірувати - поширені у живих організмах. Утворюються в результаті гліколізу або глікогенолізу, під час фотосинтезу, окисненні і переамінуванні деяких амінокислот, декарбоксилюванні солей оксалоацетатної кислоти. В анаеробних умовах піруват під впливом лактатдегідрогенази перетворюється в солі молочної кислоти, у процесі спиртового бродіння за участю піруватдекарбоксилази і алкогольдегідрогенази - в етанол. Одна з найважливіших обмінних реакцій, що каталізується піруватдегідрогеназним мультиферментним комплексом, - окиснення пірувату до ацетилкоферменту А, який далі окиснюється до СО2 і Н2О у циклі трикарбонових кислот. Ферментативне карбоксилювання пірувату (початкові реакції глюконеогенезу) утворює оксалоацетат, при переамінуванні пірувату з α-амінокислотами утворюється аланін. | |
ПІРУВАТДЕГІДРОГЕНАЗАполіферментний комплекс, що каталізує окиснювальне декарбоксилювання піровиноградної кислоти з утворенням ацетил-КоА у тканинах тварин, рослин, а також в аеробних мікроорганізмах. Завдяки цьому процесу вуглеводи (через піруват і ацетил-КоА) включаються у цикл трикарбонових кислот. П. складається з трьох ферментів (піруватдекарбоксилази, ліпоїлдегідрогенази, ліпоїлтрансацетилази), а також кофакторів (кофермент А, ФАД, НАД, ліпоєвої кислоти, тіамінпірофосфату, Мg2+), які перебувають у відповідних кількісних співвідношеннях і утворюють недисоційований у звичайних умовах коплекс. | |
ПЛАЗМАрідка або драглеподібна частина біологічних структур - крові, лімфи, клітин (цитоплазма) та ін. | |
ПЛАЗМАТИЧНА МЕМБРАНА | |
ПОЛІНУКЛЕОТИДИприродні чи синтетичні біополімери, побудовані з залишків багатьох нуклеотидів (мононуклеотидів). | |
ПОЛІПЕПТИДИполімери, побудовані з залишків амінокислот (від 10 до декількох десятків). Умовна межа між П. і білками лежить у ділянці (нижче неї - П., вище - білки). Біосинтез білків на рибосомах здійснюється у вигляді поліпептидних ланцюгів ("один ген - один поліпептидний ланцюг”). Білок може складатися з кількох поліпептидних ланцюгів, кожен з яких синтезується окремо, і лише після цього вони сполучаються (як, наприклад, у гемоглобіні). Численні антибіотики, гормони, токсини - П. Здійснений хімічний синтез багатьох П. | |
ПОЛІЦУКОРИДИ, ГЛІКАНИвисокомолекулярні вуглеводи, молекули яких побудовані з моноцукоридних залишків, сполучених глікозидними зв'язками. Утворені при цьому ланцюги можуть бути лінійними або розгалуженими. До складу найпростіших П. входять залишки тільки одного моноцукориду (гомополіцукориди), складніші П. (гетерополіцукориди) побудовані з залишків двох і більше моноцукоридів і можуть мати регулярно повторювані олігоцукоридні блоки. Крім звичайних гексоз і пентоз, зустрічаються дезоксицукри, аміноцукри (глюкозамін, галактозамін), уронові кислоти. Частина гідроксильних груп деяких П. ацильована залишками ацетатної, сульфатної, фосфатної та ін. кислот. Вуглеводні ланцюги П. можуть бути ковалентно пов'язані із пептидними ланцюгами з утворенням глікопротеїдів. Властивості та біологічні функції П. надзвичайно різноманітні. Деякі лінійні регулярні гомополіцукориди (целюлоза, хітин, ксилани, манани) не розчиняються у воді через міцні міжмолекулярні асоціації. Складніші П. схильні до утворення драглів (агар, альгінові кислоти, пектини), а розгалужені П. добре розчинні у воді (глікоген, декстрини). Кислотний чи ферментативний гідроліз П. призводить до повного або часткового розщеплення глікозидних зв'язків і утворення відповідно моно- або олігоцукоридів. | |
ПОРФІРИНИпігменти рослин і тварин, в основі молекул яких лежить структура з чотирьох пірольних кілець - порфін. Важливе біологічне значення мають Fe-комплекси П. (входять до складу гемоглобінів, ряду ферментів) і Mg-комплекс П. (хлорофіл і його аналоги). Біосинтез П. у клітинах відбувається з гліцину і бурштинової кислоти. | |
ПРОГЕСТЕРОНжіночий стероїдний статевий гормон хребетних. Виробляється жовтим тілом яєчника, плацентою, а також (у невеликих кількостях) корою наднирників і сім'яниками. Синтез і секреція П. регулюються лютеїнізуючим гормоном і хоріотичним гонадотропіном. Концентрація П. у плазмі крові жінок залежить від фази статевого циклу: 0,03 - 0,2 мкг% (фолікулярна), 1-3,0 мкг% (лютеїнова); при вагітності - 15-20 мкг%. П. і його природні і синтетичні похідні (гестагени) використовуються в медицині. П. виявлений у безхребетних (голкошкрі, молюски) і у квіткових рослинах. | |
ПРОЛАКТИН, ЛАКТОГЕННИЙ ГОРМОНвиробляється особливими ацидофільними клітинами передньої частини аденогіпофіза і має широкий спектр дії. У ссавців стимулює розвиток молочних залоз і лактацію, виявлення материнського інстинкту, ріст внтурішніх органів. За хімічною природою - білок, побудований з 198 амінокислотних залишків, структурно близький до гормону росту і до плацентарного лактогенного гормону. Секреція П. регулюється гіпоталамічними рилізинг - гормонами, естрогенами, прогестороном і β-ендорфіном. | |
ПРОЛАМІНИглобулярні білки. Містяться в зернах злаків. Разом з глютелінами утворюють запасні білки (ендосперма насіння) і складають основну масу клейковини зерна пшениці. Полідисперсні речовини, комплекс білків з подібними властивостями. П. бідні на окремі незамінні амінокислоти, містять велику кількість глутамінової кислоти (46%) і проліну (до 14%). Основні представники П. - гліадинендосперма зерен пшениці і жита, гордеїн ячменю, зеїн кукурудзи, кафірин сорго і авенін вівса. Вміст П. у зернах злаків - 5% від сухої ваги. | |
ПРОЛІНгетероциклічна амінокислота. Входить до складу всіх природних білків. Багато П. у рослинних білках - проламінах, фібрилярних білках, β-казеїні. П. - складова частина інсуліну, адренокортикотропного гормону, граміцидину та ін. біологічно важливих пептидів. Єдина амінокислота, що не утворює α-спіраль і суттєво впливає на третинну структуру білка. Гідроксилювання пептидного П. зумовлює його перехід у оксипролін. Метаболізм П. тісно пов'язаний з глутаміновою кислотою. | |
ПРОСТАГЛАНДИНИбіологічно активні речовини, виявлені у тканинах і органах більшості тварин і людини, у деяких рослин. За хімічною природою - жирні кислоти, що мають скелет із 20 атомів карбону і циклопентанове кільце. Спочатку П.
розглядали як секрет простати (звідси і назва). Відомо біля 20 природних П. У
залежності від структури циклопентанового кільця розрізняють П. типів Е, F (фізіологічно найбільш
важливі), А, В, С, D. Цифровий індекс, що використовується у назвах П., означає число подвійних зв'язків (1-3) у бокових ланцюгах молекули. Для позначення П., які мають різне просторове положення гідроксилу, у циклі при С-9 додається відповідно грецька літера (α або β). Біосинтез П. здіснюється в сім'яних міхурцях, матці, мозку, тромбоцитах, міокарді, ендокринних залозах та ін. тканинах та органах. Найбагатше джерело природних П. - горгонієвий корал Plexaura nomomalla. | |
ПРОСТЕТИЧНА ГРУПАнебілковий компонент складних білків (протеїдів), в т. ч. деяких ферментів (наприклад, флавінових). Міцно зв'язана з білком і стабілізує його структуру. | |
ПРОТЕЇДИскладні білки, що містять небілковий компонент - простетичну групу. В
залежності від хімічної природи останньої П.
ділять на нуклеопротеїди, ліпопротеїди, фосфопротеїди та ін. | |
ПРОТЕЇНИ | |
ПРОТРОМБІНскладний білок (глікопротеїд) плазми крові, важливий компонент системи згортання крові (фактор П). Білкова частина молекули побудована з одного поліпептидного ланцюга. Неактивний попередник фермента тромбіну, який бере участь в утворенні тромба. У організмі П. активується протеолітичним ферментом, фактором згортання крові Ха у присутності фактора V (проакцелерину) і йонів Ca2+ на поверхні фосфоліпідів мембран стимульованих клітин (тромбоцити, моноцити, ендотеліальні клітини). Біосинтез П. відбувається у клітинах печінки і регулюється вітаміном К. вміст П. у плазмі крові здорової людини 7-17мг%. | |
ПРОФЕРМЕНТИнеактивні попередники ферментів. У вигляді П. утворюються численні протеолітичні ферменти (наприклад, пепсин у формі пепсиногену, трисин у формі трипсиногену), що запобігає руйнуванню клітин і тканин, в яких здійснюється біосинтез цих ферментів. Перетворення П. в активні форми регулюється фізіологічними і біологічними факторами. | |
ПУРИНОВІ ОСНОВИгрупа природних сполук (аденін, гуанін, а також мінорні П.о.); похідні
гетероциклічної азотистої основи пурину. Входять до складу нуклеозидів, у яких П.о. пов'язані з рибозою чи
дезоксирибозою, а також нуклеотидів (фосфорних етерів нуклеозидів) -
структурних компонентів нуклеїнових кислот. Вміст П.о. у ДНК дорівнює вмісту
піримідинових основ; у РНК П.о. звичайно більше, ніж піримідинових. У нуклеїнових кислотах П.о. і піримідинові основи здійснюють кодування генетичної інформації і її реалізацію у процесі біосинтезу білка. Похідні П.о. відіграють також важливу роль у біоенергетиці клітини (АТФ), у механізмі гормональної регуляції (цАМФ, цГМФ), входять до складу нуклеотидних коферментів (НАД, НАДФ), вітамінів, антибіотиків та ін. біологічно активних речовин. | |