Глосарій


Browse the glossary using this index

Special | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | ALL

О

ОКСИГЕМОГЛОБІН, ОКСИГЕНОВАНИЙ ГЕМОГЛОБІН

сполука гемоглобіну (Нb) з молекулярним киснем; переносить О2 від органів дихання до тканин і визначає яскраво-червоний колір артеріальноїкрові. О2 зв'язується з Нb через Fe2+гема. Відносний вміст О. у крові залежить від парціального тиску кисню. При високому парціальному тиску О2 (у капілярах легень) Нb на 95% є у формі О. різке падіння парціального тиску О2 утканини перетворює О. у "відновлений” Нb. Як у О., так і у "відновленому” Нb, атоми заліза двовалентні.


ОКСИГЕНАЗИ

ферменти класу оксидоредуктаз. Каталізують реакції приєднання до субстрату двох атомів кисню (на відміну від гідроксидаз). Функція більшості О. зводиться до розщеплення гідроксильованих аліциклічних або ароматичних кілець. О. виявлені в основному у рослинах (наприклад, ліпоксігеназа), а також у тварин (мікросомна фракція печінки).


ОКСИДАЗИ

ферменти класу оксидоредуктаз. Каталізують окиснювально-відновні реакції, акцепторами Гідрогена у яких служить кисень повітря. При цьому утворюється вода або пероксид гідрогену (Н2О2). Коферментом багатьох О. є похідні вітаміну В2 - ФАД або ФМН. О. поширені у природі і відіграють важливу роль у катаболізмі (розпаді) і детоксикації різних сполук (наприклад, моноамінооксидаза руйнує біогенні аміни).


ОКСИДОРЕДУКТАЗИ

клас ферментів, які каталізують окиснювально-відновні реакції. У залежності від характеру групи, що окиснюється, О. ділять на підкласи: такі, що діють на спиртову групу, на альдегідну або кетонну, на етильну групу і т.д. Акцепторами електронів і протонів виступають НАД, НАДФ, цитохроми, хінони та ін. сполуки. О. поширені скрізь у живих клітинах і виконують важливу функцію в забезпеченні їх енергією. Основні представники О., в залежності від механізму окиснення: дегідрогенази, оксидази, пероксидази, гідроксилази і оксигенази.


ОКСИПРОЛІН

гетероциклічна амінокислота. Специфічна складова частина колагену, желатину (до 13%) та окремих рослинних білків. L-О. зустрічається у вільному стані у цвіті сандалового дерева,
а також входить до складу отруйних пептидів блідої поганки. У живих клітинах О. утворюється ферментативним окисненням проліну, включеного у пептидний ланцюг. Один із продуктів перетворення L-О. в організмі - глутамінова кислота.


ОКСИТОЦИН

пептидний нейрогормон багатьох хребетних. Синтезується крупноклітинними ядрами гіпоталамуса; виділяється нейрогіпофізом. Стимулює скорочення гладеньких м'язів матки, кишківника, сечового міхура, а також виділення молока молочними залозами. Протидіє впливу О. на м'язи матки прогестерон, пригнічує секрецію О. адреналін.


ОЛЕЇНОВА КИСЛОТА

мононенасичена жирна кислота. Міститься у вигляді гліцеридів у рослинних оліях (в оливковій - 70-85%), у резервному і молочному жирі багатьох тварин. Входить до складу восків і фосфатидів; в організмі можливий синтез О.к. із стеаринової. У вищих рослин із О.к.утворюється лінолева і ліноленова кислоти.


ОЛІГОЦУКОРИДИ

вуглеводи, молекули яких містять від 2 до 10 моноцукоридних залишків, пов'язаних глікозидними зв'язками; розрізняють ди-, три-, тетрацукориди і т.д. Як і дицукориди, вищі О. можуть бути відновлюючими (тобто містять один глікозидний центр) або невідновлюючими (тобто містять один глікозид-глікозидний зв'язок). Вищі О. можуть бути лінійними або розгалуженими. О. поширені у природі у вільному стані, наприклад цукроза і велика група її глікозидів (рафіноза, стахіоза, мелецитоза) рослин, лактоза молока. багаті О. - фрагменти молекул природних глікозидів (гліколіпідів, сапонінів, алкалоїдів, антибіотиків).


ОРОТОВА КИСЛОТА, ВІТАМІН В13

2,4-диоксипіримідин-6-карбонова кислота. Зустрічається у тканинах тварин, рослин і у мікроорганізмах.

Попередник піримідинових основ, необхідних для біосинтезу нуклеїнових кислот; стимулює ріст тварин, рослин і мікроорганізмів. Синтезується з аспарагінової кислоти і карбамоїлфосфату. Багаті на неї дріжджі і печінка. Калієва сіль О.к., використовується у медицині.