Тема 1. Теорія соціокультурних систем як основа вивчення особливостей і стандартів рекреації та туристично-рекреаційної діяльності

1. Загальні поняття теорії соціокультурних систем. Соціокультурна система (СКС). Соціокультурне середовище. Основні відмінності від СКС, Регіон змішаного соціокультурного освоєння. Зовнішній соціокультурний буфер. Анклав. 

2. Поняття, що розкривають суть соціокультурного простору, його розподіл і характеристики. Хоумленд. Вакантний соціокультурний простір. Внутрішня буферна зона СКС. Ємність соціокультурного простору. 

3. 

1. Загальні поняття теорії соціокультурних систем

         

Соціо-культурна система (СКС) - тип соціо-культурного утворення, домінуючий в соціо-культурній еволюції. СКС включають основну частину заселених  територій і населення світу. СКС характеризуються великими розмірами територій і значущою чисельністю свого населення, мають оригінальні стандарти організації простору, суспільства і держави і володіють багатьма унікальними властивостями, завдяки яким значно відрізняються від решти соціо-культурних утворень.

Головні риси СКС такі:

•         здатність розширювати свій хоумленд за рахунок соціо-культурної переробки нових територій;

•         здатність генерувати складну структуру власного простору, з внутрішніми буферними зонами, для захисту від інших СКС;

•         наявність повного циклу соціо-культурної переробки територій, що включає сім етапів;

•         домінування внутрішніх закономірностей над зовнішніми чинниками, які завжди використовуються у  відповідності до внутрішньої логіки розвитку СКС;

•         здатність формувати природно залежних васалів в процесі соціо-культурного перетворення територій;

•         наявність своєї світової релігії або її власного унікального варіанту;

•         здатність поширювати свою мову за межами хоумленда, що перш за все стосується внутрішнього буфера і природно залежних васалів;

•         надійність і самодостатність власної економіки;

•         здатність генерувати і реалізовувати стійкі оригінальні економічні стандарти і форми, що не мають аналогів за межами даної СКС.

Виділяються вісім СКС, кожна з яких проходить сім етапів еволюції.

Соціо-культурне середовище – тип соціо-культурного утворення. Багато в чому схожий з соціо-культурной системою, але має велику кількість принципових відмінностей. Характерні стійкість і тривалість існування, наявність специфічних економічних, соціальних і культурних форм.

Основні відмінності від СКС виявляються в категоричній нездатності переробляти нові простори в свій хоумленд, розширюючи його при цьому, і формувати природно залежних васалів: немає роботи з простором, яка ведеться соціо-культурними системами. Підсумком стає свого роду консервація середовищ: вони не міняють свого простору і самі не еволюціонують впродовж тривалого часу, сучасним підсумком чого є невеликі розміри їх територій. Істотна відмінність від СКС виявляється і в надзвичайній ситуативності поведінки.

Регіон змішаного соціокультурного освоєння – тип соціо-культурного утворення. Простір, що не має чіткого внутрішнього соціо-культурного домінанта, на якому присутні різні соціо-культурні утворення (СКС, середовища і буферні зони).

Як правило, це райони молодого історичного освоєння, які в перспективі знаходять соціо-культурну визначеність, але при цьому можуть зберігати присутність в своїх межах декілька соціо-культурних утворень. Найбільш вірогідна еволюція регіонів змішаного соціо-культурного освоєння в природно-залежних васалів і зовнішні буферні зони, в деяких випадках - в частину хоумленда однієї з СКС.

Зовнішній соціо-культурний буфер – тип соціо-культурного утворення, що існує для розділення двох і більш СКС. Як правило, зовнішні буферні зони межують не безпосередньо з СКС, а з їх внутрішніми буферами, повністю підконтрольними своїм СКС. Зовнішня буферна зона як особливе соціо-культурне утворення характеризується надзвичайною нестабільністю і залежністю від динаміки тих СКС, які вона розділяє.

Прикладом зовнішньої буферної зони може служити Східна Європа - особливий тип соціо-культурного утворення, що розділяє західну і російську СКС.

Природно-залежний васал – відносно цілісна територія з власним населенням, що здатна мати деякі принципові відмінності від сусідньої, домінуючої над нею СКС, але стала її невід'ємною частиною в результаті тривалої і систематичної соціо-культурной переробки.

Природно-залежні васали можуть володіти чималою політичною і економічною самостійністю, мати неоднозначні та інколи конфліктні стосунки зі своїм домінантом, в реальності будучи лише частиною певної СКС. Змінити соціо-культурний статус практично не можуть. Справа не в окремих разових економічних або політичних акціях, але в соціо-культурних заходах, які потрібно послідовно проводити протягом декількох століть і за ініціативою конкуруючої СКС.

Анклав – простір історично тимчасового домінування однієї з СКС в рамках іншої соціо-культурного утворення. Генезис формування анклавів багатообразний і багато в чому залежить від конкретних особливостей динаміки СКС.

Як правило, анклави генеруються в процесі розширення простору контролю тієї або іншої СКС. Вони виконують важливі соціо-культурні завдання, але недовговічні з історичної точки зору. Черговий етап еволюції СКС може стати причиною деградації анклава, навіть за відсутності зовнішнього тиску на нього.

Община-анклав в межах іншої СКС – критична маса населення однієї СКС, яка постійно проживає на території іншої СКС і зберігає при цьому свої соціо-культурні стандарти.

Відтворення общини-анклава здійснюється як за допомогою природного приросту, так і механічних міграцій населення з материнської СКС в СКС постійного мешкання. Общини-анклави найбільш характерні для регіонів змішаного освоєння.

 

2. Поняття, що розкривають суть соціокультурного простору, його розподіл і характеристики

 

Хоумленд – найбільш глибоко перероблена в соціо-культурном відношенні територія, на якій протягом тривалого історичного проміжку часу проживали і / або проживають представники певної соціо-культурного утворення, однозначно закріплюючи цю територію за собою.

Території хоумлендов завжди захищаються від вторгнень. Представники інших соціо-культурних утворень можуть бути присутніми на них тільки короткочасно і з масою обмежень, що особливо стосується хоумлендів соціо-культурних систем.

Вакантний соціокультурний простір – тип простору, що зустрічається на ранніх стадіях освоєння, який характеризується або ненаселеністю територій, або базисним рівнем розвитку місцевого населення і відповідним рівнем освоєння територій.

Такого роду простори включаються в процес освоєння СКС і, як правило, стають їх хоумлендом. Їх освоєння відрізняється масою особливостей залежно від характеру домінуючої СКС, але існують і загальні закономірності включення в процеси соціо-культурної асиміляції.

На кінець XX століття вакантних соціо-культурних просторів на Землі не залишилося. Це пройдений етап еволюції.

Внутрішня буферна зона СКС – якісно своєрідна частина соціо-культурного простору СКС. Завжди розташована уздовж межі з іншими соціо-культурними утвореннями. Внутрішня буферна зона призначена для захисту хоумленда СКС від безпосередніх контактів з іншими СКС, їх агресії. Може бути сусідами як із зовнішньою соціо-культурной буферною зоною, так і з внутрішньою буферною зоною сусідньої СКС. Організація внутрішньої буферної зони відрізняється багатьма специфічними рисами, залежними від конкретного процесу еволюції СКС, до якої вона належить.

Ємкість соціокультурного простору –характеристика, що визначає, наскільки велика кількість населення може постійно проживати на просторі соціо-культурного утворення при певному типі і рівні його освоенности.

Ємкість надзвичайно залежна від стадії соціо-культурного утворення і його поточних завдань. Наприклад, на стадії розповсюдження, розширення хоумленда або формування поясу природно залежних васалів ємкість наявного соціо-культурного простору стає дуже низькою. У результаті велика кількість населення мігрує, переміщаючись на нові території і освоюючи їх по стандартах своєї СКС. Процеси такого роду пов'язані тільки з соціо-культурними особливостями і практично ніколи - з природними обмеженнями освоєного простору.

 


Остання зміна: Thursday 2 March 2023 14:31 PM