Змістовний план лекційного курсу з дисципліни на 2023-2024н.р.

Денна форма освіти

Лекція 1

Тема 1. Міжнародні економічні відносини:  сутність,  передумови, періоди та рівні розвитку

Зміст. Сутність міжнародних економічних відносин і їх об’єктивна основа.  Пе­редумови розвитку міжнародних економічних відносин та  їх значення. Рівні розвитку міжнародних економічних відносин: функціональні, економічні, територіальні, за суб’єктами діяльності. Види та форми міжнародних економічних відносин та  їх взаємозв’язок. Періоди розвитку міжнародних економічних відносин.

Тема 2. Світове господарство: сутність,  суб’єкти, тенденції та особливості розвитку

Зміст. Поняття світового господарства.  Національні економіки та їх взаємодія. Етапи становлення і розвитку світового господарства. Структура й основні риси сучасного світового господарства. Основні показники розвитку світового господарства.

Тема 3. Середовище міжнародних економічних відносин

Зміст.   Сутність і структура середовища міжнародної економічної діяльності. Природно-географічне середовище міжнародних економічних відносин. Політико-правове середовище міжнародних економічних відносин. Економічне середовище міжнародних економічних відносин. Соціально-культурне середовище міжнародних економічних відносин.

Лекція 2

Тема 4. Міжнародний поділ праці , як об'єктивна основа міжнародних економічних відносин

Зміст. Об’єктивні чинники, що зумовлюють розвиток міжнародного поділу праці. Міжнародний поділ праці як основа міжнародних економічних відносин. Форми та фактори міжнародного поділу праці. Види міжнародної кооперації.

Місце України в системі міжнародного поділу праці.

Тема 5. Міжнародна інвестиційна діяльність і виробниче співробітництво

Зміст. Причини і суть міжнародного руху капіталу. Прямі та портфельні зарубіжні інвестиції. Контрактні форми іноземних інвестицій. Масштаби і роль сучасних транснаціональних корпорацій у світовому господарстві. Іноземні інвестиції в Україні.

Лекція 3

Тема 6. Міжнародна міграція робочої сили

Зміст. Міжнародна міграція робочої сили як форма міжнародних економічних відносин. "Відплив умів", його причини, напрямки, кількісна та якісна оцінка. Формування і розвиток світових ринків робочої сили. Форми регулювання міжнародних міграційних процесів. Україна у світових процесах міграції робочої сили.

Тема 7. Міжнародні економічні відносини у сфері надання послуг та торгівлі ними

Зміст. Специфічні ознаки міжнародної торгівлі послугами, її динаміка, структура та напрямки. Регулювання міжнародних економічних відносин у сфері послуг. Туристичні послуги на світовому ринку. Фактори розвитку міжнародного туризму.  Послуги з перевезення вантажів. Міжнародний аутсорсинг. Міжнародні телекомунікаційні, фінансові, страхові послуги.

Тема 8. Міжнародні науково-технічні відносини

Зміст. Науково-технічне співробітництво як форма міжнародних економічних відносин. Світовий ринок технологій. Міжнародне регулювання передачі    технологій. Міжнародні комерційні та некомерційні науково-технічні зв'язки. Ліцензійна торгівля технологіями між країнами. Міжнародне спільне проведення науково-технічних  досліджень

Лекція 4

Тема 9. Міжнародні відносини у сфері перевезень вантажів

Зміст. Міжнародні перевезення та їх роль в міжнародних економічних відносинах. Суб'єкти міжнародних транспортних відносин. Види міжнародних сполучень та фактори вибору транспорту для міжнародних перевезень. Особливості і умови міжнародних транспортних перевезень. Міжнародні пасажирські сполучення. Регулювання міжнародних транспортних відносин міжнародними транспортними організаціями та конвенціями. Етапи і основні операції міжнародного перевезення вантажу. Транспортно-експедиторське посередництво.

Тема 10. Міжнародна торгівля, як провідна форма міжнародних економічних відносин

Зміст. Суть та еволюція міжнародної торгівлі, її місце в системі міжнародних економічних відносин. Форми та показники міжнародної торгівлі. Масштаб, структура та основні тенденції розвитку сучасної міжнародної торгівлі. Роль ціни в міжнародній торгівлі та механізм її формування. Методи та рівні регулювання міжнародних торгівельних відносин.

Лекція  5

Тема 11. Міжнародні валютно-фінансові відносини

Зміст. Суть і взаємозв’язки національних, міжнародних і світових валютних систем. Основні складові світової валютної системи. Валюта та її види, конвертованість валют. Валютний паритет та валютний курс. Форми міжнародних розрахунків та їх порівняльна характеристика. Платіжний баланс, його структура. Фактори, що впливають на стан платіжного балансу.

Тема 12. Міжнародні кредитні відносини

Зміст. Сутність міжнародного кредиту та його роль в міжнародних економічних відносинах. Основні види міжнародного кредиту. Функціональна та географічна структура світового фінансового ринку. Кредити міжнародних валютно-фінансових організацій та їх роль в розвитку національних економік. Проблема заборгованості та можливі шляхи її розв’язання

Лекція 6

Тема 13. Міжнародна економічна інтеграція.

Зміст. Міжнародна економічна інтеграція як об’єктивний процес і вищий рівень розвитку міжнародних економічних відносин. Передумови і фактори розвитку міжнародної економічної інтеграції. Рівні, форми та види міжнародної економічної інтеграції.

Тема 14.  Глобалізація світового господарства.

Зміст. Сутність, основні ознаки та наслідки глобалізації. Глобалізація на галузевому, національному та світовому рівнях. Суперечливість глобалізаційного процесу

Тема 15Фінансова глобалізація світового господарства.

Зміст. Сутність, рушійні сили, форми та наслідки сучасної економічної глобалізації. Форми прояву фінансової глобалізації. Роль світових фінансових інституцій в глобалізації світового господарства та напрями і методи їх роботи.

Лекція 7

Тема 16. Глобальні проблеми розвитку світового господарства та їх міжнародне врегулювання.

Зміст. Класифікація глобальних проблем та шляхи їх вирішення. Нерівномірність соціально-економічного розвитку країн світу в умовах глобалізації – причини та наслідки. Роль ООН у регулюванні глобальних проблем людства.

Тема 17. Міжнародні економічні відносини й регіональна економічна інтеграція.

Зміст. Регіональна економічна інтеграція – сутність, шляхи формування, рівні розвитку та проблеми. Сучасні проблеми інтеграції Європейських країн. Особливості процесів економічної інтеграції в Північній, Латинській та Південній Америці. Порівняльна характеристика процесів економічної інтеграції країн Латинської Америки та Азії. Інтеграційні процеси в країнах Південної, Центральної та Південно-Східної Азії, Азіатсько-Тихоокеанського басейну. Інтеграційні об'єднання країн Африки.

Тема 18. Інтеграція України у систему світового господарства

Зміст. Політико-правові, економічні, соціально-культурні та інфраструктурні передумови. інтеграції України.  Внутрішньо- і зовнішньоекономічні фактори, що впливають на процеси включення України до системи світогосподарських зв'язків. Інтеграція України в європейське співтовариство. Співробітництво України з країнами-учасницями СНД. Вільні економічні зони та спеціальні режими інвестиційної діяльності в Україні.

 

ЗАОЧНА форма освіти

Лекція 1

Тема № 1  Міжнародні економічні відносини:  сутність, передумови, періоди та рівні розвитку

Тема 2 Світове господарство: сутність,  суб’єкти, тенденції та особливості розвитку

Тема № 3 Середовище міжнародних економічних відносин

Тема № 4 Міжнародний поділ праці , як об'єктивна основа міжнародних економічних відносин

Тема № 5 Міжнародна інвестиційна діяльність і виробниче співробітництво(Міжнародна міграція капіталу)

Тема № 6 Міжнародна міграція робочої сили

Тема № 7 Міжнародні економічні відносини у сфері науково-технічної співпраці

Тема № 8 Міжнародні економічні відносини у сфері перевезень вантажів та пасажирів

Лекція 2

Тема № 9 Міжнародна торгівля, як провідна форма здійснення міжнародних економічних відносин

Тема № 10  Міжнародні економічні відносини у сфері надання послуг та торгівлі ними

Тема № 11  Міжнародні валютно-фінансові відносини

Тема № 12  Міжнародні кредитні відносини

Тема № 13 Міжнародна економічна інтеграція

Тема № 14 Глобалізація світового господарства

Тема № 15 Фінансова глобалізація господарства

Тема № 16  Глобальні проблеми розвитку світового господарства та їх міжнародне врегулювання

Тема № 17  Міжнародні економічні відносини й регіональна економічна інтеграція

Тема № 18  Інтеграція України у систему світового господарства

 

 


Остання зміна: Monday 28 August 2023 17:35 PM