Питання до заліку

1. Принципи та методи якісного аналізу.

2. Аналітичні класифікації катіонів.

3. Аналітичні класифікації аніонів.

4. Що таке дробний та систематичний аналіз? Що називають характерними та специфічними реакціями? 

5. Для чого застосовують групові реактиви? Приклади реакцій взаємодії групових реактивів з одним представником аналітичної групи катіонів. Посніть, чому перша аналітична група катіонів (за кислотно-основною класифікацією) не має групового реактива?

6. Для чого застосовують групові реактиви? Приклади реакцій взаємодії групових реактивів з одним представником аналітичної групи аніонів. Посніть, чому третя аналітична група аніонів (за кислотно-основною класифікацією) не має групового реактива?

7. Буферні розчини: визначення, приклади, властивості, застосування.

8. Що таке "добуток розчинності"? Основні умови утворення осаду та його розчинення.

9. Що називають окисно-відновним потенціалом системи? Яким чином визначити напрямок окисно-відновної реакції? Наведіть рівняння Нернста.

10. Наведіть способи вираження концентрації розчинів. проілюструйте відповідь формулами.

11. Яким чином класифікують осади? Охарактеризуйте кожний тип.

12. Що називають активністю йонів, коефіцієнтом активності, йонною силою розчину? За якими формулами їх обчислюють та як вони пов'язані?

13. Які вимоги висувають до аналітичних реакцій?

14. Наведіть приклади використання комплексних сполук у якісному аналізі. Наведіть відповідні рівняння реакцій.

15.Наведіть приклади використання окисно-відновних реакцій у якісному аналізі. Наведіть відповідні рівняння реакцій.

16. Фільтрування. Види фільтрувального паперу, їх призначення.

17. Що називають співосадженням? Які його причини?

18. Які помилки називають систематичними та випадковими? Назвіть їх причини.

19. Визначення еквівалентних мас речовин. Визначення еквівалентних мас окисника та відновника (на пркладах).

20. Методи маскування заважаючих йонів в аналітичній хімії. Приклади.

21. Класифікація методів концентрування та розділення в аналітичному аналізі.

22.  Пробовідбір та пробопідготовка.

23. Типи комплексних сполук, що застосовуються в аналізі. Приклади.

24. Механізм утворення та властивості аморфних та кристалічних осадів.

25. Вимоги, що висуваються до осадів. Найважливіші органічні та неорганічні осаджувачі. Приклали реакцій.

26. Адсорбція йонів та молекул на поверхні осаду. 

27. Класифікація хроматографічних методів. Їх застосування у якісному аналізі.

28. Використання екстракції у якісному аналізі. Коефіцієнт розподілу,

29. Термодинамічна, концентраційна та реальна константи хімічних рівноваг, зв'язок між ними.

30. Ступінчаста та повна константи комплексоутворення.

31. Вплив на розчинність сторонніх йонів. Розчинність осаду в його насиченому розчині в присутності та у відсутності одноіменних йонів.

32. Способи розрахунку рН різних кислотно-основних систем.

33. Теорія Бренстеда і Лоурі.

34. Дайте визначення протогенних, протофільних, амфіпротних та інертних розчинників. Наведіть приклади.

35. Реакція автопротоліза. Константа автопротоліза. Йони ліата і ліотія.

36. Які сполуки називають хелатними? Наведіть приклади. В чому полягає суть хелатного ефекта?

37. Макро-, напівмікро- та мікрометоди якісного аналізу.

38. Крапельний аналіз.

39. Мікрокристалоскопічний аналіз.

40. Метод розтирання порошків.      

Modifié le: Thursday 14 August 2014, 20:43