Практична робота 2: Туристичне спорядження

Практична робота 2: Туристичне спорядження

Добір спорядження залежить від виду туризму, складності і тривалості походу, сезону, в якому він проводиться.

Вже один вид зручного, легкого спорядження викликає бажання скоріше вирушити в путь. Але, крім того, спорядження повинно бути міцним, компактним, надійним в умовах значного перепади температур і вологості, зручним для використання.

Зазвичай туристи мають своє власне спорядження, яке вони доводять до необхідного стану і виду: підганяють ремені в рюкзаках, так як часто не влаштовує їх довжина, змінюють петлі в наметах, так як вони вириваються при першому ж натягуванні. Від походу до походу з’являються нові вдосконалення. 

Нерідко серед туристів існує точка зору, що відсутність окремих предметів спорядження або їх погана якість не є причиною для занепокоєння (можна, мов, перетерпіти!). І терплять, коли труть черевики, коли сокирою рубають лід на схилі і обв'язуються білизняною мотузкою, стукають зубами в холодну ніч в поганенькому спальнику…

Дійсно, можна і перетерпіти, але в ім’я чого ? Адже  всі ці дрібні недоліки неважко усунути.

Підібрати спорядження для важкої подорожі – нелегка справа. Взяти все, без чого не можна обійтись, і нічого зайвого – ось головний принцип. Зневага ним може перетворити подорож в перенесення тяжкостей на великі відстані.

При виборі спорядження звертають увагу також і на його колір. Наскільки ж приємніше спортивна одежа оранжевих, блакитних, червоних тонів і спорядження з легких тканин і матеріалів.

Яскрава, красиве різнокольорове спорядження і одежа знижує стомлення  при монотонному русі, полегшує знаходження табору або один одного під час прогулянок на стоянках. Яскрава забарвлення окремих предметів або прикріплення до них шнурів (ножі, компаси, біноклі і т.п.) попереджують втрату речей.

Навіть дуже досвідчені туристи перед подорожжю складають список необхідного спорядження, ретельно аналізує його, безжалісно закреслюючи в ньому те, без чого можна обійтись. Рішення повинно бути розумним: можна, скажемо, обійтись без подушки, виделки, власного бритвеного прибору (береться один на всіх), але не можна зменшувати масу рюкзака за рахунок скорочення кількості продуктів або спорядження, що забезпечує безпеку.

Укладати рюкзак бажано за списком, щоб в самий критичний момент не опинитись без дуже важливої речі.

Спорядження поділяється на власне і групове. Деякі предмети вносять в той або інший список умовно. Так, наприклад, спальний мішок є предметом власного спорядження, але часто в важкі подорожі, особливо  в зимовий час, віддають перевагу 2 – 4-місним спальним мішкам, а іноді багатомісним на всю групу (6-8).

Власне спорядження. Нижче приводиться примірний перелік власного спорядження для піших подорожей. В залежності від складності, сезону і району подорожі ви оберете те, що знайдете потрібним. При цьому пам’ятайте: всіма предметами спорядження всі учасники подорожі повинні вміти користуватися.

Власне  спорядження

 

1.     

Рюкзак великий з непромокальним вкладишем

1

2.     

Спальний мішок з вкладишем

1

3.     

Черевики на профільованій підошві

1

4.     

Кеди (кросівки)

1

5.     

Костюм штормовий

1

6.     

Костюм тренувальний

1

7.     

Плащ-накидка (краще з тканини болонья)

1

8.     

Светр вовняний

1

9.     

Брюки

1

10.            

Шорти

1

11.            

Сорочка (ковбойка)

1

12.            

Нижні білизна (для холодного часу – вовняну)

1

13.            

Шкарпетки вовняні

2-3 пари

14.            

Шкарпетки прості (бавовняні)

2-3 пари

15.            

Головний убір легкий

1

16.            

Плавки (купальний костюм)

1

17.            

Миска, кружка, ложка, ніж

комплект

18.            

Мішечки (для посуду, білизни, дріб'язків)

3-4

19.            

Польовий щоденник, олівець

комплект

20.            

Компас ( “Спорт”)

1

21.            

Годинник

1

22.            

Окуляри захисні в жорсткому футлярі

1 пара

23.            

Туалетні приналежності

комплект

24.            

Індивідуальний медичний пакет

1

25.            

Сірники в непромокальний упаковці

1

26.            

Мішечок з пластику для документів

1

27.            

Мішечок з пластику для предметів, що прикріплюється під рюкзаком (або над)

1

28.            

Килимок (непромокальний утеплювач)

1

29.            

Ремонтний інвентар

1

30.            

Устілки повстяні (або з двох шарів фетру)

2 пари

       

 Рюкзак. В продажу є різноманітні рюкзаки. Превагу слід віддавати тим, які виготовлені з міцної водовідштовхуючої тканини, мають вшите дно прямокутної (подовженого овалу)  форми, широкі, надійно прикріплені заплічні ремені, місткі кишені і великий клапан, що закриває рюкзак.

Придбавши рюкзак, слід перевірити довжину ременів, їх зазвичай доводиться надточувати. До рюкзака купують непромокальний вкладиш – мішок більшого об’єму, ніж рюкзак. Це охоронить речі від промокання.

         Взуття – предмет особливих турбот туристу. Якщо для походів вихідного дня в теплу пору року найбільш підходящими є кеди, а в інші пори року – любе розношене міцне взуття на низькому підборі та рифленій підошві, то в багатоденних важких подорожах необхідні туристичні черевики на профільованій підметці – вібрами. Вони добре амортизують поштовхи і не ковзаються. В важкі подорожі беруть з собою і другу пару взуття для зміни, устілки – повстяні або з 2-3 шарів фетру. Якщо зверху вовняних шкарпеток натягнути шматок старої капронової панчохи, термін придатності шкарпеток значно зросте.

         Одежа. При підборі похідної одежі враховують принцип сумісності. Так, наприклад, куртка повинна надягатися на светр, а штормівка повинна бути достатньо великою, щоб її можна було надягти зверху куртки і светру і при цьому вона не сковувала рухів. Теж стосується брюк – зверху легких тренувальних в холодний день надягають теплі сукняні брюки, а в дощ натягають і штормові.

В літній час з вовняних речей слід взяти светр і шкарпетки. Светр повинен бути довгим, щоб при нахилі вперед не оголювалася спина і можна було, сидячі біля вогнища, підгорнути його під себе, захистити від холоду спину і особливо поперек. Для відкритих просторів добре спортивна сорочка і шорти. Брюки з щільної тканини (джинси) не повинні заважати широкому шагу. Влітку беруть з собою плавки (купальні костюми). Футболки зручні, а ось майки в подорожі непотрібні.

В холодну пору краще вовняна білизна.

Плащ-накидка повинна закривати не тільки туриста,  але й його рюкзак.  Слід захопити з собою легку шапочку (косинку з козирком) для захисту від сонячних променів. Шляпу від дощу типу рибацької “зюйдвестки” неважко пошити самому, вона, здається, єдиний головний убір, з якого не капає за комір.

Навесні і в осені слід взяти з собою якщо і не весь штормовий костюм, то у всякому разі куртку.  

         Спальні приналежності. В теплу пору року добре спальний мішок-ковдра. Влітку він взагалі може бути розстелений по дну палатки, як килимок, а укриватись можна легкою ковдрою. Якщо очікуються прохолодні ночі, такий спальник береться на кожного. В сполученні з непромокальним килимком-утеплювачем він створює справжній комфорт. Саме з таких легких мішків роблять спальники для всієї групи. Два зшитих разом мішки, вкладені ще в один (також зшитий з двох), перетворюються в 3 – 4-місні спальні мішки, що зігріває в морозні ночі навіть без пічки.

Пуховий спальний мішок не для літа, але в останній час він прекрасний. Надійно захищає від холоду, він займає мало місця і має невелику масу.

Потрібно взяти з собою пінополіуритановий килимок.

Найбільший кусок пінополіурітану на резинці надягають на привалі як ремінь. Злегка посунувши його, на ньому можна сидіти на землі, камені, колоді, не відчуваючи холоду.

Руки туриста повинні бути вільними на марші, за виключенням тих ділянок маршруту, коли застосовується страховка альпенштоком або лідорубом. Усі предмети спорядження турист повинен нести на собі або в рюкзаку.

Особисте спорядження - рюкзак, спальні приналежності, особистий  посуд, речі туалету, одяг, взуття. В продажу мається великий вибір рюкзаків, але зупинитись треба на зручному та легкому. Рюкзак має дві бокових глибоких кишені, верхню накладну та ще й кишеню на кришці, але важить такий рюкзак біля 3 кг.

Добре підігнаний рюкзак зручно сидить на спині та мало втомлює  туриста в поході. Тому, готуючись до подорожі, треба приділити найсерйознішу увагу вибору рюкзака.

У невеликі походи без ночівлі можна брати рюкзаки з не великим об’ємом, 30-45 літрів.

Групове спорядження. Включає в себе предмети, необхідні для організації ночівлі і биту, руху за маршрутом і подоланню природних перешкод. До нього також відносяться вогнищеві та кухонні приналежності, прості прибори, спорядження для краєзнавчої роботи, похідна аптечка.

Нижче приводиться примірний перелік групового спорядження для пішохідних подорожей. В залежності від умов подорожі і ступеня підготовленості учасників він може бути зміненим.

Похідне спорядження. Похідне спорядження поділяється на особисте, групове та спеціальне.

До групового спорядження відносяться:

палатки, посуд для приготування їжі, кострові пристосування, сокири, пили, тара для продуктів, ножі кухонні, половник, ремонтний набір, фотоапарати,  ліхтарики, мило господарське, мочалки, компаси, аптечка.

На групу 15 чоловік треба п'ять тримісних палаток.

Палатки повинні бути міцними, чистими усередині та зовні. Відправляючись в похід та подорож, група обов'язково  готує вогнищеве пристосування. Воно повинно бути прости устроєм, легким та зручним для перенесення.

В якості вогнищевого пристосування можна використовувати металевий тросик довжиною не менше метра, який натягується між деревами. Для розтяжки до кінців тросика прикріплюють мотузки, на тросик підвішують гачки з відрами.

Посудом для приготування їжі служать казани - бляшані або речового алюмінію. В похід треба взяти три казана - для першої, другої та третьої страв. Треба також взяти два кухонних ножа, ніж для відкривання консервів, половник та хоча б маленьку обробну дошку.

В групі достатньо мати одну сокиру, особливо зручні  з металевою ручкою, обтягнутою резиною.

Ліхтарики повинні бути в кожній палатці, фотоапаратів - мінімум  два, компасів - не менше двох.

Ремонтний  набір залежить від  виду походу.  Набір  пішохода складається з інструмента та матеріалів для лагодження взуття, одяг палаток (голки тонкі та товсті, нитки різних кольорів, шматки матерії, шматочки шкіри, ґудзики різні, шнур, клей  в тюбику,  ножиці, шило, дрібні цвяхи, віск).

Все це добре укласти в металеву коробку та зберігати в кишені рюкзака ремонтного майстра.

Укладка рюкзака. Треба так укласти речі, щоб їх, з одного боку, легко було в будь-який момент знайти, а з іншого - щоб рюкзак  не тягнув   назад, а впритул притискався до спини; дно рюкзака повинно опиратись на хрестець.

Перед укладкою порожній рюкзак кладуть спинкою на підлогу або землю, входом до себе, і спершу по всій його довжині укладають білизну, можливо, ковдру, інші м'які речі, розправляючи складки. Потім ближче до дна, розміщують більш важкі речі. По боках рюкза­ка ставлять колонкою, одну на одну консервні банки. Щоб навіть самий дріб'язок не бовтався в рюкзаку, між речами кладуть м'які предмети, що залишилися (шкарпетки, носовички). Хліб загортають в папір та ставлять зверху, щоб він не м'явся та не кришився.

У рюкзаках на спинці є кишені, широкі та вузькі. В найбільшій розміщують книги, блокноти, миску, рушник, в бокових вузьких -мильницю, зубну щітку, ложку, ніж, кружку (якщо вона не влізає, її прив'язують до ремінця кишені). Ковдру можна також звернути скат­кою та разом з плащем або курткою прижати клапаном рюкзака, приторочити ремінцями кишень.

Укладка рюкзака. Яких тільки порад не почують новачки від бувалих туристів з приводу рюкзака і його укладки. Одні прикріплюють палатку над клапаном рюкзака, інші – під рюкзак, треті – ховають її в рюкзак. Одні укладають важкі речі на дно рюкзака, інші прикріплюють до кільця зверху. Важливий принцип – укласти рюкзак так, щоб він був плоским і високим, щоб був прижатий до спини і не відтягував плечі назад. Одним словом, рюкзак повинен як би стати, частиною тіла туриста і не викликати не яких незручностей. Це мистецтво дається не відразу. Але без уміння беззаперечно укладати рюкзак ризиковано виходити в дальню дорогу. А тому той, хто не володіє цим мистецтвом, повинен навчатись до тих пір, доки не відчує, що рюкзак укладено правильно.

В рюкзак укладають предмети різноманітного призначення, маси, форми і міцності. І їх треба розмістити найбільш раціонально. Заповнюючи рюкзак, слід запам’ятати, де що лежить. Речі, які незабаром можуть знадобитися, повинні бути під рукою. Щоб легше було укладати і розбирати рюкзак, знаходити потрібні предмети, притримуються такої системи: спальні приналежності упаковуються в один мішок (поліетиленовий пакет), одежа, білизна, шкарпетки – в інший, продукти – в третій, а дріб'язки укладають окремо.

Слід притримуватись системи і при розкладці спорядження на біваку – кожна річ в рюкзаку, і в наметі повинна мати своє постійне місце.

Приступаючи до укладки рюкзака, спочатку упаковують важкі речі: банки консервів,  пачки цукру і т.п. загортають їх в щільний папір, зробивши прямокутний плоский пакет.

Потім у спинки покладеного на підлогу рюкзака розкладають  килим, в нижні кутки рюкзака щільно укладають мішечки з крупами або інший не жорсткий вантаж. Після цього укладають пакет з продуктами. Всі інші розміщають як можливо щільніше, за принципом: важкі предмети нижче і ближче до спини. Одночасно намагаються збільшувати рюкзак по висоті і ширині. Намет пропускають крізь ремені під рюкзаком, згорнуту мотузку – під клапан рюкзака.

Прив’язувати позаду рюкзака , черевики або завантажувати задню кишеню рюкзака сокирою, карабінами, консервами не можна, рюкзак буде відтягувати плечі назад.

Предмети що б'ються ховають в спеціальні чохли. Для цієї цілі можуть бути використані кружка або казанок. Термометр можна помістити в відрізок металевої трубки з відповідними пробками. Щоб не розлились рідкі ліки, на горлички пляшок натягають дитячі гумові  соски.

Плоскі відра, казани або каструлі в чохлах розміщують всередині рюкзака, що сприяє збереженню його форми, а круглі прив’язують зверху; не можна допускати щоб їх переносили в руках. Для тендітних найбільш “небезпечні” зовнішні кишені та дно рюкзака. В кишенях рюкзака і зверху розташовують предмети, які можуть знадобитися в дорозі: посуд, ніж, сірники, плащ або куртку (якщо прохолодно, на короткому привалі їх можна буде надягти). Коли з укладкою покінчено, слід перевірити форму рюкзака, довжину лямок. Не намагайтесь затягувати лямки, щоб притягнути рюкзак до спини. Добре укладений і збалансований, він сам буде добре прилягати, а з перетягненими лямками іти важко.

Ножі, компаси зручно носити на шнурках, прикріплених до поясу. До дужок окулярів можна прив’язувати резинку, яка утримує їх від падіння. На кожному привалі перед відпочинком перевіряйте спорядження та приводьте його в належний стан.

Одяг туриста повинен бути легким, зручним, відповідати погодним умовам та порі року. Кількість одягу залежить від тривалості подорожі, але треба пам'ятати, що у туриста завжди повинна бути запасна пара нижньої та верхньої білизни. Адже він може попасти під дощ, промокнути при переправі. Якщо подорож розрахована більше, ніж на 10 діб, треба взяти дві пари запасної натільної білизни. Для пішого туриста зручніший за все на маршруті спортивний тренуваль­ний костюм. Але для сирої вітряної погоди потрібен туристський костюм з плащ-палаточного матеріалу (штормівка). Вдень тепло, навіть жарко, а вночі буває прохолодно, тому треба взяти светр або теплу сорочку з довгими рукавами. Від дощу потрібен плащ або полі­етиленова плівка (її можна накинути зверху та прикрити нею не тільки себе, а й рюкзак).

Якщо є тренувальний костюм та штормівка, куртку в теплу пору року брати не обов'язково. Для літньої подорожі необхідний купаль­ний костюм.

Головний убір в поході обов'язковий. Це панама, полотняний кашкет, весною та восени кепка, берет.

Взуття в піший похід береться тільки добре розношене по нозі. Найкраще похідне взуття для туриста-пішохода - туристські череви­ки, вони не промокають, їх рифлена підошва не ковзає. Хлопці люб­лять ходити в кедах, але в них пітніють ноги. Завжди, навіть в спекотну погоду, на ноги треба надіти дві пари шкарпеток - спершу товсті вовняні, не штопані, а зверху бавовняні. У взуття вкладається устілка. Для відпочинку ніг на привалах необхідні легкі тапочки; дві пари шкарпеток завжди треба мати в запасі.

Ранньою весною та восени доцільно брати в подорож спальний мішок, влітку - достатньо ковдри з килимком.

Відправляючись в подорож, турист повинен взяти з собою ложку, кружку, миску та посуд для води. Посуд повинен бути металевий пластмасовий.

З туалетних речей потрібні не менше двох рушників, рушник витирання ніг, носовички, зубна щітка, зубна паста, туалетне мило, гребінець.

Кожен турист повинен мати індивідуальний медичний пакет, голку, набір ниток, англійську булавку, олівець або ручку, бажано компас.

Спеціальне спорядження. Для топографічної зйомки знадобиться планшет з запасом міліметрівки, візирна лінійка, рулетка, транспортир, косинець.

 
Групове спорядження

1.

Намет похідний (двосхилий) на 3-4 чоловіка

1 (до палатки тент 3х3 м)

 

2.

Комплект з трьох цебер (каструль) в чохлі

1

 

3.

Сокира велика в чохлі

1 (на всю групу)

 

4.

Сокира  мала в чохлі

1 (на 4-5 чоловік)

 

5.

Вогнищеве обладнання (металеві рогуліни, гаки для підвішування посуду і складова поперечина, тросик або ланцюжок і т.п.)

 

Комплект

 

6.

Рукавиці вогнищеві

1

 

7.

Сковорідка (нею може служити кришка від плоских цебер)

1

 

 

8.

Розливальна ложка (черпак)

2

 

9.

Ніж консервний

1

 

10.

Клейонка обідня

1

 

11.

Тара для продуктів (мішечки з стрічками)

Комплект

 

12.

Мило господарське

1

 

13.

Сірники в непромокальній упаковці

3-4

 

14.

Компаси

3-4 шт.

 

15.

Картографічний матеріал (карти, кроки, викопіровки, планшет з візирною лінійкою для роботи з картою, папір, калька, олівець і резинка

 

на кожну палатку

 

 

16.

Ліхтарик кишеньковий з запасним комплектом батарейок і лампочок

3-4

 

 

17.

Свіча стеаринова

1 на намет

 

18.

Бритвений прилад

1

 

19.

Медична аптечка

1

 

20.

Ремонтний набір

1

 

21.

Фото та кіно приналежності

2 - 1

 

22.

Мотузка основна та допоміжна

 

по 30 м

 

 

 

 

23.

В залежності від необхідності – спорядження для метеорологічних спостережень та краєзнавчої роботи

 

 

Якщо рюкзак вийшов дуже важким, перед відправленням в  подорож треба ретельно передивитись його вміст та не брати з собою предмети, без яких можна обійтись.

Під час тривалих дощів протікають усі палатки,  тому до кожної з них слід брати тент,  розміром трохи завбільшки їх даху. Найпростіший вид тенту – поліетиленова плівка 3х3 м, обшита кіперною стрічкою для міцності. Тент слід не накидати на палатку, а розтягувати над нею, використовуючи ті самі стійки та кілки таким чином, щоб намет “дихала” – інакше вона стане вогкою зсередини.

Саморобні вогнищеві приналежності набагато полегшують приготування їжі. В якості посуди використовують казани та каструлі. Кращим варіантом слід вважати комплект з трьох казанів, в продажу є також комплекти з двох плоских, що складаються одне в одне, казанів з овальним дном. В крайньому випадку слід придбати в магазинах спорттоварів казани на 6-8 л з алюмінію. Оцинкованим та емальованим посудом користуватись не варто.

Всі кухонні предмети повинні транспортуватися в чохлах, щоб не забруднити рюкзак і те, що в ньому находиться.

Спеціальне спорядження добирається в залежності від складності подорожі, характеру природних перешкод та чисельного складу групи. В нього входять альпіністські карабіни, капронові основні мотузки, репшнур (допоміжна мотузка), короткі (3,5 м), так звані обв'язки.

Ремонтний набір. В звичайних багатоденних пішохідних подорожах в набір входять: напилок тригранний, надфіль, маленькі обценьки, шило, осілок (брусок), набір швейних та шевських голок, нитки швейні в котушках та сурові нитки в мотку, резинова тасьма, кіперна стрічка, ізоляційна стрічка, дріт мідний товстий і стальна м’яка (по 1м), ґудзики, ножиці, клей ґумовий, шматочки шкіри та брезентової тканини для ремонту взуття, палаток і рюкзаків.

вид. 

В дорозі дотримуйтесь правила – при найменшій можливості сушіть ті речі що промокли, ремонтуйте їх, як тільки в цьому зявилась потреба. Сушіння речей, особливо взуття і вовняних предметів, вимагає постійної уваги. Взуття біля відкритого вогню сушити не рекомендується.

Особливо багато всіляких “винаходів” в кухоно-вогневому інвентарю. Популярні системи з металевих ніжок, кронштейнів, цілі таганки і т.п. деякі з них володіють потрібною міцністю. Так, перегорають та обриваються стальні тросики і ланцюжки, дюралеві стійки та перекладини.

Безумовно, надійні невеликі саморобні рогачики, які легко вбиваються 2-3 ударами в знайдену у лісі стійку. До речі, ці ж рогачики можуть бути вставлені в шматок дюралевої трубки, що використовують як стійки. З дроту перетином 0,03 мм легко зробити крюччя щоб підвішувати посуд; вони дуже полегшують роботу вогнищевих.

 

Завдання для самостійної роботи.

Складіть будь ласка список групового, особистого та спеціального спорядження для спортивного походу І категорії складності на 12 чоловік у міжсезонний період, звертаючи увагу на вагу рюкзаків.

 

ОСОБИСТЕ                                              СПОРЯДЖЕННЯ

 

штук

маса

 

штук

маса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГРУПОВЕ                                                  СПОРЯДЖЕННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПЕЦІАЛЬНЕ

 

       СПОРЯДЖЕННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Остання зміна: Monday 16 November 2015 20:53 PM