Лабораторне заняття 2.5 Використання мультимедійних технологій у процесі фізичного виховання дітей шкільного віку

ВИКОРИСТАННЯ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ


Стрімкий розвиток педагогічної науки у контексті інформатизації сфери освіти обумовлює інтеграцію комп’ютерних технологій (КТ) у таку специфічну ланку освіти як фізичне виховання та спорт [1, 3, 5]. Спеціалісти різних напрямків втілюють мультимедійні технології в учбовий процес, намагаючись вирішити питання, які стосуються вдосконалення педагогічного процесу та пошуку резервів його оптимізації шляхом використання сучасних методів та форм навчання.

Одним з напрямків використання комп’ютерних технологій у сфері освіти є мультимедійні системи. На думку багатьох ведучих спеціалістів даного напрямку [1, 5] мультимедійні технології, на сьогодні, є найбільш популярним напрямком використання інформаційнокомп’ютерних технологій у сфері освіти.

Мультимедійні методичні програми можуть бути використані як засіб підвищення ефективності підготовки школярів, оскільки завдяки використанню в них одночасної дії аудіо (звукової) та візуальної інформації, вони володіють більшим емоційним зарядом і здатні збільшити продуктивність діяльності учнів [1, 3, 5, 7].

Саме тому, питання використання сучасних комп’ютерних технологій, а саме мультимедійних систем, у фізичному вихованні дітей є актуальним і потребує подальшого вивчення.

Мета: вдосконалення процесу фізичного виховання школярів на основі використання мультимедійних технологій.

Задачі: 1. Вивчити можливості використання мультимедійних технологій в процесі фізичного виховання школярів за даними спеціальної науково-методичної літератури. 2. Розробити мультимедійну програму «Аеробіка для дітей», орієнтовану на молодших школярів.

Аналіз останніх публікацій свідчить про те, що дослідники постали перед важливим завданням, яке пов’язано із розробкою стратегії ефективного використання сучасних технологій фізичного виховання для підвищення оздоровчого потенціалу населення [2, 3]. Так Яружниий Н. звернув особливу увагу на розкриття поняття, змісту та засобів фітнесу, акцентуючи увагу на фітнес-програмах з використанням рухової активності аеробної направленості, зокрема аеробіці [8].

Використання комп’ютерних технологій у фізичному вихованні пов’язано з вирішенням двох функціональних задач: навчити дітей користуватись новими засобами діяльності, використання сучасних комп’ютерних технологій з метою корекції порушень та загального розвитку організму. Серед переваг у використанні комп’ютерних технологій виділяють можливість індивідуалізації корекційного впливу, забезпечення особистісного підходу та персоналізації у співвідношенні з конкретними порушеннями.

На сьогодні проведено ряд досліджень, які підтверджують ефективність впливу різних засобів фізичного виховання на рухову функцію молодших школярів, однак дослідники не достатньо приділяють уваги розробці програм для розвитку і вдосконалення рухових якостей. Дані аналізу літературних джерел свідчать про об’єктивну необхідність у розробці та використанні нових підходів до вдосконалення процесу фізичного виховання молодших школярів. На нашу думку, орієнтирами в розробці подібних розвиваючих програм повинні бути можливості використання сучасних комп’ютерних технологій, а саме, мультимедійних систем.

З метою розвитку особистісних якостей, а саме, пізнавальних елементів у процесі фізичного виховання для дітей молодшого шкільного віку, а також для методичного забезпечення проведення корекційнооздоровчих занять, була розроблена мультимедійна програма «Аеробіка для дітей»,(рис. 1.).

Кожний елемент програми «Аеробіка для дітей» складається з секцій, котрі можуть містити такі елементи, як фонові картинки, та інші параметри візуальної подачі.

Для відкриття програми необхідно активувати ярлик «Аеробіка для дітей», після чого на екрані з’явиться головне меню програми.

В меню програми представлений перелік усіх вкладок програми та гіперпосилань.

1. Вкладка «Настройка» - використання цієї вкладки припускає настроювання основних елементів програми (рис. 2).

2. Вкладка «Теоретичні відомості» - містить в собі кілька підрозділів, орієнтованих на отримання додаткових відомостей про аеробіку та фізіологічних потребах дітей.

Розділ перший – «Значення рухів» включає в себе інформацію про фізіологічні потреби та значення фізичної підготовки дітей молодшого шкільного віку.

Розділ другий – «Вправи під музику» - в цьому розділі говориться про співвідношення рухів з музикальним ритмом, а також представлені компоненти тренувального заняття.

Розділ третій – «Аеробіка у фітнесі» розкриває поняття «фітнес», направлення аеробіки, класифікацію танцювальних напрямків.

Розділ четвертий – «Організація занять аеробікою» містить інформацію про планування урочної форми заняття аеробікою як класичної, так і танцювальної.

П’ятий розділ – «Комплекси танцювальної аеробіки» докладно описуються три танцювальні напрямки, які найбільш користуються попитом в аеробіці.

Розділ п’ятий – «Практичні рекомендації» містить інформацію по використанню розроблених комплексів.

У кожному розділі є гіперпосилання, за допомогою яких учні, їх батьки та викладачі можуть отримати більш доступну інформацію по цій темі, все, що для цього необхідно, - активувати посилання докладніше внизу сторінки.

3. Вкладка «Фізичні вправи». В цій вкладці представленізразкові комплекси базових рухів аеробіки та їх комбінації.

4. Вкладка «Відео-уроки» дозволяє перейти до бази даних відео-уроків. Останні являють собою відеоролики комплексів аеробіки, розроблених для використання у визначених і невизначених формах занять.

Програма має теоретичну й практичну частини. Практична частина програми включає відеоролики з описом назви базового елемента, який демонструється. У кожному відеоролику віддзеркалюється різний базовий елемент аеробіки. Демонстрація елементів аеробіки здійснюється за принципом дзеркального показу з багаторазовим повторенням у повільному, швидкому показі, а також варіаціями рухів.

Після вивчення відео учень може активувати відео усіх базових елементів для повторення матеріалу, а також для перевірки рухової пам’яті. Вивчення базових елементів аеробіки за допомогою мультимедійної програми дозволяє перейти до складнокоординаційних завдань танцювальної аеробіки.

Висновки

1. Аналіз науково-методичної літератури, свідчать про те, що на сьогоднішній день у дитячому фітнесі широко використовується аеробіка з елементами танцювальних вправ. У публікаціях багатьох спеціалістів є данні про зміст різних напрямків танцювальної аеробіки, докладно висвітлені питання побудови занять різних видів фітнесу. Однак відсутні науково обґрунтовані програми занять танцювальними видами аеробіки для молодших школярів, відсутні данні про дослідження впливу таких занять на дитячий організм. Аналіз літературних джерел показав, що на сьогоднішній день недостатньо уваги приділяється використанню цих форм для розвитку й удосконалювання рухових якостей, зокрема координаційним здібностям.

2. Отримані результати досліджень дозволили розробити мультимедійну програму – «Аеробіка для дітей». Розроблена мультимедійна програма має теоретичний, практичний матеріали та відео уроки. Програма «Аеробіка для дітей» може бути використана в домашніх умовах як допоміжний засіб, що буде сприяти кращому оволодінню та вивченню матеріалів уроку фізичної культури.

Використання якої в процесі фізичного виховання молодших школярів, на нашу думку, буде сприяти формуванню інтересу до навчання та підвищенню пізнавальної активності молодших школярів, цілісному сприйманню фізичного виховання як системи здорового способу життя, формуванню розумових умінь та навичок і гармонійному розвитку в цілому.

Остання зміна: Saturday 29 January 2022 21:36 PM