Макетування і моделювання інтерактивної наочності з паперу (Частина ІІ)

На цьому практичному занятті опановуємо об'ємну паперову конструкцію — pop-up-кубик.

Нижче Ви знайдете відповіді на такі питання:

  • Що таке pop-up-кубик?
  • Чим pop-up-кубик відрізняється від традиційного паперового кубика? Що саме «уміє робити» pop-up-кубик?
  • Як перетворити pop-up-кубик на плаский, на кшталт складеного навпіл аркуша паперу? 
  • Що треба зробити для того, щоби плаский pop-up-кубик «повернув» собі об’ємну форму? 
  • На яких електронних ресурсах можна поспостерігати, як pop-up-кубик змінює свою форму? 

На перший погляд, pop-up-кубик (або поп-ап-кубик або кубик-стрибунець) ви­глядає звичайнісіньким кубиком з паперу. Але, на відміну від традиційного паперового кубика, pop-up-кубик може миттєво скластися і набути геть невластивого для нього плаского вигляду, як-от на кшталт складеного навпіл аркуша паперу. Для цього досить злегка стиснути кубик з боків однією рукою. Утім, варто розтиснути пальці рук(и), як pop-up-кубик миттєво «повернеться» до своєї природної об’ємної завширшки-завдовжки-завглибшки форми.

У складеному пласкому вигляді pop-up-кубик безперешкодно може бути вкладений у конверт або паперову коробочку. Більш того, таких кубиків можна розмістити усередині конверта або коробочки не один, а кілька. Уявіть здивування того, хто бере до рук звичайнісінького конверта або коробочку, відкриває її, а з конверта або коробочки геть несподівано і тому повністю неочікувано для одержувача конверта або коробочки «вистрибують» кубики. У цю мить практично завжди стає свідками емоцій: від щирого подиву до навіть легкого «переполоху» від такої цілковито раптової несподіванки. У відео за посиланнями нижче різні розробники сучасної сувенірної і/або рекламної продукції зафільмували моменти, коли pop-up-кубик(и) «стрибає(ють)», що називається, на всі боки.

У відео за цим посиланням  сувенірний pop-up-кубик «вистрибує» з розкритого конверта, у якого розв’язали зав’язки 


У відео за цим посиланням більш, як п’ять подарункових pop-up-кубиків «вистрибують» з відкритої коробочки


У відео за цими чотирма посиланнями нижче кілька варіантів рекламних  pop-up-кубиків





Укладачі майстер-класів з виготовлення конструкцій для pop-up-кубиків пропонують різні способи опрацювання механіки усередині такого pop-up-кубика. Нижче наводяться посилання на майстер-класи з відтворення найбільш поширених двох способів забезпечення механіки усередині pop-up-кубика.

Перший спосіб. Використовується гумка для грошей, яка фіксується зсередини на протилежних боках кубика за рахунок пришивання гумки. Гумка при цьому не розрізається.



Другий спосіб. Використовується гумка для грошей, яка фіксується зсередини на протилежних боках кубика за рахунок протягування у утвори і подальшого закріплення. Гумка при цьому розрізається, а її довжина регулюється залежно від розмірів боків кубика.



Проектне завдання

Опрацюйте з цупкого (цупкістю не менше 180 г/м2) білого або тонованого світлим розбавленим відтінком паперу pop-up-кубик (розміри усіх шести граней: 3½ʺх3½ʺ), з яких чотири грані цільні, а дві — мають діагональний розтин, який, попри характерний об’єм, тим не менше може легко (за одного поруху руки) складатися-розкладатися, поперемінно при цьому або набуваючи невластивої пласкої форми (рис. 1) або повертаючись до характерного тривимірного вигляду (рис. 2). 

Зверніть увагу, що дві з шести граней кубика — верхня і нижня — мають діагональний розтин (рис. 2 і 3), а усередині кубика «мешкає» зафіксована зсередини кубика на протилежних один до одного боків кубика гумка для грошей (рис. 3), наприклад, з набору на рис. 4. 

Саме ця еластична гумка для грошей уможливлює миттєву трансформацію паперового кубика — примусову трансформацію (стискаючим порухом руки) з об’ємного стану у плаский і саморушну трансформацію, коли стиснутий кубик за розтискання пальців руки миттєво «розпростовується» одночасно у трьох напрямках: заввишки, завширшки і завглибшки. 





Остання зміна: Sunday 23 October 2022 09:46 AM