Тема 2. Еволюція соціокультурних систем. Етапи в еволюції соціокультурних систем. Соціокультурний стандарт

1. Поняття, що розкривають суть соціокультурного часу і його розподіл. Еволюція СКС. Етапи в еволюції СКС. Період – складова частина етапу, в рамках якої проводяться істотні і чітко помітні зміни з певними частинами соціокультурного простору СКС. Стадія – складова частина періоду. Виділяється при детальному описі еволюції СКС. Характеризує окремі частини процесу перетворення простору в рамках періодів. Критерієм для виділення є наявність певної політичної, економічної і соціальної специфіки. 

2. Поняття, що розкривають суть соціокультурних процесів. Соціокультурний конкурс полягає в розробці і виборі найбільш ефективною в конкретних умовах для даної СКС соціокультурної основи, що визначає подальші шляхи вирішення її найбільш фундаментальних і принципових завдань. Соціокультурні міграції. Соціокультурний стандарт. Статус СКС.



 

1. Поняття, що розкривають суть соціокультурного часу і його розподіл

 

Еволюція СКС –процес зміни СКС шляхом реалізації її внутрішнього потенціалу і з урахуванням зовнішніх чинників.

Зовнішні чинники можуть істотно впливати на СКС, головним чином - на її конкретні форми, але в цілому процес еволюції СКС є продукт їх власного внутрішнього розвитку.

Етап – історично значущий відрізок часу в еволюції СКС, в рамках якого проводяться принципові і чітко визначувані перетворення, пов'язані з освоєнням простору СКС. Підсумком етапу є якісно нова організація СКС.

У еволюції кожної СКС виділяється сім етапів, які характеризують найбільш важливі зміни в освоєнні простору. У кожній СКС ці зміни можуть носити істотно різний характер і повинні розглядатися тільки на підставі їх внутрішньої логіки.

Період – складова частина етапу, в рамках якої проводяться істотні і чітко помітні зміни з певними частинами соціо-культурного простору СКС.

Основна відмінність періоду від етапу полягає в тому, що зміни можуть носити локальний характер і бути пов'язаними тільки з окремими регіонами СКС. Сукупність періодів складає етап. Етапи діляться на різну кількість періодів; залежно від СКС і особливостей самого етапу, їх може бути від 2 до 5.

Стадія – складова частина періоду. Виділяється при детальному описі еволюції СКС. Характеризує окремі частини процесу перетворення простору в рамках періодів. Критерієм для виділення є наявність певної політичної, економічної і соціальної специфіки.

Важливо, що стадія може бути не пов'язана із змінами в освоєнні простору. Поняття характеризує і окремі явища політичній, економічній, соціальній історії СКС.

Поняття стадії дуже важливе для конкретної інтерпретації історичного матеріалу по еволюції СКС. Соціо-культурний підхід важливий не тільки як загальна теоретична конструкція, але і як підстава для інтерпретації конкретних процесів.

 

2. Поняття, що розкривають суть соціо-культурних процесів

 

Соціо-культурний конкурс – процес, характерний тільки для соціо-культурних систем. Полягає в розробці і виборі найбільш ефективною в конкретних умовах для даної СКС соціо-культурной основи, що визначає подальші шляхи вирішення її найбільш фундаментальних і принципових завдань.

Соціо-культурні конкурси можуть мати місце на різних стадіях еволюції СКС, як правило, у вигляді періоду громадянських війн, внутрішніх розбратів, економічного і культурного занепаду. Залишають по собі найчорнішу і дивнішу пам'ять у нащадків і стають об'єктом подальших фальсифікацій з боку своєї ж СКС. У реальності ж соціо-культурні конкурси абсолютно необхідні для ефективного розвитку будь-якої СКС і є її відповіддю на зміни у розтошуванні соціо-культурних сил.

Соціо-культурні міграції  (соціо-культурно значущі міграції) – міграції, направлені за межі традиційного хоумленда СКС з метою соціо-культурного перетворення інших територій в новий хоумленд даною СКС або формування її природно залежних васалів.

Подібні процеси носять універсальний характер і мають місце в еволюції практично всіх СКС - вони не є унікальними для якої-небудь одній з них.

Соціо-культурний стандарт – сукупність конкретних нормативних принципів і установок, регулюючих організацію суспільства і держави, а також форми реалізації внутрішнього потенціалу соціо-культурного утворення.

Статус СКС – термін, що позначає стійкий стан СКС, пов'язаний з певною тенденцією її еволюції.

Наприклад, виділяються такі статуси (стійкі стани СКС) як закритість від решти світу, розширення або скорочення простору контролю і так далі. Статуси СКС визначаються сукупністю зовнішніх і внутрішніх чинників соціо-культурної еволюції.



Остання зміна: Thursday 2 March 2023 14:30 PM