Лабораторна робота №2. Інтродукція як фактор відновлення популяцій мисливських видів тварин.

Лабораторна робота №2

Тема:  Інтродукція як фактор відновлення популяцій мисливських видів тварин.

Мета:  Вивчити різноманіття адвентивних видів у фауні України.

Переміщення живих організмів між країнами та континентами відбувалося завжди. Цей процес посилювався з географічними відкриттями й інтенсифікацією торгівлі. За останні десятиліття він набув значного розмаху, оскільки людство суттєво змінило природні екосистеми.

Біологічна інвазія – вторгнення у будь-яку місцевість не характерних для неї видів організмів, включення в угруповання нових для нього видів. Причинами таких інвазій можуть бути саморозселення організмів; інтродукція і реінтродукція організмів; випадкове перенесення організмів. Біологічній інвазії піддаються не види, а організми певних видів.

Природні розселення та переселення організмів – це неминучі процеси, однак їхня швидкість є повільною. Можуть відбуватися в результаті розширення ареалу виду внаслідок дифузії, а також кліматичних і геологічних змін. Самостійне розселення може відбуватися і піcля інтродукції, якщо вона пройшла успішно й організми виду натуралізувалися. Причиною пришвидшеної інвазії організмів є трансформація екосистем людиною. Порушені екосистеми стають більш вразливими. Організми-вселенці можуть істотно змінювати місце проживання аборигенних видів, ставати їхніми конкурентами чи хижаками, витісняти їх, переносити або самі викликати хвороби, бути паразитами аборигенних видів. Будь-яка інтеграція організмів нового виду в біоценоз зумовлює зміни в його структурі та функціонуванні, проте не завжди це можна оцінити кількісно. Вираженість ефекту інвазії залежить і від екологічних особливостей виду – найсильніший вплив на угруповання будуть мати види-едифікатори та види, якими завершується трофічний ланцюг, або види-конкуренти аборигенів. Якщо вид, який з’явився, є едифікатором, то він сприятиме зміні біотичного різноманіття, зокрема, заміні на нові види в екосистемі. Процес інвазії можна виразити за допомогою трьох стадій: інвазія – натуралізація – інтеграція. Їхня тривалість буде різною та залежатиме від екологічних особливостей виду-вселенця і стану екосистеми, в яку він проник. Проте не всі організми видів-вселенців істотно впливають на функціональні параметри екосистеми, оскільки будь-яка система має компенсаторні механізми.

Чужорідні види, адвентивні види (анг. alien species) – види живих організмів, що перебувають у складі не характерних для них угруповань, види за межами їхніх природних ареалів.

Інтродукований, чужорідний вид, або алохтонний вид (від англ. іntroduced species) – у біології організм некорінний, не властивий цій території, навмисно або випадково завезений на нове місце внаслідок людської діяльності.

Найвідоміші біологічні інвазії в Україні: поява пацюка мандрівного (сірого) в середині ХІХ ст., багаторазові появи чужорідних вірусних захворювань, розселення колорадського жука, розселення амброзії полинолистої, завезення морських безхребетних (напр., рапани) з баластними водами.

Інтродукція – свідоме штучне вирощування завезеної рослини у нових для неї кліматичних умовах або переселення окремих видів тварин за межі їхнього природного ареалу та їхнє пристосування до нових умов.

Реінтродукція – штучне розселення окремих видів тварин і рослин на території їхнього колишнього природного ареалу.

Процес освоєння інтродукованого виду на новому місці називають інтродукцією. Часто інтродуковані види здатні істотно змінити екосистему регіону і стати причиною значного скорочення або навіть вимирання окремих видів місцевої флори та фауни. Інтродукція – це вселення видів у нові для них ареали, реінтродукція – повернення видів у колись заселені ними райони.

 Завдання 1: Заповнти табличку "Адвентивні види ссавців фауни України"

Вид

 

Ареал

 

Біологія

 

Причина проникнення виду

 

Значення виду

 

О́лень япо́нський, або о́лень плями́стий

 

 

 

 

 

Лань (Dama dama (Linnaeus, 1758))

 

 

 

 

 

Шакал (Canis aureus Linnaeus, 1758)

 

 

 

 

 

Середземноморський нетопир, нетопир білосмугий (Pipistrellus kuhlii (Kuhl, 1817))

 

 

 

 

 

Ракун північний (Procyon lotor Linnaeus, 1758)

 

 

 

 

 

Єнотоподібний собака (Єнот уссурійський, мангут) (Nyctereutes procyonoides (Gray, 1834))

 

 

 

 

 

Візон річковий, норка американська (Neovison vison (Schreber, 1777))

 

 

 

 

 

Кріль європейський (Oryctolagus cuniculus (Linnaeus, 1758))

 

 

 

 

 

Вивірка телеутка (сибірський підвид вивірки лісової) (Sciurus vulgaris exalbidus Pallas, 1778)

 

 

 

 

 

Нутрія, болотя́ний щур, або койпу (Myocastor coipus (Molina, 1782))

 

 

 

 

 

Пацюк сірий [мандрівний] (Rattus norvegicus (Berkenhout, 1769))

 

 

 

 

 

Ондатра (Ondatra zibethicus (Linnaeus, 1766))

 

 

 

 

 


Остання зміна: Monday 16 October 2023 10:11 AM