Лабораторна робота №4. Прклади використання атиоксидантних та антистресових речовин, приакліматизації тварин до довкілля

Лабораторна робота №4

Тема: Прилади використання антионксидантних та антистресових речовин при акліматизації тварин до довкілля

Мета: Вивчити перелік кормів та добавок, які   використовують в якості підгодівлі лісових звірів у зимовий період року. Розглянути методику застосування вакцин для попередження розповсюдження сказу.

Завдання  1. 

 Підгодівлю диких тварин проводять не круглий рік, а лише в період відсутності або обмеженої доступності кормів в місцях перебування мисливської фауни: мається на увазі, звичайно, зимовий період; час відгодівлі молодняку, коли дорослим тваринам необхідно отримувати більшу кількість кормів; час повені та інших стихійних лих,коли звірі та птахи нерідко позбавлені не тільки можливості добування кормів, а й своїх сховищ.

Тривалість сезону підгодівлі диких тварин залежить від строків замерзання верхнього шару ґрунту, установлення значного снігового покриву, протяжності зими та інших факторів, і може коливатися від 45 до 120 днів. В середньому для умов господарства вона складає 100 днів.

При визначенні інтенсивності і характеру підгодівлі диких тварин враховують поживність кормів по кормових одиницях, виходячи із добової норми. Її можна збільшувати або зменшувати в залежності від ряду факторів: природної кормової цінності угідь, загальної чисельності мисливських звірів, їх щільності на одиницю площі угідь, суворості зими тощо.

Єгеря лісгоспу на чолі з головним мисливствознавцем, до розрахунку необхідної кількості кормів для диких тварин, підходять професійно та з високою відповідальністю. Так як підживлення не повинно замінювати природну кормову базу і перешкоджати їхнім природним інстинктам.

Дайте розширену відповідь на питання ? 

1. Які однорічні та багаторічні культури використовують для для підгодівлі тварин ?

2. Що таке солонець та опишіть технологію його приготування?

 Завдання 2

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб спільних для тварин та людей. Нозоареал сказу в світі має глобальний характер, проте роль окремих видів тварин неоднозначна. На початку ХХІ століття в більшості країн Європи головну роль, як джерело і резервуар інфекції, відіграють дикі м’ясоїдні тварини. В Україні, завдяки впровадженню з 1956 р. широкомасштабної імунізації собак і здійсненню суворих ветеринарно-санітарних заходів, «вуличний» сказ, джерелом збудника якого були собаки, був ліквідований як епізоотія до середини 60-х років минулого століття. Проте, в цей період на території Європи, в т.ч. і України, розпочалась епізоотія сказу «природного» типу, де основним джерелом інфекції є червона лисиця (Vulpes vulpes).

Дайте розширену відповідь на питання:

1. Що таке Вакцини для пероральної імунізації проти сказу? Які препарати в Україні використовують для цих цілей?

2. Яким чином проводиться вивчення епізоотичної та епідемічної ситуацій щодо сказу в зоні вакцинації?

3. Яка мінімальна площа  території для проведення вакцинації?

Остання зміна: Monday 16 October 2023 10:12 AM