Практична робота № 5 Особливості іммобілізації та транспортування інтродукованих тварин

Практична робота №5

 Тема: Особливості іммобілізації та транспортування інтродукованих тварин

Мета: Ознайомитися с фармацевтичними препаратами для знерухомлення тварин для проведення медичних обстежень, транспортування та з пристроями для дистанційної анастезії та вакцинації тварин.

Pets Inform - Статьи по ветеринарии - Анестезіологічні аспекти диких тварин  родини Felidae -

В умовах зоологічних парків, зоологічних виставок, заповідників, цирків диких тварин має практичне значення - як при наданні лікувальної допомоги, так  при транспортування, а також при переміщенні тварин на нові території та в низці інших випадків. Фіксацію диких тварин найчастіше проводять фізичними методами за допомогою мотузок, сачків, сіток та різного типу фіксаційних клітин. Зазначені способи небезпечні не тільки для диких тварин, а й у людей, здійснюють фіксацію. В даний час перевага віддається методам фіксації диких тварин за допомогою хімічних засобів та анестезуючих препаратів. З 1976 по 2006 р. для знерухомлення великих хижаків (тигрів, левів, бурих ведмедів), а також копитних тварин застосовували міорелаксанти дитилін Sol. Ditilini 2% та ромпун Sol. Rompuni 2% згідно з авторефератом старшого ветлікаря Московського зоопарку В. І. Корнєєвої. При застосуванні даних препаратів використовувався пристрій Ушакова для дистанційного знерухомлення тварин з ємністю шприца 2,5 см3 (Из опыта работы Харьковского зоопарка по обездвиживанию животных препаратами дитилин Ditilini и ромпун Rompuni А. М. Коршунов, врач ветеринарной медицины, Харьковский зоопарк, 2007 г).

Незалежно від екологічної ситуації, моніторинг реакції на стрес при іммобілізації або анестезії важливий рівень втрати свідомості тварин, щоб уникнути надмірно легкої або глибокої анестезії.

Базовий моніторинг, який проводиться під час анестезії, зазвичай включає моніторинг температури тіла, пульсу і частоти дихання. Ці життєво важливі знаки можна легко контролювати без дорогого обладнання. однак, частота дихання може коливатися в широких межах, і нормальна частота не означає адекватну вентиляція. Більш того, навіть збільшення частоти дихання може не відбуватися компенсують зменшення дихального об’єму, що призводить до гіперкапнії.

Для іммобілізації та анестезії використовуються найрізноманітніші препарати. Індивідуальна реакція тварини, а також видоспецифічна реакція на той чи інший препарат може сильно відрізнятися. Наприклад, сильнодіючі опіоїди, які зазвичай використовуються для знерухомлення копитних тварин, слонів і носорогів може викликати важку депресію дихання у приматів і збудження у видів котячих. Найбільш широко використовувані анестетики у диких м'ясоїдних тварин і приматів єдисоціативні анестетики кетамін і тілетамін. Хоча точні механізми дисоціативних анестетиків невідомі. Вважається, що більшість з них відповідає рецептору N-метил-D-аспартату (NMDA). Кетамін менш сильний і має коротшу тривалість дії, ніж тілетамін. Недоліки анестезії с кетаміном або тілетаміном окремо включають слабке розслаблення м’язів, судоми,надмірне слиновиділення та відсутність специфічного антагоніста . Для зменшення побічних ефектів тілетамін доступний тільки в комбінації з бензодіазепіновим транквілізатором золазепамом. Бензодіазепіни виробляють протисудомну та снодійну дію завдяки їх взаємодії з γ-аміномасляною кислотою (ГАМК), найбільш поширеним інгібітором нейромедіатором у центральній нервовій системі (ЦНС). Виробляється анксіолітичний і міорелаксуючий ефекти, взаємодія в опосередкованих гліцином інгібіторних шляхах у головному та спинному мозку. Золазепам має більш тривалу дію, ніж тілетамін у домашніх котів, що може призвести до тривалих періодів відновлення.Навпаки, собаки метаболізують золазепам швидше, ніж тілетамін,що може призвести до грубого відновлення через залишкові ефекти тилетаміну. Комбінація золазепам-тілетамін використовується для знерухомлення багатьох видів диких м'ясоїдних і приматів. Індукція відбувається швидко, але відновлення відбувається зазвичай тривалий час. Період одужання можна скоротити, змінивши ефекти золазепаму з антагоністом бензодіазепінового рецептора, наприклад флумазенілом або сармазенілом, як  у левів і гепардів.


Модель P1 з нагнітальною камерою CO2  пневматичний шприцемет для дистанційних ін'єкцій.

Пневматичний шприцемет модель P1 для безпечних дистанційних ін'єкцій має просту та надійну конструкцію. Пристрій забезпечує дальність стрілянини до 25 м з гарною влучністю.

 Пневматичний метальник ін'єкційних шприців P1 часто використовується, коли стрілок з духовою трубкою стикається зі своїми біологічними обмеженнями, але все ще потребує необхідності придбати потужніший пристрій з більшою дальністю пострілу. В основному ця модель шприцемету використовується в зоопарках, парках тварин та дикої природи, але також популярна серед поліції та пожежників, які хочуть знерухомити та вакцинувати тварин на коротких дистанціях. Сам пристрій метання шприців складається з міцного, невибагливого пістолетного прикладу з алюмінієвого сплаву та 80-сантиметрового ствола з карбонового волокна. Поставляється з карбоновим стволом Ø 11 мм або Ø 13 мм. Стовбур діаметром 11 мм дозволяє використовувати шприци об'ємом від 1 до 5 мл, стовбур діаметром 13 мм дозволяє використовувати шприци об'ємом від 5 до 20 мл. Цей шприцемет має напірну камеру CO2, яка за допомогою швидкороз'ємної муфти кріпиться до пістолетної ручки. Створений тиск можна контролювати манометром. Залежно від погодних умов та індивідуальної практики безпомилкова дальність пострілу становить 20 – 25 м при заданому максимальному тиску. Вузол кріплення прицілу дозволяє робити щадний та безпечний для тварин постріл.


Пневматичний метальник ін'єкційних шприців, модель VARIO G.U.T. 50 – є результатом багаторічної розробки.

Завдяки вдосконаленій технології дистанційної ін'єкції та більш ніж 40-річному досвіду практичної роботи в галузі іммобілізації диких тварин було створено пневматичний пристрій GUT 50 [Gas-Applicator for universal tele-injection of animals] для метання шприців, неперевершений за широким діапазоном застосування, високою точністю, комфортною роботою та простотою обслуговування. Вимоги до сучасного пристрою дистанційної ін'єкції більше не обмежуються простою іммобілізацією тварини. Ліки, такі як антибіотики, вітаміни, антигельмінтні засоби (антгельмінтики) тощо, тепер вводяться за допомогою ін'єкційних шприців. Можна вакцинувати цілі стада худоби та брати зразки тканин.Вакциновані тварини зазвичай тікають доти, доки анестезія не почне діяти, і тоді їх важко знайти. Додавання радіопередавача до ін'єкційного шприца дозволяє легко та швидко відстежувати тварин за допомогою відповідного радіоприймача.

Змінний стовбур для великих обсягів ліків дозволяє використовувати шприцемет для особливо чутливих тварин, що мають тонку шкуру, і навіть для птахів. Багато поранених лелек зобов'язані своїм лікуванням і, отже, своїм виживанням використання цього пристрою.

Безступінчасте регулювання тиску газу забезпечує надзвичайно дбайливе ставлення до тварин. Збільшуючи тиск пострілу, дальність пострілу по крупним тваринам може бути збільшена до 70 м. Проте для нас важливо підкреслити, що оптимальна відстань для дистанційної ін'єкції, сприятлива для тварин, залежно від розміру тварини становить від 5 до 50 м.

Вбудований манометр дозволяє легко встановити правильний тиск у залежності від відстані. Тиск створюється за рахунок вбудованого в рукоятку картриджа з СО2, можливе підключення повітряного ножного насоса.

Система заряджання із казенної частини дозволяє швидко перезарядити ін'єкційний шприц для пострілу. Прицілювання здійснюється через регульовану планку прицілу стандартної комплектації, якої досить майже для всіх застосувань.

 Стандартний вузол кріплення оптичного прицілу дозволяє професійному користувачеві за необхідності використовувати відповідну оптику:

Використовуючи шприцемет G.U.T.50 від TELINJECT практикуючий користувач отримує в своє розпорядження пристрій для дистанційних ін'єкцій, який завдяки багаторічним випробуванням в найекстремальніших умовах повністю придатний для використання – чи то в крижаній пустелі Аляски, в тропічному кліматі Заїра, в пустельному кліматі Саудівської Аравії, або в домашніх умовах..

Змінний стовбур діаметром 13 мм дозволяє використовувати пристрій для всього спектра дистанційних ін'єкцій. Зміна ствола проводиться за кілька секунд без інструментів.

Стовбур Ø 11 мм дозволяє використовувати шприци об'ємом від 1 до 5 мл, стовбур Ø13 мм дозволяє використовувати шприци об'ємом від 5 до 20 мл.

Модель VARIO G.U.T. 50 із монтажною планкою для оптичного прицілу.

  • (312\) 800 мм стандартний ствол Ø11 мм
  • Вбудований вузол кріплення картриджа СО2:
  • (CO2C3) пристрій для балончиків 16 г
  • (CO2C5) можливість встановлення балончиків 74 г,
  • (31L2/5V.C) пристрій для чищення стовбура
  • стандартна прицільна планка, монтажна планка оптичного або лазерного прицілу.

У комплект поставки моделі G.U.T.50 включений надійний чохол SAFE-1S для перенесення та зберігання, виготовлений із синтетичного матеріалу.

Завдання 1: Заповність таблицю "Препарати та речовини, які мають знерухомлюючу дію на організм тварин"

№ з/п

Назва препарату

Фізіологічна дія на організм тварини

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 


Остання зміна: Thursday 19 October 2023 21:56 PM