Лабораторне заняття 4

Тема: Розвиток спритності у велотуризмі. Розвиток швидкості у велотуризмі

Виховання спритності

Критеріями спритності є координаційна складність рухового завдання, час і точність його виконання. Формування спритності полягає у вихованні здатності швидко оволодівати новими руховими діями іперебудовувати рухову діяльність відповідно до обстановки, яка змінюється на маршруті (наприклад, застосовувати серію швидких і точних рухів, пов'язаних із переправою гірською річкою тощо).

Основні засоби виховання спритності: спортивні і рухливі ігри, спортивне орієнтування, гірськолижний спорт, спортивна і художня гімнастика, легка атлетика (стрибки, бар'єрний біг), ритмічна гімнастика. Обов'язковою умовою при цьому є наявність елементів новизни у пропонованих вправах, створення неочікуваних ситуацій, які потребують швидкої реакції.

У туризмі спритність виховують засобами спеціальної фізичної і технічної підготовки без вантажу і з вантажем: ходьба по колоді, тросу, камінню, купинах, змагання з техніки туризму, скелелазіння, туристські вправи на льодових, снігових, трав'янистих та осипних схилах.

Вправи в рівновазі.

Ходьба по вузької опорі (ребро гімнастичної лави, рейок, колоду тощо.) разом із різними рухами руками, нахилами, присіданнями.

Вправа «ластівка», рівновагу боком.

Турист будь-який «спеціальності», збираючись у складне подорож, мав бути підготовлений особливо різнобічно.

Кожному туристові треба вміти долати перешкоди різного характеру, добре стрибати завдовжки, залазити по канату, по деревах, вільно підтягуватися, долучитися переносити рюкзак з великим вантажем на довгі відстані. Причому цьому завжди допомагає значна сила, потрібні спеціальні навички, що розвиваються вправами. Починати краще з походів з гаком вантажем по

6-10 кг, виконуючи всіх правил укладання рюкзаки та підгонки спорядження, іноді ходити у важкої взуття. Турист мусить уміти переносити на невеликі відстані значні вантажі, і навіть постраждалого людини, використовуючи підручні кошти. У зіткненнями на силі природи повинен бути рухомим, спритним, відмінно володіти рівновагою. Усе це дається різнобічної підготовкою. Вона має проводитися цікаво, захоплююче, різноманітно. Подолання негараздів подорож вимагає твердої волі, яка загартовується й у подоланні труднощів під час фізичної підготовки.

Важливе значення має пристосування організму до похідним умовам, яке виробляється під час тренувань. Передусім йдеться про загартовуванні організму, що має бути результатом всієї системи підготовки. До засобам загартовування ставляться: заняття ранкової гімнастикою на свіжому повітрі в полегшеному костюмі, обтирання прохолодною водою, миття ніг проти ночі холодною водою, полегшена одяг в побутових умовах і під час тренувань і походів, практика ночівель на свіжому повітрі в тренувальних походах, систематичне купання, тренувальні заняття в негоду. У тренувальних походах треба виробити звичку обмеження до пиття (особливо відразу, після зупинки), звичку до тривалої перенесені вантажу (рюкзака), до специфічної рівномірної фізичної навантаженні походу.

З огляду на майбутню їсти дорогою навантаження, бажано зі зростанням підготовленості збільшувати і тренувальну навантаження, щоб у неї у іншій день вище, ніж середньоденна навантаження майбутнього подорожі. Турист, який готує себе фізично, ризикує виявитися найслабшим у групі і може стати тягарем для товаришів.

У тренуванні слід застосовувати

ВПРАВИ НА БЫСТРОТУ І ЛОВКОСТЬ:

а) біг на короткі дистанції з максимальною швидкістю, біг з ускорениями;

б) стрибки заввишки через планку, завдовжки з місця, з розбігу;

в) метання легкоатлетичних снарядів.

З іншого боку, вдосконалення швидкості і спритності проходить у процесі занять із окремими видами спорту, зокрема елементами акробатики і спортивними іграми.

Женщины-туристки повинні тренуватися за тією ж методиці, як і чоловіки, але з урахуванням фізіологічних особливостей жіночого організму. Заняття можуть відбуватися спільно чоловікам і покриток, але навантаження тоді повинна бути трохи більше 2/3 навантаження чоловіків. У вправах з обтяженням вагу мав відбутися о 2-3 рази менше, ніж чоловіків.

З тренувань жінок потрібно зовсім вилучити стрибки завглибшки понад 1,5 метри. Місце приземлення під час стрибків у довжину та висоту треба добре розрихлити.

Виховання швидкості

Швидкістю в туризмі є здатність виконувати рухові дії за мінімальний час. Для виховання її вдаються до різноманітних швидкісних вправ: спортивні і рухливі ігри, легка атлетика (біг на короткі дистанції, стрибки і метання), ритміка. Застосовують також вправи, які потребують швидкої реакції на певні види сигналів (звукові, зорові, тактильні), швидких локальних рухів і короткочасних переміщень.

До засобів спеціальної фізичної підготовки для виховання швидкості належать туристичні вправи прикладного багатоборства (установлення наметів на швидкість, в'язання вузлів, робота зі спеціальним туристським спорядженням тощо).


Остання зміна: Wednesday 1 November 2023 21:33 PM