Короткий опис курсу

Програма з курсу «Еристика» відповідає навчальному плану факультету журналістики Запорізького національного університету.

Курс «Еристика» розрахований на студентів 2 курсу факультету журналістики напряму підготовки „Видавнича справа та редагування”.

Курс складається зі вступу й таких розділів: “Історичний розвиток мистецтва суперечки”, “Теоретичні засади еристики”, “Основні поняття еристики”.

Курс «Еристика» подає відомості про еристику як науку і мистецтво переконуючої комунікації. Засвоєння цього курсу передбачає поряд з лекційною формою роботи виконання різноманітних видів практичних завдань. Також рекомендуємо студентам укладати власний словничок опрацьованих слів і словосполучень із записом їх значення й наголосом. Теоретична частина  курсу передбачає ознайомлення студентів з основними поняттями, розділами, законами класичної риторики, а також із засадами мовної майстерності. Практична частина курсу спрямована на удосконалення професійної майстерності майбутнього журналіста, видавця,  редактора  у сфері мовленнєвої комунікації.

Курс складається з 2 навчальних модулів.

Мета курсу –
вивчення  історії та теорії красномовства, практичне оволодіння прийомами і навичками  мистецтва полеміки.

 

Завдання курсу:

-                  засвоїти знання, що складають зміст еристики як науки, усвідомити і запам`ятати систему понять, оволодіти риторичною термінологією;

-                           вивчити історію та джерела еристики та ораторської майстерності;

-                           уважно ознайомитися зі зразками промов визначних ораторів минулого і сучасності з тим, щоб максимально використати їх досвід;

-                           оволодіти методом риторичного аналізу текстів різних типів промов, навчитися членувати текст, точно визначати тему, тези, докази, мовні засоби (тропи і фігури), доцільність кожного слова;

-                           навчитися, використовуючи свої знання та досвід інших промовців, створювати та виголошувати різні типи промов на потрібну тему і з урахуванням різних ситуацій;

-                           виробити уважне та критичне ставлення до власного мовлення і суспільної мовної практики.

За підсумками вивчення курсу студент 2 курсу повинен знати ключові  поняття, розділи та закони як класичного, так і сучасного мистецтва полеміки.

У процесі вивчення курсу студент повинен уміти аналізувати та членувати тексти різних типів, визначати тему, тези, докази, мовні засоби та доцільність кожного слова в тексті; розрізняти тропи і фігури української мови; використовуючи свої знання й досвід інших промовців, продукувати тексти різних типів промов з потрібної теми і для різних ситуацій та використовувати їх у власній практичній діяльності.

Студент повинен володіти навичками відбору та редагування мовленнєвого матеріалу; роботи з науковою літературою, словниками й довідниками для теоретичного обґрунтування висновків після спостережень над конкретними мовними явищами й стилями.  

 


Остання зміна: Saturday 20 February 2016 16:06 PM