Термінологічний словник до тем змістового модуля 1

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК ДО ТЕМ ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ №1


 Адаптація – сукупність фізіологічних реакцій, що забезпечують пристосування будови і функцій організму або його органу до зміни навколишнього середовища.

Адаптивність, або пристосовність, – здатність живих систем до пристосувань.

Акліматизація – реакції організму на зрушення якого-небудь одного з зовнішніх параметрів середовища.

Дезадаптація – це порушення адаптивних реакцій організму, процес, зворотний адаптації.

Дистрес – позитивні форми стресу.

Дисфункції – неможливості для організму виконувати функції у результаті порушення структур, відповідальних за адаптацію.

Здоровя це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб чи фізичних дефектів.

Екстремальні фактори – незвичайні фактори навколишнього середовища, які мають несприятливий вплив на загальний стан, самопочуття, здоров'я та працездатність людини.

Еустрес – позитивні форми стресу.

Неспецифічна резистентність – стійкість по відношенню до різних факторів.

Медична екологія наука, що вивчає характер взаємодії людини та навколишнього середовища, встановлює причино-наслідкові зв’язки  між якістю середовища та станом здоров’я, розробляє  методи  діагностики та профілактики  несприятливого  впливу  факторів довкілля на здоров’я людини.

Реадаптація – здатність організму після припинення дії травмуючого фактора повертати залучені в процеси системи в початкове положення.

Резистентність – стійкість, опірність організму до дії зовнішніх чинників.

Cередовищне здоров’я – напрямок медичної екології, в якому основну увагу приділяється не хворобі, а факторам середовища та їх впливу на здоров'я популяції.

Середовищні захворювання захворювання, що викликаються безпосередньо етіологічними екологічними факторами, що включають природні хімічні, фізичні, біологічні фактори атмосферного повітря, води та ґрунту песимальної інтенсивності.

Специфічна резистентність – стійкість по відношенню до певного фактору.

Стрес, або напруга, – неспецифічні психофізіологічні прояви адаптаційної активності при дії  будь-яких чинників, які є значущими для організму.

Стресор – стресовий агент, який сильно, негативно впливає на організм.

Фактори ризику – потенційно небезпечні для здоров'я фактори фізичного, хімічного, біологічного та соціального походження, що підвищують ймовірність розвитку захворювань, їх прогресування та несприятливий результат.

Фізіологічна адаптація – активне пристосування.

Хвороба – це складна загальна реакція організму на пошкоджуючу дію факторів зовнішнього середовища;  це якісно новий  життєвий процес, який супроводжується структурними, метаболічними та функціональними змінами руйнівного та пристосувального характеру в органах і тканинах, що призводить до зниження пристосованості організму до умов зовнішнього середовища, які безперервно змінюються,та обмеження працездатності.

 

 


Остання зміна: Monday 16 September 2024 21:47 PM