Термінологічний словник до тем змістового модуля 7

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК ДО ТЕМ ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ №7

 

Аерозолі нітратів – кінцева стадія реакції окислення газоподібних оксидів азоту в атмосфері, причому в міських районах, схильних до фотохімічному забруднення, може утворюватися значна кількість зважених нітратів.

Антропотоксиканти – продукти, що утворюються в процесі життєдіяльності організму людини.

Біоаерозолі – пилок, пилові кліщі, виділення комах, лупа, суперечки та міцелій грибів, бактерії, віруси.

Вторинні антропотоксини – антропотоксини, що утворюються в результаті біохімічних перетворень речовин, які первинно виділяються, і їх мікробного розкладання.

Гемічна гіпоксія – гіпоксія, що розвивається  внаслідок  гострої та хронічної крововтрати, анемії, отруєння окисом вуглецю і нітритами.

Гепатотоксичний ефект нітрозосполук – токсичний ефект нітратів стосовно печінки.

Гіпоксія, або кисневе голодування тканин, це типовий патологічний процес, що виникає внаслідок недостатнього постачання тканин киснем або  порушення використання його тканинами.

Електросмог – сукупність електромагнітних полів у приміщенні.

Леткі органічні сполуки – продукти неповного згорання природного газу.

Метгемоглобін – похідний гемоглобіну, що не може зв’язувати кисень внаслідок окислення до тривалентного стану заліза в складі гему.

Множинна хімічна чутливість – середовищне захворювання з порушенням функціонування декількох органів при впливі неспоріднених хімічних сполук нижче гранично допустимих доз.

Нітрати – елемент мінерального живлення рослин, що поставляє їм азот, необхідний для синтезу білка.

Нітрозосполуки – сполуки, що утворюються в результаті взаємодії нітритів з вторинними і третинними амінами і амидами, які є проміжними продуктами метаболізму білків.

Одоранти – хімічні речовини, що мають виражений запах і додаються до природного газу       з метою виявлення його при витоках

Первинні антропотоксини – антропотоксини, що надходять в приміщення з повітрям, що видихається, та з поверхні тіла людини.

Полімери  – природні та штучні високомолекулярні сполуки, молекули яких складаються з великої кількості повторюваних однакових або різних атомних угруповань (мономерів), поєднаних хімічними або координаційними зв’язками у довгі лінійні або розгалужені ланцюги.

Поліморфізмом токсичної дії – різноманітність отруйної дії антропотоксикантів.

Постійно хворі будівлі – будівлі, що патологічні симптоми виникають при знаходженні в приміщеннях, параметри внутрішнього середовища яких не перевищують гранично-допустимих концентрацій.

Радіохвильова хвороба зміни в стані організму під впливом електромагнітного поля.

Тератогенний ефект  нітрозосполук – токсичний ефект нітратів, що викликає розвиток потворств.

Тимчасово хворі будівлі – будівлі, в яких частота та інтенсивність прояву певних симптомів з часом знижується (нещодавно побудовані або недавно реконструйовані).

Тканинна гіпоксія – гіпоксія, що виникає при інтоксикації деякими отрутами, авітамінозах і деяких видах гормональної недостатності.

Хімічні забруднювачі речовини, що виділяються з ґрунту під житловими будинками, речовини з полімерів.

 

 

 


Остання зміна: Monday 16 September 2024 22:02 PM