Лекція 1. Історія розвитку товарознавства

Введення

Товарознавство як наукова дисципліна виникло і формувалося разом з розвитком товарного виробництва. Товарознавство вивчає фактори, що визначають якість товарів, споживчі властивості товарів, розробляє методи виміру властивостей і оцінки рівня якості товарів, визначає умови і методи збереження якості товарів під час перевезення, зберіганні, експлуатації, досліджує причини їх фізичного та морального зносу. Поряд з цим, товарознавство займається дослідженням поточного асортименту товарів, розробкою раціональної структури асортименту, основних напрямів його розвитку і вдосконалення, розробляє наукову класифікацію товарів, яка необхідна для вивчення величезної маси товарів, що обертаються на ринку, а також для стандартизації та кодування продукції.

Товарознавство в своєму розвитку спирається і взаємопов'язане з такими науками, як економіка, фізика, хімія, біологія, естетика, маркетинг та ін При переході до ринкових відносин виявилася значимість товарознавчі знань у комерційній діяльності, посилився інтерес практичних торгових працівників до товарознавчі знань, це і визначає актуальність теми роботи. Товарознавство формувалося в силу потреб людини, оцінки товарів, якості, користь здоров'ю, цінності на ринку і т.д. Предметом товарознавства - споживчі вартості товарів. Методи товарознавства - способи пізнання товару, його дослідження або прийоми і дії, що забезпечують досягнення поставленої мети

 

1. Історія розвитку товарознавства

 

Виникнення товарознавства

 

Товарознавство виникло в 16. у зв'язку з розвитком зовнішньоторговельних зв'язків. Перша кафедра Товарознавства (рослинних і тваринних фармацевтичних матеріалів) була заснована в 1549 в Падуанському університеті (Італія). У Росії одним з перших посібників з товарознавства була "Торгівельна книга" (1575). Як самостійна навчальна дисципліна Товарознавство початок вводитися в комерційних середніх і вищих навчальних закладах в кінці 18 в. У деяких країнах (Великобританії, США) Товарознавство вивчається в розширених курсах технології різних груп товарів. Виникнення товарознавства як самостійної дисципліни в Росії відноситься до XVI ст. У 1575 р. з'явилася перша книга з товарознавства («Торгова книга») з описом «всяких земель» товарів, у якій докладно розповідалося про привізних товари з інших країн. Основоположниками наукового товарознавства в Росії були М. Я. Кіттари (1825-80), П. П. Петров (1850-1928), Я. Я. Нікітінський (1854-1924). Під редакцією останніх в 1906-08 вийшов підручник з "Керівництво з товарознавства з необхідними відомостями з технології", в якому розглядалися будова, склад, властивості і технологія переробки сировини і матеріалів, що використовуються в промисловому виробництві.

У 20 ст. зміст Товарознавства в різних країнах диференціювалося. У СРСР найбільш широкий розвиток отримало Товарознавство товарів народного споживання. Воно безперервно розширювалося за рахунок вивчення нових груп товарів (швейних виробів, трикотажу, товарів культурно-побутового призначення та господарського вжитку). Вивчення будови і властивостей матеріалів виділилося в самостійну наукову дисципліни - матеріалознавство (по галузях промисловості). Центральним завданням Товарознавства стала якість товарів і всі питання, пов'язані з ним. Провідне місце в розвитку Товарознавства сучасного періоду займають Ф. В. Церевітінов (1874-1947), В. С. Смирнов (1881-1958), Н. І. Козин (1887-1975), - А. А. Колесник (р. 1905), Б. Ф. Церевітінов (р. 1905) і ін.

Особлива заслуга у становленні вітчизняного товарознавства належить Модесту Яковичу Кіттари (1825-1880). У 1860 р. у праці «Публічний курс товарознавства» їм була зроблена спроба дати класифікацію товарів. У Росії і за кордоном стали відкриватися комерційні навчальні заклади. У розвиток товарознавства непродовольчих товарів великий внесок внесли Н.А.Архангельський, М.С. Алексєєв, І. Кутянін, М.Б. Сергєєв, Н.В. Чернов та ін.

 

2 Етапи розвитку товарознавства

I етап

Перший ступінь розвитку науки з середини XVI століття, характеризується накопиченням фактів, описом класифікацій, об'єктів, явищ, подій, констатацією властивостей і називається феноменологічної, або описовою.

Першої щаблі розвитку науки товарознавства передувало накопичення великого практичного досвіду з виробництва та торгівлі товарами ремісниками, селянами, купцями, які на практиці методами спостережень, проб і помилок осягали властивості товарів, передаючи свої знання наступним поколінням.

Необхідність у пізнанні і оцінці властивостей товарів з'явилася, як тільки почався обмін одних товарів на інші. Щоб цей обмін був еквівалентним, порівнювалися корисні властивості обмінюваних товарів, витрати на їх отримання. Більше того, ряд товарів (хутра, золото, срібло, боби какао та ін), особливо цінних і володіють тривалої збереженої, ще до появи металевих і паперових грошей виконував функції еквівалента обмінюваних товарів. Поява грошей не послабило інтересу до знань про властивості товарів. Мінова вартість товару в грошовому вираженні визначалася його корисністю для покупця, або споживною вартістю. На описовому етапі товарознавство як область знань про товари мав практичну спрямованість і носило емпіричний характер. Відбувалося накопичення фактичних відомостей на основі практичних спостережень і описів. Оскільки на першому етапі розвитку науки ще диференціювалися по областях, товарознавство також не існувало як окрема наука. Тому інформація про товари з'являлася в працях, присвячених сільському господарству. Відомі описи товарознавчого характеру в агрономічних роботах давньоримських учених: Катона Старшого (234-149 рр.. до н. е..), Варрона (116-27 рр.. до н. е..), Колумелли (I в. н. е..) і Плінія Старшого (23 або 24-79 рр..). Катон описував способи зберігання і переробки сільськогосподарських продуктів (винограду, м'яса і риби); Варрон – методи оцінки якості худоби, молока, сирів та ін; Колумелла – способи зберігання зерна, витримку і старіння вин, товарознавчу характеристику винограду і способи його зберігання.

Найбільш фундаментальною роботою цього періоду є «Природна історія» Плінія в 37 книгах. У ній представлені описи багатьох видів сільськогосподарської продукції, способів їх вирощування, переробки та зберігання. Особливо докладно дано опис винограду, способів приготування якісних вин, а також їх фальсифікації. Вперше в цій роботі розглядається питання про застосування залежно від кліматичних умов різних способів зберігання. У середні століття на розширення і поглиблення товарознавчі знань істотний вплив зробило розвиток природничих наук (фізики, хімії, біології). Поряд з роботами описового характеру з'являються праці, засновані на випробуваннях та аналізі їх результатів. До перших слід віднести роботу М. Себіціуса (1630), в якій дано опис багатьох прянощів, а також способів приготування хліба, сиру, вин та інших харчових продуктів, способів подовження термінів зберігання фруктових соків шляхом нагрівання. До праць дослідницького характеру відносяться роботи Ф. Реді, який за допомогою мікроскопа встановив причини псування м'яса.

II етап

Другий ступінь – аналітико-синтетична, предсказательная або товарознавчо-техологічна, що фактично почалася з XVIII століття до XX століття. На цьому ступені теорія дозволяє дати елементарне пояснення природи, властивостей об'єктів, закономірностей явищ, а також створюється можливість для передбачення можливих результатів явищ і процесів.

У XVIII в. намітилася диференціація багатьох наук, одним з результатів якої стало формування наукової термінології, складовою специфічна мова кожної науки. Іншим результатом диференціації слід вважати розробку власних методів досліджень (випробувань) або запозичення вже відомих (релевантних) методів з інших галузей знань. Для розвитку наукового напрямку товарознавства велике значення мали роботи Бургаве (1668-1738), в яких були розроблені основи хімічного аналізу харчових продуктів, а також Ліннея (1707-1778), Бюффона (1707-1788), Жюсье (1699-1777), систематичні дослідження яких в області біології послужили основою розробки наукової класифікації товарів.

У цей період з'являються перші самостійні роботи з торгівлі та товарознавства. Так, в 1575 р. вперше в Росії вийшла «Торгова книга. Книжка описова, як молодим людям торг вести і знаті всьому ціну і почасти в ній описані всяких земель товари різні, їх же привозять на Русь німці та інших земель люди торгові». У книзі, автори якої невідомі, дана докладна для того часу характеристика ряду товарів, у тому числі і експортно-імпортних (меду, воску, зерна, пеньки, жирів, хутра і т. п.). Особливостями товароведной інформації, повідомляє в «Торгової книзі» та інших джерелах, є її описовий характер і відсутність систематизації. Важливим етапом у розвитку товарознавства стала публікація в 1756 р. книги І. Г. Людовіци «Основи повної торгівельної системи». У ній вперше були викладені основи товарознавства як галузі наукових знань. Книга отримала широке визнання у сучасників. Про це свідчить і той факт, що її друге видання було переведено на російську мову і вийшло в світ в 1789 р. під назвою «Нарис повної купецької системи купно з початковими підставами торгової науки з придбанням короткої історії про торгівлю» (частини 1 і 2) . Сам факт перекладу на російську мову і видання книги Людовіци говорить про те, що до кінця XVIII ст. в Росії склалося стан купців, які потребували товарознавчі знаннях.

У передмові зазначеної книги автор повідомляє, що він є першим, хто привів «купецьку науку» в певну систему, розуміючи під цим сукупність знань, що відносяться до торгівлі, включаючи знання товарів, «счетоводчество» і зміст звітних книг в порядку.

Людовіци вперше визначив предмет і зміст товарознавства, а також терміни «товар» і «товарознавство». На його думку, до товарів відносяться «всі рухомі речі, які є предметами торгівлі, за винятком грошей та цінних паперів». Він один з перших вказав на необхідність створення комерційних (торгових) навчальних закладів (академій, училищ). Однак, незважаючи на виділення товарознавства як особливої в галузі знань, що накопичується інформація про товари носила в основному товароведно-технологічний характер. Велике місце в описах товарів приділялася технології їх промислового чи сільськогосподарського виробництва. У XVIII-XIX ст. товарознавство черпає відомості з суміжних наук: хімії, фізики, біології, агрономії, які в цей період починають інтенсивно розвиватися. Елементи товарознавчі досліджень можна знайти в працях М.В.Ломоносова, який працював у створеній ним науково-дослідної хімічної лабораторії при Російській академії наук. Великий внесок у розвиток товарознавства внесли роботи Ф. В. Зуєва, А.Т.Болотова, Н. Я.Озерецковского, І.Я.Бінд-гейми, Б.А.Енгельмана, М.Г. Левковича та ін. Завдяки цим роботам з'являються хімічні методи товароведной оцінки, а також способи переробки та зберігання деяких споживчих товарів. У зв'язку з цим необхідно згадати також роботи Д. І. Менделєєва за способами рафінації етилового спирту і оптимальному співвідношенню спирту і води в горілці, В.Левшіна - за способами обробки і зберігання рослинних масел, Л.Пастера, який встановив причини псування харчових продуктів внаслідок ферментативних процесів, та ін У результаті була створена основа для переходу від опису товарів до їх випробувань для виявлення складу і властивостей, причин, що викликають зміни властивостей товарів при переробці та зберіганні, а також для накопичення і поглиблення знань про них.

Одночасно з'явилася велика кількість публікацій товарознавчого характеру, причому багато хто – на сторінках журналу «Праці Вільного економічного суспільства», що видавався з 1765 по 1915 р. У цьому журналі були опубліковані роботи з вивчення складу і властивостей багатьох харчових продуктів (молока, жиру, м'яса, зерна та ін.)

Члени Вільного економічного суспільства проводили товарознавчі дослідження, активно збирали матеріали для виявлення, опису та застосування природних багатств Росії. Результати аналітичних досліджень з товарознавства харчових продуктів у формі наукових доповідей розглядалися в 80-х роках XIX ст. на засіданнях Московського товариства випробувачів природи.

Робота по накопиченню та обговоренню товарознавчі знань велася і в інших наукових товариствах Росії, причому їх число з роками безперервно зростала, що свідчило про зростання популярності товарознавства як науки і практичної значущості товарознавчі знань. Так, зроблені в Московському суспільстві природознавства, антропології та етнографії (В.В.Марковніков «Про Теїн і якість чаю», 1877), Казанському суспільстві натуралістів (В.І.Сорокін«Про зміст азотнокислих сполук у гречці», 1873; «Зміст глюкози і цукру в плодах кавуна», 1889), Томському суспільстві натуралістів і лікарів (П.В.Бутягін «Аналіз деяких сортів томських горілок і наливок», 1897), Російському технічному суспільстві р. Петербурга (В. Є. Тищенко «Про сортах російського пивоварного ячменю»,«Аналіз оленячого сала», 1900), Фізико-хімічному суспільстві Харківського університету (В. Н. Джонсон« Про різних сортах дерев'яного масла, наявного в харківській торгівлі», 1892,«Про зміну складу коров'ячого масла під впливом різних умов», 1894 і ін), Одеському відділенні Російського технічного товариства (А. А. Веріго« Дослідження якостей одеського пива та квасу», 1886,« Про казенному вини, прийомах його приготування, нагляді за якістю і результати його експертизи на Паризькій виставці в 1900 »).

У середині XIX в. видається ряд капітальних праць з товарознавства. До них належить, зокрема, робота А.Моделя «Хімічні обстеження харчових продуктів», в якій були наведені відомості про хімічний склад вітчизняних харчових продуктів. У 1856 р. І.Вавілов видає «Довідковий комерційний словник», в якому дає визначення товарознавства як науки і опис окремих товарів.

Значний внесок у розвиток товарознавства внесла опублікована в 1859 р. монографія А.Ходнева «Хімічна частина товарознавства. Дослідження харчів та напоїв». Слід зазначити, що багато з описаних ним способів підробок (фальсифікацій) харчових продуктів і засобів їх виявлення не втратили своєї актуальності і в наші дні. У тому ж 1859 вийшла в світ книга А.М.Наумова «Про поживних речовинах і найважливіших способах раціонального їх приготування, заощадження і відкриття в них домішок», в якій була розглянута товароведная характеристика харчових продуктів.

Слідом за цими виданнями в 1860 р. з'являються класичні роботи М.Я.Кіттари (1825-1880), представлені циклом книг під єдиною назвою «Публічний курс товарознавства» (випуски 1-4). М.Я.Кіттари був автором перших російських підручників з товарознавства, де були викладені наукові основи товарознавства. Публічні лекції професора Кіттари в області товарознавства користувалися великим успіхом у 1851-1852 рр.. в Казані, а з 1859 р. - і в Москві.

Завдяки зусиллям членів наукових товариств Росії – професорів і викладачів навчальних закладів, які добровільно досліджували товари, що реалізуються на місцевих ринках, - був організований громадський і державний контроль якості найважливіших видів продукції і почалася боротьба з їх фальсифікацією. Цим пояснюється, що в перших підручниках з товарознавства значне місце приділялося фальсифікації товарів і способам її виявлення. Науково-дослідні роботи з товарознавства в XIX ст. проводилися на кафедрах технічної хімії російських університетів, а також в Московській практичної академії, в якій з 1858 по 1880 рр.. працював М.Я.Кіттари, а потім - П.П.Петров і Я.Я.Нікітінскій.

Огляд літератури з хімічної технології, технічної хімії та товарознавства, опублікованій в XIX в., показує, що у витоків вітчизняного товарознавства в основному були вчені-технологи професора. Їх роботи заклали науковий напрям в товароведении з перевагою хімічних і технологічних питань, яке на довгі роки визначило розвиток товарознавства як науки не тільки в XIX, а й у XX ст. Подальший розвиток наукового товарознавства в чому пов'язане з ученими Московського комерційного інституту: Ф. В. Церевітінова, В. Р. Вільямсом, А. М. Бовчаром та ін У 1906-1908 рр.. ними було видано підручник з товарознавства промислових товарів та харчових продуктів у двох томах. Пізніше підручник був перероблений, значно розширений. Після підручника М.Я.Кіттари це був новий капітальний працю, в якому знання товарознавства грунтувалися на фундаментальних науках: природознавстві, хімії та фізики. У передмові автори писали, що технологія в курсі товарознавства повинна мати допоміжне значення і викладатися з позицій розуміння походження якості товарів. Спроби створити підручники з товарознавства мали місце і в кінці XIX - початку XX в.

III етап

У 1930-ті роки відбувається диференціація товарознавчі знань з виділенням загального і приватних розділів по групах споживчих товарів. Товарознавство харчових продуктів і товарознавство непродовольчих товарів стають двома самостійними навчальними дисциплінами - новий етап у розвитку товарознавства товароведно-формуючий. У 1933р. вийшла книга М.С.Бродского і Г.Р.Корек «Основи товарознавства», в якій була зроблена спроба використовувати знання суміжних з товарознавством дисциплін для створення теоретичних основ товарознавства харчових продуктів. Ця книга справила значний вплив на подальший розвиток товарознавства. Традиції основоположників товарознавства були продовжені Я.Я.Нікітінскім (молодшим), С.А.Ерміловим, Н.І.Козіним, А.А.Колесніком та ін, в наукових працях і підручниках яких отримало подальший розвиток товарознавство харчових продуктів.

У розвиток товарознавства непродовольчих товарів великий внесок внесли Н.А.Архангельскій, А.І.Андрусевіч, Н.С.Алексеев, Н.В.Булгаков та ін.

Під їх керівництвом були проведені великі науково-дослідні роботи в галузі товарознавства харчових продуктів і промислових товарів, що дозволили значно розширити банк даних про споживчі властивості товарів і про методи їх досліджень. У результаті цього суттєво поповнилася навчальна інформація, посилилося теоретичне обгрунтування товарознавства. Підручники з товарознавства багаторазово видавалися із змінами та доповненнями. В кінці 1950-х - початку 1960-х років виходять окремими книжками підручники з різних розділах товарознавства. У період з 1957 по 1965р. було видано вісім підручників з товарознавства харчових продуктів, витримали по три-чотири видання. Окремо видаються підручники з товарознавства для кооперативних вузів, а також для технікумів. Підручники з товарознавства промислових товарів вийшли в світ у восьми книгах в 1957-1962 рр..

Одночасно з навчальною літературою в СРСР видавалося багато довідкової та науково-практичної товарознавчої літератури, яка внесла значний внесок у розвиток наукового товарознавства. Випускалися різні довідники, посібники, словники. На початку 1990-х років видання товароведной літератури в російських видавництвах повністю припинилося через фінансові

Необхідно відзначити значний внесок у розвиток товарознавства та зарубіжних вчених, в першу чергу німецьких і польських, чиї праці були переведені на російську мову і зробили помітний вплив на розвиток вітчизняного товарознавства. У 1967р. в СРСР була переведена на російську мову і видана книга Г.Грундке «Основи загального товарознавства».

Підручники з товарознавства видавалися в багатьох східноєвропейських країнах, причому товарознавство в цих країнах розвивалося в тісній співпраці з радянськими вченими-товарознавцями.

У Японії в період з 1976 по 1979 р. було видано п'ять підручників з теорії товарознавства. Такими вченими як Іошатана Кацамакі, Іошнакі Ишии, Такао Ікогаями, Мосахару і Копії Акіяма. Починаючи з 1962р. і по 2000р. кілька разів проводилися міжнародні конгреси товарознавців в НДР, Польщі, Болгарії, на яких обговорювалися загальні питання подальшого розвитку товарознавства. Останній конгрес відбувся в 2000 р. в Польщі. У 80-х роках ХХ ст. поряд з аналітичними науковими дослідженнями в товароведении з'являються роботи, засновані на моделюванні процесів, виявленні принципів і закономірностей, прогнозуванні строків зберігання і кінцевих результатів. До таких досліджень можна віднести роботи професорів А.А.Колесніка, В.С.Колодязной, Б.А.Карташкіна і М.А.Ніколаевой. Крім того, ними були виявлені біоритми при зберіганні плодоовочевої продукції. Роботами Н.І.Козіна і Л.Н.Ловачева виявлено певні закономірності, що визначають зміни якості харчових жирів при зберіганні, а також принципи розробки нових видів жиросодержащих продуктів. У роботах М.А.Габріельянца представлені підходи до прогнозування подовжених термінів зберігання м'ясних товарів з використанням перспективних методів. В останнє десятиліття у зв'язку з приходом в товарознавчу науку вчених-технологів виникли нові напрямки наукових досліджень в області моделювання розробки збагачених харчових продуктів лікувально-профілактичного призначення.

Розвиток сучасного товарознавства на прогностичній ступені відбувається шляхом інтеграції з іншими фундаментальними і прикладними науками (біохімією, фізичною хімією, біофізикою, маркетингом, менеджментом якості та логістикою). Подальше вдосконалення цієї інтеграції дозволить товарознавства як науці піднятися і на четверту, аксіоматичну щабель, на якій стануть можливими точні і довгострокові прогнози.

Last modified: Tuesday, 20 September 2016, 5:24 PM