Вступ

Вступ

«Основи дичорозведення та звірівництва» - дисципліна, що вивчає питання походження, конституції, екстер'єру, інтер'єру і продуктивності звірів різних видів. Особлива увага приділяється вивченню генетичних основ селекції та сучасних видів звірів, основних принципів нормованої годівлі і організації технологічного процесу виробництва продукції, особливостей селекційно-племінної роботи, технологій переробки продукції дичорозведення та звірівництва.

Звірівництво розвивається на основі концентрації, спеціалізації виробництва. Ріст виробництва продукції (хутра та м'яса) здійснюється на базі інтенсифікації галузі – використання виробничих площ, економії трудових, матеріальних, енергетичних ресурсів, поліпшення організації і росту продуктивності праці.

Міждисциплінарні зв’язки: навчальна дисципліна «Основи дичорозведення та звірівництва»  є складовою таких дисциплін як «Морфологія та анатомія тварин», «Фізіологія  тварин», «Годівля тварин», «Основи розведення тварин», «Технологія переробки та стандартизації продукції тваринництва» та «Організація виробництва мисливського господарства» та інших. Ця дисципліна спрямована на опанування студентами необхідних знань та формування вмінь і навичок щодо сфери звірівництва та основ дичорозведення. Дана дисципліна є підґрунтям для вивчення професійно спрямованих дисциплін та для використання в подальшому для проходження навчальних та виробничих практик.

 

МЕТА І ЗАВДАННЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Мета вивчення дисциплінививчення біологічних особливостей різних видів звірів, систем і методів їх утримання, технологій виробництва дієтичної продукції та хутрової сировини, ведення селекційно-племінної роботи, методів планування виробництва продукції у господарствах різного типу з найменшими витратами, використовуючи передовий досвід вітчизняної та зарубіжної науки і практики.

 

Вимоги до знань ТА умінь студентів

Після вивчення дисципліни студент повинен

знати:

Ø теоретичні основи дисципліни в обсязі необхідному для вирішення виробничих та дослідницьких завдань;

Ø біологічні та господарсько-корисні особливості хутрових звірів;

Ø основи їх утримання та годівлі;

Ø  основи організації планування та управління галуззю та її економікою;

Ø основні технологічні рішення щодо виробництва продукції;

Ø технології утримання хутрових звірів різних видів та порід.

 

Після вивчення дисципліни студент повинен вміти:

Ø вміти оцінювати хутрових звірів;

Ø вести зоотехнічний і племінний облік, цілеспрямовану племінну роботу та встановлену звітність;

Ø керувати виробництвом, забезпечувати утримання та годівлю звірів у відповідності до прийнятої технології та екологічних умов зони;

Ø планувати розвиток галузі і забезпечення її необхідними ресурсами;

Ø застосовувати інтенсивні методи виробництва продукції звірівництва, поліпшувати її якість та зменшувати собівартість;

Ø організовувати і технологічно здійснювати систему відтворення годівлі і утримання звірів;

Ø розробляти та впроваджувати заходи з організації і безпеки праці та охорони оточуючого середовища;

Ø забезпечувати належний рівень профілактичних заходів на звірофермах;

Ø використовувати  передовий досвід вітчизняної і закордонної науки та практики.

 



Клацніть Основи дичорозведення та звірництва.docx для перегляду файлу