Структура за темами

  • Анотація дисципліни

    Викладач - доцент кафедри електроніки, інформаційних систем та програмного забезпечення Кісельов Єгор Миколайович

    Образ медичного працівника й медицини в цілому останнім часом перетерплює сильні зміни, і відбувається це багато в чому завдяки розвитку інформаційних та електронних  технологій. Сьогодні роль електронних систем у сучасній медицині настільки ж різнопланова, наскільки різноманітна сама медицина, і вже можна з упевненістю сказати: електронні системи не просто доповнюють медицину, вони виводять її на новий рівень.

    Систематизація даних досліджень, точне настроювання параметрів досліджуваної області, розрахунок у реальному часі різних параметрів ділянки тіла і порівняння їх із нормальними показниками — ці можливості електронної начинки відразу рятують лікаря від значного обсягу рутинної роботи. Цифровий монітор сучасної діагностичної установки дозволяє легко одержати зображення досліджуваної ділянки тіла в потрібному масштабі і зручному ракурсі, що допомагає поставити швидкий і якісний діагноз проблеми. Завдяки застосуванню електронних систем стала можливою тривимірна реконструкція тіла пацієнта.

    Метою дисципліни «Біомедична електроніка» є ознайомлення студентів із застосуванням електронних систем у медичних дослідженнях,  клінічній практиці і медичній інформатиці.

    Завдання дисципліни складається у вивченні обчислювальної медичної діагностики, складу і принципу дії електронних систем аналізу  електрофізіологічних сигналів, локомоції, комп'ютерних методів дослідження серця, а також відповідного програмного забезпечення.

    Курс «Біомедична електроніка» базується на дисциплінах “Основи інформаційних систем”,  “Комп’ютерна електроніка” і “Цифрова схемотехніка”.

    Після вивчення дисципліни студент повинен

         знати:

                     апаратні та програмні методи з обробки медичної інформації та теоретичні основи побудови відповідного обладнання.

         вміти:

                    - розробляти системи з отримання та обробки діагностичної медичної інформації;

                    - розраховувати і моделювати системи введення сигналів від медичних датчиків у ЕОМ ;

  • Застосування датчиків у медичній діагностиці

  • Апаратне забезпечення для обробки електрофізіологічних сигналів

  • Обчислювальна медична діагностика

  • Використання сучасних інформаційних технологій у біомедичній електроніці

  • Підсумковий контроль