Структура за темами

  • Загальне

    • Дисципліна «Запоріжжя в літературі» покликана розширити знання студентів про самобутню історію та культуру  історію нашого краю, ознайомити з характером рецепції «козацької республіки» як у художній літературі України, так і в творах іноземних письменників, розкрити характер творення культурного міфу Запорожжя та його специфіки в українському фольклорі, у творах української, російської, польської, західноєвропейської літератури від часів існування козацтва до епохи романтизму, час розвитку якого у різних національних культурах різний (хронологія обмежена значним обсягом фольклорного та авторського матеріалу, зумовленого надзвичайною популярністю Запорожжя серед митців різних часів і народів).

      Дисципліна спеціалізації розрахована на всіх, хто бажає розширити своє знання про специфіку художньої інтерпретації історії, про характер «художньої правди» та специфіку історизму літературних творів, про особливості висвітлення однієї із суттєвих складових української історії митцями різних часів і культур.

      Матеріал розглядається як одна із складових українсько-західних та українсько-російських культурних взаємин. Простежується характер бачення козацтва в українській культурі та очима сусідів, тому виокремлено польську та російську літературу. Водночас цікавить і характер рецепції та художньої інтерпретації буття та історії запорозького козацтва у літературі Західної Європи, у культурі країн, які не межують з українськими землями, але у літературі яких знайшли відбиток картини життя та військової звитяги степового лицарства.

      Курс пропонується як оглядовий, оскільки весь обшир матеріалу розглянути в межах одного семестру практично неможливо. Саме тому увагу звернено на твори, що стали знаковими та займають значне місце в літературі відповідної країни. З цих причин обмежені й хронологічні рамки досліджуваного матеріалу: розглядається художня інтерпретація Запорожжя та запорозької спільноти у літературі часів існування козацької республіки та в творах наступного після руйнування інституту українського козацтва століття. Фактично, увагу привернуто до літератури барокової, просвітницької та романтизму.

  • Розділ 1

    • Запорожжя та запорожці у фольклорі

  • Розділ 2

  • Індивідуальне завдання


  • Підсумковий контроль