Метою вивчення навчальної дисципліни «Податкова система» є формування у студентів знань про систему оподаткування фізичних і юридичних осіб, можливості використання податкових пільг, періоди сплати податкових платежів і подання податкової звітності, щодо фінансових відносин, пов’язаних з примусовим відчуженням і перерозподілом частини вартості валового внутрішнього продукту з метою формування загальнодержавного фонду грошових ресурсів та набуття практичних навичок щодо застосування методів, підходів до розрахунку розміру податкового навантаження підприємств, визначення суми податку за різними їх видами.

Об’єктом вивчення навчальної дисципліни є система оподаткування фізичних і юридичних осіб, фінансові відносини, пов’язані з примусовим відчуженням і перерозподілом частини вартості валового внутрішнього продукту.

Основними завданнями викладання дисципліни «Податкова система» є: надати правильне розуміння закономірностей у сфері податкових відносин держави і розкрити шляхи використання цих закономірностей; показати роль та значення податкової системи в процесі економічного розвитку; навчити вільно орієнтуватися у податковому законодавстві й застосовувати отримані знання в практичній діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен набути таких результатів навчання (знання, уміння тощо) та компетентностей:

Заплановані робочою програмою результати навчання

та компетентності

Методи і контрольні заходи

1

2

Загальні компетентності

ЗК01. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК02. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК03. Здатність планувати та управляти часом.

ЗК05. Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій.

ЗК06. Здатність проведення досліджень на відповідному рівні

ЗК07. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

ЗК08. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК09. Здатність бути критичним і самокритичним.

ЗК10. Здатність працювати у команді.                                                                                            

ЗК11. Здатність спілкуватися з представниками інших професій груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності).

ЗК12 Здатність працювати автономно.  

Методи контролю: усне опитування, самостійна робота, контрольні роботи, тестова перевірка.

Контрольні заходи включають модульний  контроль успішності студентів, який здійснюється для перевірки рівня засвоєння  навчального матеріалу в кінці кожного навчального модуля.

Ще однією формою контрольного заходу є вхідний контроль, який проводиться перед вивченням даного курсу з метою визначення рівня підготовки студентів з дисциплін, які забезпечують цей курс.

Спеціальні компетентності

СК01. Здатність досліджувати тенденції розвитку економіки за допомогою інструментарію макро- та мікроекономічного аналізу, оцінювати сучасні економічні явища.

СК05. Здатність застосовувати знання законодавства у сфері монетарного, фіскального регулювання та регулювання фінансового ринку.

СК07. Здатність складати та аналізувати фінансову звітність, інтерпретувати та використовувати фінансову та пов’язану з нею інформацію.

СК09. Здатність здійснювати ефективні комунікації.

СК10. Здатність визначати, обґрунтовувати та брати відповідальність за професійні рішення.

СК11. Здатність підтримувати належний рівень знань та постійно підвищувати свою професійну підготовку.

СК13. Навички використання методичних підходів до оцінювання фінансового стану підприємств, організацій, установ.

СК14. Здатність виявляти причинно-наслідкові зв’язки між факторами, які впливають на фінансовий стан суб’єктів господарювання та між показниками, які використовуються для його оцінки.

 

Методи контролю: усне опитування, письмова перевірка, розв’язання задач, вибіркове тестування, розробка презентацій та ситуаційні завдання.

Контрольні заходи включають поточний контроль, який здійснюється під час проведення практичних занять і має на меті перевірку рівня підготовленості студента до  виконання  конкретних видів навчальної діяльності.  Поточний контроль може проводитися у формі усного опитування або письмового контролю на практичних заняттях, виступів студентів при обговоренні питань на практичних заняттях, а також у формі комп'ютерного  тестування, розв’язування задач, вирішення ситуаційних завдань, розробки презентацій.

Ще однією формою контрольного заходу є підсумковий контроль, тобто семестровий екзамен.

Програмні результати навчання

 

ПР01. Знати та розуміти економічні категорії, закони, причинно-наслідкові та функціональні зв’язки, які існують між процесами та явищами на різних рівнях економічних систем.

ПР07. Розуміти принципи, методи та інструменти державного та ринкового регулювання діяльності в сфері фінансів, банківської справи та страхування.

ПР09. Формувати і аналізувати фінансову звітність та правильно інтерпретувати отриману інформацію.

ПР10. Ідентифікувати джерела та розуміти методологію визначення і методи отримання економічних даних, збирати та аналізувати необхідну фінансову інформацію, розраховувати показники, що характеризують стан фінансових систем.

ПР12. Використовувати професійну аргументацію для донесення інформації, ідей, проблем та способів їх вирішення до фахівців і нефахівців у фінансовій сфері діяльності.

ПР13. Володіти загальнонауковими та спеціальними методами дослідження фінансових процесів.

ПР15. Спілкуватись в усній та письмовій формі іноземною мовою у професійній діяльності.

ПР 24. Уміння використовувати методичні підходи до оцінювання фінансового стану підприємств, організацій, установ.

ПР 25. Вміти виявляти причинно-наслідкові зв’язки між факторами, які впливають на фінансовий стан суб’єктів господарювання та між показниками, які використовуються для його оцінки.

Методи контролю: усне та письмове опитування, самостійна робота, розв’язання задач, тестова перевірка, ситуаційні завдання, виступи студентів. 

Контрольні заходи включають модульний  контроль успішності студентів, поточний контроль, підсумковий контроль.

Модульний  контроль успішності студентів здійснюється для перевірки рівня засвоєння  навчального матеріалу у вигляді тестування, письмової відповіді.

Поточний контроль проводиться у формі усного опитування або письмового контролю на практичних заняттях, виступів студентів при обговоренні питань на практичних заняттях, а також у формі комп'ютерного  тестування.

Підсумковий контроль, тобто семестровий екзамен, проводиться в усній формі за білетами (відповіді на питання) та у письмовій формі за контрольними завданнями (розв’язання задач), а також за допомогою тестування (через систему Moodle).

 

 

 


Кредити: 3
Семестр: 123