Безпека життєдіяльності являє собою серйозну проблему сучасності. Статистика свідчить, що у всьому світі мільйони людей стають інвалідами, хворими та гинуть від небезпек природного, техногенного, антропогенного, екологічного та соціального характеру. Суспільство постійно несе великі людські втрати і зазнає величезних збитків від стихійних лих, аварій і катастроф.

Безпека життєдіяльності (БЖД) - це загально-професійна дисципліна, у якій поєднана тематика найбільш безпечної взаємодії людини з природним, виробничім і побутовим середовищем проживання, а також питання захисту від негативних факторів надзвичайних ситуацій.

У цілому, БЖД - це система знань про небезпеки, які загрожують людині, та їх вплив на її здоров'я, а також про методи і засоби забезпечення безпеки. До основних цілей БЖД відносять зменшення ймовірності прояви небезпек або зменшення ризику їх виникнення, прогнозування надзвичайних ситуацій; забезпечення готовності до можливих стихійних лих, аварій і катастроф, організація ліквідації їх наслідків. Саме БЖД дозволяє виробити ідеологію безпеки, сформувати безпечне мислення і поведінку людини, оскільки центром уваги БЖД є Людина як самоціль розвитку суспільства, її здоров'я і працездатність.

Кредити: 3
Семестр: 224