Курс "Візіонерська топіка в українській літературі"  є  складником  підготовки бакалаврів спеціальності 035 Філологія,  спеціалізації  035.01  Українська  мова  та  література.    У  навчальному  курсі  розглянута  одна  з  найстійкіших і в той же час маловивчених тем в літературі – тема візіонерства.

Мета визначається необхідністю вивчення естетично-художніх особливостей творів української літератури, позначених зв’язками з жанром видіння, виявлення продовження і розвитку візіонерських традицій на різних етапах літературного процесу. 

Основні завдання курсу полягають у засвоєнні теоретичних аспектів, пов’язаних із жанром видіння; збагаченні базових знань із української літератури ІХ–ХVІІІ ст., де жанр видіння функціонував; вдосконаленні умінь та навичок, здобутих під час вивчення вітчизняного історико-літературного процесу, при аналізі візіонерської топіки творів класичного періоду розвитку вітчизняного письменства; сформуванні навичок аналізу сучасних літературних творів, в яких візіонерська топіка трансформувалася в літературний прийом чи мотив.

Увага приділяється як витокам візіонерскої образності в історичному минулому зарубіжної  і української культури і літератури зокрема, так і її значенню в творчості сучасних письменників.  Вивчення курсу передбачає аналіз таких творів української літератури, як "Бо війна війною" Р. Іваничука, "Століття Якова" В. Лиса, "Майже ніколи не навпаки" і "По праву сторону Твоєї слави" М. Матіос, "Сни Юлії та Германа" Г. Пагутяк, "На полі смиренному" Вал. Шевчука тощо.

 Згідно з вимогами освітньої програми студенти повинні досягти таких компетентностей:

Інтегральна компетентність

-         Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми в галузі філології (лінгвістики, літературознавства) в процесі професійної діяльності або навчання, що передбачає застосування теорій та методів філологічної науки і характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

Загальні компетентності

-         Здатність учитися й оволодівати сучасними знаннями.

-         Здатність до пошуку, опрацювання та аналізу інформації з різних джерел.

-         Уміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

-         Здатність працювати в команді та автономно.

-         Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

-         Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності

-         Усвідомлення структури філологічної науки та її теоретичних основ.

-         Здатність використовувати в професійній діяльності системні знання про основні періоди розвитку української літератури від давнини до ХХІ століття, еволюцію напрямів, жанрів і стилів, чільних представників та художні явища, а також знання про тенденції розвитку світового літературного процесу.

-         Здатність до збирання й аналізу, систематизації та інтерпретації літературних фактів, інтерпретації тексту.

-         Здатність вільно оперувати спеціальною термінологією для розв’язання професійних завдань.

-         Здатність здійснювати літературознавчий аналіз текстів різних стилів і жанрів.


Кредити: 3
Семестр: 2