Сучасна екологія охоплює практично всі сфери життя людини. До найважливіших проблем, які набули глобального характеру, належать проблеми екологічної безпеки, охорони, відтворення та раціонального використання природних ресурсів. Забезпечення сталого соціально-економічного розвитку країни має супроводжуватися створенням безпечного стану довкілля за умови науково-обґрунтованого компромісу між законами розвитку природи і законами розвитку суспільства. У цьому процесі центральне місце належить системі екологічного управління. Складовими системи екологічного управління є екологічна політика, екологічні програми, пріоритети, нормування, екологічний контроль. Система підготовки спеціаліста – еколога повинна враховувати те, що в майбутньому він буде працювати в органах управління природоохоронною діяльністю різного рівня – від окремих підприємств до галузевих і загальнодержавних структур. Ефективне управління в будь-якій сфері діяльності не можливе без знання теорії управління, включаючи її сучасні інструменти в контексті міжнародної практики.

Мета курсу – надати студентам комплекс теоретичних та практичних знань щодо загальних основ теорії управління, формування структури управління, техніки і технології управління, видів і функцій державного управління в сфері екології, а також світового досвіду управління навколишнім середовищем.

Мета теоретичної частини занять – поглиблення, розширення та закріплення знань, одержаних на лекціях. Цей вид роботи привчає студентів самостійно працювати з літературою що видається для роботи та використовувати отримані знання при виконанні лабораторної роботи.

Мета практичної частини занять – оволодіння студентами методик, навичок і вмінь щодо механізмів, методів, техніки, технології, змісту і принципів управління в екології тощо.

Завдання курсу полягає в тому щоб надати студентам знання та вміння щодо системи управління екологічною діяльністю, екологічної політики, екологічних програм, пріоритетів, стандартів, нормування, екологічного контролю, екологічного менеджменту, екологічних важелів.



Кредити: 3
Семестр: 123