Навчальна дисципліна «Сучасна українська та зарубіжна культура» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра.

Курс «Сучасна українська та зарубіжна культура» покликаний ознайомити студентів із духовним надбанням українського народу в процесі його розвитку та зв’язках з іншими народами на сучасному етапі. Дисципліна спрямована на збагачення і розширення гуманітарної підготовки студентів, формування творчої активності майбутніх фахівців. Вона дає уявлення про етапи розвитку української та зарубіжної культури, забезпечує розуміння системного зв’язку всіх складових культури – мистецтва, етнографії, матеріальної культури, наукового знання, усіх форм духовних цінностей.

Значення курсу полягає передусім у тому, що він формує науковий світогляд студентів, загальноосвітній, фаховий і культурний рівень майбутнього спеціаліста. Основними формами вивчення дисципліни «Сучасна українська та зарубіжна культура» є лекції, семінарські заняття, самостійна та індивідуальна робота. Матеріал навчальної дисципліни спрямований на формування вмінь використовувати у повсякденному житті основні терміни та поняття «Сучасної української та зарубіжної культури».

Пізнання сутності та процесу розвитку культури орієнтоване на формування таких якостей людини, як різнобічна освіченість, висока свідомість, моральність, вміння знаходити порозуміння з представниками різноманітних культур.

Програма побудована за лінійним принципом, коли наступний розділ продовжує логічне викладення матеріалу дисципліни. «Сучасна українська та зарубіжна культура» викладається за синхронно-хронологічним принципом, тобто здобутки зарубіжної та української культури розглядаються одночасно на конкретному етапі розвитку. Тенденції та закономірності світового культурного процесу вивчаються лише за їх впливом на розвиток української культури. Особлива увага приділяється подібним та відмінним рисам культурного процесу України та зарубіжних країн. Аналіз розвитку культури здійснюється через призму діяльності видатних діячів культури та їхніх досягнень. У даному курсі акцентується увага на окремі культурні пам’ятки світового та загальноукраїнського значення.


Кредити: 3
Семестр: 122