Технологія .NET Framework була розроблена корпорацією Microsoft у 2002 році як альтернатива платформі Java фірми Sun Microsystems (наразі належить Oracle).

Основою .NET Framework є загальномовне середовище виконання Common Language Runtime (CLR), яке підтримує застосування великої кількості сучасних мов програмування, таких, наприклад, як С++, C#, Visual Basic, Fortran, Java та багато інших. Програма, яка написана на мові програмування, що підтримується CLR, транслюється у спеціалізовану проміжну мову Common Intermediate Language (CIL), яка безпосередньо виконується віртуальною машиною CLR в середовищі конкретної операційної системи: Windows, Linux або MacOS. За рахунок такого підходу програміст може уніфіковано розробляти кросплатформове програмне забезпечення на зручній для нього мові програмування під всі сучасні операційні системи та апаратні архітектури.   

Нативною для .NET Framework є мова програмування C#, яка є сучасним, потужним та зручним інструментом розробки програмного забезпечення. C# підтримує об’єктно-орієнтовану парадигму та багато сучасних технологій, таких, як збирання сміття (garbage collection), багатопотоковість, обробку виняткових ситуацій, елементи функціонального програмування і т. п.

В результаті вивчення курсу студент буде 
знати:
1) основні поняття про платформу .NET Framework;
2) основи мови програмування С#;
3) об’єктно-орієнтоване програмування на С#;
4) бібліотеки базових класів .NET;
5) ADO.NET;
6) Web Forms.   

вміти:
1) проектувати й розробляти програмне забезпечення із застосуванням платформи .NET Framework;
2) застосовувати бібліотеки базових класів .NET при створенні кросплатформних програм;
3) використовувати ADO.NET;
4) створювати програми з GUI для платформи .NET Framework;
5) працювати в сучасних IDE для .NET.


Кредити: 6
Семестр: 224