Структура за темами

  • Загальне

    Викладач Бєлоконь Каріна Володимирівна

    Викладач: кандидат технічних наук, доцент кафедри Бєлоконь Каріна Володимирівна

    Кафедра: металургійних технологій, екології та техногенної безпеки, ІХ корпус, ауд. Л 107, 51

    E-mail: kv.belokon@gmail.com

    ZOOM (3952715698, пароль 123456)

    «Аналіз впливу промислових об'єктів на оточуюче середовище» - це складна сукупна дисципліна, яка об'єднує цілий комплекс загально біологічних, спеціальних екологічних, технічних, економічних і правових понять. Дисципліна охоплює розділи з основ екологічної оцінки та специфіки здійснення еколого-експертної діяльності. Вивчення правової основи екологічної оцінки передбачає з'ясування соціально-правового механізму еколого-експертної діяльності, складу еколого-експертних правовідносин, ознайомлення з законодавчими і нормативними документами, що регламентують процес проведення екологічної оцінки. Розділи з методології еколого-експертної діяльності передбачають вивчення методичних підходів до практичного здійснення екологічної оцінки, аналітичного дослідження вмісту основних видів забруднень в ґрунті, атмосферному повітрі і природних водоймах. Здійснена на основі вказаних теоретичних і методологічних підходів грамотна еколого-експертна оцінка екологічної ситуації в регіоні є необхідною умовою запобігання несприятливому впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища і здоров'я людей.

    Метою викладання навчальної дисципліни  «Аналіз впливу промислових об'єктів на оточуюче середовище» є  формування екологічного мислення в процесі проектування і проведення екологічної оцінки та набуття навиків практичної роботи, оволодіння прийомами і методами оцінки впливу на навколишнє середовище; набуття навиків використання картографічних методів для екологічного обґрунтування господарської діяльності; ознайомлення з нормативною і правовою основами, екологічної оцінки, ознайомлення з нормативами стану природного середовища, з екологічною паспортизацією і документацією.

    Основними завданнями вивчення дисципліни  «Аналіз впливу промислових об'єктів на оточуюче середовище» є ознайомлення з процедурою перед початком планованої господарської діяльності, що передбачає підготовку суб’єктами господарювання, органами державної влади та органами місцевого самоврядування звіту з оцінки впливу на довкілля, проведення громадського обговорення, аналізу інформації, наданої у звіті та надання висновку з оцінки впливу на довкілля уповноваженим органом.

  • Розділ 1. Основи екологічної оцінки

    Тема 1. Мета, завдання і принципи екологічної оцінки. Значення екологічної оцінки у вирішенні екологічної політики держави.

    Тема 2. Науково-методологічні аспекти екологічної оцінки.

    Тема 3. Правове регулювання здійснення екологічної оцінки.

    Тема 4. Склад і зміст матеріалів оцінки впливу об’єкта на навколишнє середовище (ОВНС) при проектуванні і будівництві об’єктів господарювання.

    Тема 5. Післяпроектні стадії екологічної оцінки.

    Тема 6. Документування екологічної оцінки та контроль якості стану навколишнього середовища

    Тема 7. Елементи системи управлінням охороною навколишнього середовища на підприємствах. Екологічна оцінка і прийняття рішень.

    • Розділ 2. Специфіка проведення ОВНС.

      Тема 1. Оцінка екологічних ситуацій на певних територіях. Екологічні наслідки антропогенного забруднення атмосфери, ґрунту, природних водойм.

      Тема 2. Екологічна оцінка атмосферного повітря.

      Тема 3. Основні принципи екологічної оцінки ґрунту і земельних ресурсів.

      Тема 4. Екологічна оцінка природних і штучних водойм.

      Тема 5. Специфіка проведення екологічної оцінки проектів різних типів.

      Тема 6. Екологічна оцінка документації з впровадженням нової техніки, технологій, матеріалів та речовин.

      Тема 7. Екологічна оцінка діючих об’єктів і комплексів.