Структура за темами

  • Загальне

    утпЗдатність до осмислення та критичного аналізу літератури, у тому числі щодо попередніх вітчизняних та закордонних дисертаційних робіт є ключовою компетенцією сучасного дослідника, конкурентоспроможного на ринку праці. Мета курсу – сформувати концептуальні та методологічні знання щодо останніх досягнень та розвитку біологічної науки за напрямком дисертаційної роботи, вільно презентувати та обговорювати результати досліджень, наукові та прикладні проблеми біології державною та іноземною мовами, кваліфіковано повідомляти результати досліджень у наукових публікаціях, а також сформувати навички планування наукової роботи, дизайну експерименту, етичного поводження з тваринами та заощадливого використання природних та лабораторних ресурсів, коректного вибору методів аналізу біологічних даних, їх осмислення та інтерпретації.

    В процесі проходження курсу дослідник:

    Отримає знання про останні досягнення та розвиток біологічної науки за напрямком дисертаційної роботи на сучасному етапі;

    Матиме уяву про доступні методи дослідження та аналізу даних за темою дисертаційної роботи;

    Зможе вільно презентувати та обговорювати результати власних досліджень державною та іноземною мовами, кваліфіковано відображати результати досліджень у наукових публікаціях;

    Навчиться  дотримуватися етичних норм поводження з біологічними об’єктами.

  • Інформація про наукового керівника

    Cарабєєв Володимир Леонідович, габілітований доктор в галузі наук про життя та здоров’я (Париж, Франція), доктор біолСВЛ. наук, професор.

    У 1991 році закінчив Азовську середню школу (смт. Кириллівка, Якимівський р-н. Запорізької області), у цьому ж році вступив до біологічного факультету Запорізького державного університету.
    У 1996 році закінчив навчання в університеті та отримав кваліфікацію спеціаліста біолог із спеціалізацією «Мисливствознавство». Дипломна робота спеціаліста була присвячена рибоїдним птахам Молочного лиману та їх господарському значенню.
    У 1996 році вступив до аспірантури за спеціальністю зоологія. Дисертаційна робота була присвячена дослідженню паразитарних проблем інтродукції далекосхідної кефалі піленгаса у Азово-Чорноморському басейні.
    У 2001 році захищено кандидатську дисертацію на засіданні спеціалізованої ради Д 26.153.01 при Інституті Зоології ім. І.І. Шмальгаузена за темою «Паразити піленгаса та місцевих видів риб у північно-західній частині Азовського моря (фауна, екологія)».
    З 2001 року працює на кафедрі кафедри біології лісу, мисливствознавства та іхтіології ЗНУ на посадах асистента, старшого викладача та доцента.
    З 2001 року займаючись науковою роботою та завдяки міжнародній мобільності за підтримки національних та міжнародних науково-дослідних та стипендіальних програм мав можливість стажуватись у провідних наукових школах Європи, а саме: Університеті Валенсія, Політехнічному університеті Валенсія, Університеті Сантьяго де Компостела Іспанія; Університеті Монмпельє, Університеті Сорбонна, Університеті дю Мен, Франція; Поморській академії в Слупську, Польща.
    У 2006 році присвоєно звання доцента.
    У 2020 році захищено дисертацію на здобуття наукового ступеня габілітованого доктора за темою «Паразити кефалей (Teleostei: Mugilidae) Середземного та Япономорського басейнів: таксономія, різноманіття, еволюція та вплив на інтродукованого хазяїна» в Університеті Сорбонна, Париж, Франція.
    У 2021 році визнано диплом габілітованого доктора та присвоєно науковий ступінь доктора біологічних наук за спеціальністю «Екологія».

    Наразі виконує науково-дослідний проєкт, що підтримано грантом для досвідчених вчених ім. Улама від Національного агентства академічних обмінів Польщі, присвячений оцінці впливу паразитів на локальні угрупування інвазивних гаммарид (Амфіпод) у Поморському регіоні Польщі, та перебуває у Поморській академії в Слупську, Польща.
    Є автором понад 70-ти наукових робіт, в тому числі 32-х у провідних світових рецензованих журналах, таких як Biological invasions, Plos One, International Journal for Parasitology, Methods in Ecology and Evolution, Ecography, Parasitology International, Journal of Parasitology, Journal of Fish Diseases, Systematic Parasitology, Parasitological Research, Zoodiversity, Vestnik zoologii. У 2013 році видано англомовну дослідницьку монографію під грифом Вісника зоології. Індекс Гірша станом на січень 2023 р. складає 13 балів. Автор 2 патенів на винаходи, виконав 9 господарських тем та більше 10 національних та міжнародних грантів.
    За вагомий внесок забезпечення розвитку біологічної та екологічної освіти в Запорізькому регіоні і за його межами, та багаторічну сумлінну працю був нагороджений грамотами ректора університету, Запорізької обласної ради, голови м. Запоріжжя, МОН України


    • Змістовий модуль 4. Планування, оформлення та вимоги до дисертаційної роботи

    • Змістовий модуль 5. Особливості підготовки основних розділів дисертації

    • Змістовий модуль 6. Оформлення списку літератури та додатків