Структура за темами

  • Інформація про автора

    Залановська Леся Ігорівна доцент кафедри психології, к.психол.наук.

    е.mail. lesia_zalanovskaia@ukr.net

    • Змістовий модуль 1. Розвиток сім’ї та шлюбу в сучасному світі. Соціально-психологічна модель сімейних взаємин

      • Тема 1. Соціально-психологічна модель сімейних відносин

        Сім'я як система та мала група. Функції сім'ї. Типологія сімей. Нетрадиційні (особливі) сім'ї. Альтернативні форми шлюбно-сімейних відносин. 

      • Тема 2. Структура та основні характеристики сім'ї

        Структура сім'ї. Характеристика структурних елементів сім'ї: Сімейні правила, сімейні ролі, сімейні підсистеми, межі сім'ї, міфи і легенди.

      • Тема 3. Фази життєвого циклу сім'ї

        Поняття про життєвий цикл сім'ї. Основні класифікації життєвого циклу сім'ї. Дошлюбний період: основні завдання та функції. Позитивні та негативні дошлюбні фактори. Поняття та загальна характеристика молодої родини.

        • Тема 4. Сімейні стосунки

          Форми сімейніх стосунків. Кризові ситуації в сім'ї. Сімейні конфлікти та їх характеристика. Види сімейних конфліктів. Мотивація сімейних конфліктів та їх причина. Моделі поведінки в сімейних конфліктах. Сімейна сварка. Cімейні стреси та емоційне вигорання.  Неблагополучні сім’ї. Ревнощі та сімейна зрада.

        • Тема 5. Розлучення та повторні шлюби

          Розлучення.Фактори розлучення. Фази і стадії розлучення. Мотиви і причини розлучення. Фактори ризику розлучення. Види повторних шлюбів.

          • Тема 6. Сімейна соціалізація та сімейне виховання

            Поняття соціалізації особистості. Стадії та інститути соціалізації. Сімейна соціалізація. Роль матері у соціалізації дитини . Роль батька у соціалізації дитини.  Роль сіблінгів. (за А. Адлером).  Психолого-педагогічні моделі дитячо-батьківських відносин. Типи виховання. Види неправильного виховання. (за А.Е. Лічко). Життєстійкість дітей. Стилі батьківської поведінки. 

            • Тема 7. Методи вивчення сучасної сім’ї та її психодіагностика

              Мета та завдання психологічної діагностики сім’ї. Методи психологічного вивчення сім’ї. Порядок зняття, збору, класифікації, зберігання і застосування отриманої інформації. Регламентація соціально-діагностичних досліджень сім’ї у сучасних умовах. Проблеми і труднощі отримання психодіагностичної інформації про сім’ю.

              • Тема 8. Діагностичий інструментарій вивчення сім'ї

                Методи діагностики подружніх відносин: опитувальник «Спілкування в родині» (Ю. Є. Альошина, Л. Я. Гозман, Е. М. Дубовська); проективний тест «Сімейна соціограма» (Е. Г. Ейдеміллер); методика «Рольові очікування і домагання у шлюбі» (А. Н. Волкова); методика «Розподіл ролей в сім’ї» (Ю. Є. Альошина, Л. Я. Гозман, Е. М. Дубовська); методика «Типовий сімейний стан» (Е. Г. Ейдеміллер, В. В. Юстицкіс); проективна методика «Сімейна гемограма» (Е. Г. Ейдеміллер), що дозволяє зобразити у вигляді графічної схеми родинні зв’язки в родині, уявити характер взаємин, неусвідомлюваний членами сім’ї.

                Діагностика дитячо-батьківських відносин: тест «Батьківсько-дитячі відносини» (PARI) (американських психологів Е. С. Шефер, Р. К. Белл; адаптований Т. Н. Нещерет); тест-опитувальник аналізу сімейного виховання та профілактики порушень виховання «АСВ» (Е. Г.Ейдеміллер, В. В. Юстицкис); тест-опитувальник батьківського ставлення «ОРО» (А. Я. Варга, В. В. Столін); батьківський твір «Історія життя моєї дитини»; опитувальник емоційних стосунків в сім’ї Є. І. Захарової (методика ОДРЕВ); графічний тест «Малюнок сім’ї»; методика «Сім’я тварин»; проективна методика Рене Жиля, що досліджує міжособистісні відносини дитини і його сприйняття сімейних відносин; методика А. Г. Лідерса та І. В. Анісімової «Діагностика емоційних відносин в сім’ї».


              • Змістовий модуль 2. Організація та особливості надання психологічної допомоги сім'Ї

                • Тема 9. Психологічна допомога сім'ї: психокорекція, сімейне консультування та психотерапія

                  Поняття "психологічна допомога": види, завдання, напрямки.  Специфіка та відмінні риси сімейного психологічного консультування та психотерапії. Завдання консультанта при психологічній допомозі сім'ї. Принципи психологічного консультування сім’ї. Стадії та технологія сімейного консультування. Механізми психологічної корекції сімейних стосунків. Доцільність застосування сімейної психотерапії. Стадії процесу сімейної психотерапії на основі різних підходів. Кінцева мета сімейного психотерапевтичного процесу.

                  • Тема 10. Особливості організації психологічної допомоги сім'ї

                    Особливості консультування під час роботи з подружньою парою. Організація роботи з одним із членів пудружжя. Особливості організації психологічної допомоги в дитячо-батьківських відносинах. Методи та техніки роботи консультанта з сім’єю.

                    • Тема 11. Психологічне консультування шлюбних стосунків.

                      Основні напрямки психологічної допомоги сім'ї, яка переживає розлучення.

                      • Тема 12. Психологічна допомога дисфункціональної сім'ї

                        Психологічна допомога сім'ям з дітьми девіантної поведінки. Психологічна робота з сім'ями хворих на алкоголізм і наркоманію. Профілактична робота з сім'єю, де є насильство щодо членів родини.


                        • Тема 13. Допомога сім'ї з труднощами у дитячо-батьківських відносин

                          Батьківське відношення до дитини: визначення, типи, вплив на психічний розвиток. Психологічна допомога дітям розлучених батьків. 

                          • Тема 14. Психологічна допомога та консультування сімей, в яких виховуються діти з особливими освітніми потребами

                            Поняття діти з особливими освітніми потребами. Категорії порушень психїофізичного розвитку у дітей. Види взаємостосунків в сім'ях де виховуються діти з особливими омвітніми потребами. "Сімбіотична єдність" "Емоційна ізоляція". Види соціальної та психологічної дпомоги сім'ям дітей з особливими освітніми потребами. Психологічна корекція почуття образи у батьків по відношенню до дитини з особливими освітніми потребами. 
                            • Тема 15. Психологічна допомога сім'ї військовослужбовця

                              • Тема 16. Психологічна допомога важкохворим та помираючим членам сім'ї

                                Практика консультування з приводу проблем, пов’язаних з соматичною або фізичною хворобою партнера (підозра у хворобі партнера, труднощі у стосунках з ним, проблеми взаємодії з соматичним хворим). Види старості. Стратегії пристосування до старіння. Основні психологічні проблеми людей літнього віку та шляхи їх вирішення. Психологічна допомога сім'ї яка пережила втрату.

                                • Індивідуально-дослідне завдання з курсу "Психологічна допомога сім'ї"

                                • Підсумковий контроль