Структура за темами

  • Загальне

  • Змістовний модуль 1. Методика викладання психології для дітей різного віку.

    Тема 1. Вступ до дисципліни «Методика викладання психології».

    Тема 2. Заняття з психології для дітей різного віку.


    • Тема 1. Вступ до дисципліни «Методика викладання психології».

      Мета, основні завдання, структура курсу з МВП та його значення. Зв'язок МВП з педагогікою, віковою психологією та ін. Основні педагогічні поняття: дидактика, викладання, методика, методика викладання. Викладання в структурі діяльності психолога. Психологія як предмет викладання в різних навчальних закладах. Конкретизація таких понять як психологія, викладання психології - в залежності від місця викладання та особливостей аудиторії. Психологія в системі освіти суспільства і людини. Гуманітаризація освіти. Специфіка змісту психології як гуманітарної дисципліни. Етапи усвідомлення людиною самої себе та оволодіння психологічними знаннями. Історія викладання психології.

    • Тема 2. Заняття з психології для дітей різного віку.

      Тема 2. Заняття з психології для дітей різного віку.

      Специфіка навчальних розвиваючих програм з психології для дітей дошкільного віку. Методика проведення розвиваючих психологічних занять для дітей дошкільного віку. Особливості вивчення психології в середніх навчальних закладах. Характеристика типів програм з психології у середній школі. Організація навчальних занять з психології в середніх навчальних закладах. Урок з психології. Позакласна робота з психології у середній школі.


    • Змістовний розділ 2. Методика викладання психології для дорослих.

      Тема 3.  Характеристика сучасної психологічної освіти.

      Тема 4. Основні види навчальних занять з психології у вищій школі. Методи та технології викладання психології у ЗВО.   

      Тема 5. Психологічна просвіта в роботі практичного психолога. Психоедукація.


      • Тема 3. Характеристика сучасної психологічної освіти.

        Основні тенденції сучасної психологічної освіти в світі. Базова психологічна освіта. Викладання психології студентам інших спеціальностей. Післядипломна психологічна освіта. Вища психологічна освіта в Україні. Психологія як наукова та навчальна дисципліна. Навчальні дисципліни з психології. Організація навчального процесу та нормативно-методичне забезпечення.

      • Тема 4. Основні види навчальних занять з психології у вищій школі. Методи та технології викладання психології у ЗВО.

        Форми навчання у ЗВО. Форми організації навчального процесу. Основні види навчальних занять: лекція, лабораторне заняття, практичне заняття, семінар, індивідуальне заняття, консультація. Особливості організації усіх видів практик для студентів-психологів. Особливості викладання психології як теоретичної та прикладної дисципліни. Методичні особливості викладання прикладної психології (Вступ до спеціальності; Вікова та педагогічна психологія; Соціальна психологія; Медична психологія; Юридична психологія). Методи та технології викладання психології у ЗВО.  Словесні методи вивчення психології.

      • Тема 5. Психологічна просвіта в роботі практичного психолога. Психоедукація.

        Психологічна просвіта як вид діяльності практичного психолога; особливості реалізації в різних сферах. Форми психологічної просвіти. Психоедукація. Місце психологічної просвіти (освіти) в психотерапевтичній роботі в різних напрямках. Важливість компетентностей викладання та психологічної просвіти в психоедукації та тренерській діяльності. Психоедукація в кризовому консультуванні.

      • Підсумковий контроль (залік) - ДЕННЕ ВІДДІЛЕННЯ

      • БЛОК ДЛЯ ЗАОЧНИКІВ