Опції зарахування

Фантастична література, як правило, орієнтується саме на пошуки відповідей на питання, пов’язані з глобальними аспектами онтології та аксіології окремої людини й всієї цивілізації. Намагання фантастів реагувати на актуальні питання сучасності стимулювали регенерацію жанрових форм, які шляхом еволюції постачають нові креативні зразки. Літературна фантастика «обігрує копію, штучне або уявне дублювання, роздвоєння», отже, правомірно вести мову про початок ери гіперреальності як «світу симуляції». Виокремившись у специфічний різновид епосу, фантастика продовжує диференціюватися на ряд жанрів та метажанрів, серед яких, за вперш, варто назвати наукову фантастику, ряд утопічних різновидів, літературний хоррор, альтернативну історію, постапокаліпсис, кіберпанк, фентезі, що, своєю чергою мають свої жанрово-видові відгалуження.

Даний курс «Фантастка та фентезі у польській літературі» окреслює еволюцію фантастики від текстового компонента до метажанру, що має розгалужену систему жанрів та видів.Студенти - філологи отримають можливість навчитися диференціювати фантастичні жанри, а також прочитати запропоновані зразки текстів фантастики й фентезі класиків польської літератури, а також й сучасних авторів.

Метою даного курсу є прочитання знакових зразків польської літературної фантастики, опрацювання теоретичних й методологічних аспектів літературної фантастики й фентезі як метажанрів; характеристика їхньої видової й жанрової диференціації; опрацювання художніх текстів польської літератури ХХ - ХХІ ст. літератури – зразків утопії, антиутопії, наукової фантастики, апокаліптичної й постапокаліптичної літератури, хоррору і літератури жахів, кіберпанку, а також епічного, героїчного, магічного, історичного, християнського, антропологічного, гумористичного фентезі; окреслення літературної фантастики в українській літературі та її зв`язку з польською.


Кредити: 3
Гості не можуть отримати доступ до цього курсу. Будь ласка, увійдіть.