Структура за темами

  • Викладач: Яновський О.С.

    Програма курсу «Магнетизм металів і сплавів» реалізує поглиблену підготовку фахівців, орієнтованих, як правило, на наукову роботу в області магнетизму конденсованого стану і фізики магнітних матеріалів, або на діяльність в сфері наукомісткого виробництва. Вона включає загальні дисципліни з фізики конденсованого стану та ряд спеціальних дисциплін, серед яких: «Квантова теорія магнетизму», «Магнетизм рідкоземельних з'єднань», «Фізика низьковимірних магнітних систем», «Сучасні проблеми магнетизму», «Фізика, технології і техніка магнітних матеріалів» . Науково-дослідну роботу студенти, ведуть в складі постійних наукових груп, що виконують реальні науково-технічні проекти, спрямовані в основному на дослідження і розробки в області магнітних наноматеріалів.

    У змісті дисципліни відображені сучасні уявлення про природу магнетизму, гістерезисних та інших функціональних властивостях речовин, що позиціонуються як магнітні матеріали. Дан ретроспективний аналіз технологічних прийомів, що дозволяють цілеспрямовано реалізовувати певні поєднання магнітних характеристик і синтезувати магнитомягкие і магнітотверді матеріали, матеріали для мікроелектроніки, а також біомагнітні матеріали. Викладено ідеї і конструктивні особливості деяких технічних пристроїв, що використовують магнітні матеріали різних типів.

    До її завдання входять представлення основ квантово-механічного опису магнетизму невпорядкованих систем, природи і властивостей магнітного впорядкування в d- і f-металах, а також теорії статики і динаміки доменних границь, резонансних явищ в магнітовпорядкованих речовинах. Зміст дисципліни включає наступні розділи: квантова теорія парамагнетизму; впорядковані магнітні структури; феримагнетики; антиферомагнетики; магнітні фазові переходи; магнетизм перехідних d-металів; феромагнітні домени; магнітний резонанс; нелінійні динамічні явища в магнетиках; магнітні матеріали.


  • Підсумковий контроль

  • Секція 3