Структура за темами

  • Змістовний модуль 1. Котельні установки промпідприємств, їх значення і будова.

    Котельні установки підприємств, їх значення в системах енергетичного господарства підприємств, ТЕЦ и КЕС.

  • Змістовний модуль 2. Технологічна схема отримання перегрітої пари.

    Схема котельної установки и принцип її діяльності. Основні елементи котельних установок промпідприємств, їх призначення і конструкції. Тепловий баланс котельної установки та розрахунок витрати палива.


  • Змістовий модуль 3. Загальне рівняння теплового балансу при стаціонарному режимі роботи котла.

    Рівняння теплового балансу. Тепло, що є в його розпорядженні, та його склад; теплота згорання палива, фізичне тепло палива; тепло, яке приноситься повітрям при його підігріванні за межами котельної установки; тепло форсункового дуття, тепло ендотермічних реакцій розкладу карбонатів.


  • Змістовий модуль 4. Визначення ККД котельної установки по прямому та зворотному балансі.

    Визначення витрати тепла. Визначення витрати  палива. Методика визначення ККД котельної установки по зворотному балансу. Визначення втрати тепла котлом. Робота котла на не розрахункових режимах.


  • Змістовний модуль 5. Теплообмін в поверхнях нагріву котельних установок.

    Теплообмін у топці. Тепло, що є у розпорядженні, та температурний рівень топки. Адіабатична (теоретична) температура горіння. Рівняння теплового балансу топці. Послідовність розрахунку теплообміну в однокамерних топках.


    • Змістовий модуль 6. Теплообмін у конвективних поверхнях нагріву.

      Рівняння теплового балансу і теплопередачі у конвективних поверхнях нагріву. Інтенсифікація конвективного обміну в елементах котельної установки.

    • Змістовний модуль 7. Гідродинаміка води, пари і пароводяної суміші в елементах котельної установки.

      Умови надійної експлуатації обігріваючих елементів котельних установок, які працюють під тиском. Гідродинаміка в котлах з природною циркуляцією. Гідродинаміка поверхностей нагріву прямоточних котлів. Аеродинаміка газового та повітряного тракту котла.


    • Змістовний модуль 8. Водопідготовка і водний режим котельних установок.

      Обіг води у пароводяному тракті теплової електростанції. Втрата води в системах та поповнення її. Пом’якшення води осадженням накипеутворювачів. Обробка води методом іонного обміну. Натрій та водень – катіонування. Засоби підвищення якості пари. Періодична та безперервна продувка.


      • Змістовний модуль 9. Топкові процеси і пристрої.

        Топкові пристрої для спалювання твердого палива. Топка з нерухомим шаром палива на нерухомих колосникових решітках. Топки немеханізовані та механізовані. Топкові пристрої для спалювання вугільного пилу. Класифікація пиловугільних топок. Розрахунок пальникових пристроїв.

      • Змістовний модуль 10. Виготовлення вугільного пилу.

        Підготовка палива до розмелювання. Система пилоприготування. Індивідуальні системи пилоприготування з шаровими барабанами. Вуглерозмелювальні млини, сепаратори, пиловідокремлювачі та другі пристрої і механізми систем пилоприготування. Тепловий розрахунок систем пилоприготування.

      • Змістовний модуль 11. Котельні установки спеціального призначення.

        Котельної установки, працюючої на відхідних газах. Поняття про котли спеціального призначення, вживання їх в промисловості. Класифікація котлів працюючих на відхідних газах, їх пароводяні схеми та позначення їх потужності.


        • Змістовий модуль 12. Водогрійні котли.

          Водогрійні чугунці котли, їх призначення та область застосування. Принципові схеми. Водогрійні стальні котли, їх призначення та область застосування. Принципові схеми.


        • Підсумковий контроль. Екзамен

        • Ректорський контроль