Настройка зачисления на курс

Дисципліна “Фізико-хімічні процеси виробництва кольорових металів” входить до циклу професійної підготовки здобувачів ступеня вищої освіти магістра спеціальності 136 “Металургія” освітньо-професійної програми “Металургія кольорових металів”.
Дисципліна “Фізико-хімічні процеси виробництва кольорових металів” є комплексною, ґрунтується як на загальноосвітніх (загальна хімія, математика, фізика), так і на спеціальних (фізична хімія, теорія металургійних процесів та ін.) дисциплінах.
Фізико-хімічні процеси виробництва кольорових металів, в основу яких покладено взаємодії систем і перетворення їхніх складових, розглянуто у двох аспектах – термодинамічному й кінетичному.
Термодинамічні функції процесу дають змогу визначити умови (температуру, тиск, концентрацію реагентів та ін.), за яких можливе його здійснення. Термодинаміка дає можливість розрахувати енергетичний баланс процесу, теоретичну витрату реагенту і максимальні видобування за певної витрати реагенту за значеннями констант рівноваг реакцій.
Кінетичні характеристики дозволяють оцінити швидкість процесу, а отже, його продуктивність. Аналіз кінетичних характеристик дає можливість зробити висновки про лімітувальні стадії і механізм перебігу процесу, визначити основні напрями його інтенсифікації.
За сукупністю термодинамічних і кінетичних даних можна визначити науково обґрунтовані режими проведення технологічних операцій, правильно підібрати типи апаратів і виконати їх розрахунок.
Знання термодинамічних і кінетичних характеристик важливе також для створення математичних моделей технологічних процесів, які використовують під час розроблення схем автоматизованого керування.
Метою викладання навчальної дисципліни “Фізико-хімічні процеси виробництва кольорових металів” є формування у студентів професійних знань з теоретичних основ і практичного здійснення основних гідро-, піро- та електрометалургійних процесів, необхідних для пошуку оптимальних технологічних параметрів, схем та обладнання для виробництва кольорових металів, формування навичок ефективного використання теоретичних основ металургійних процесів для вдосконалення відповідних процесів.
Набуті магістрами знання та навички з дисципліни “Фізико-хімічні процеси виробництва кольорових металів” будуть необхідні їм при написанні кваліфікаційної роботи магістра, у подальшій професійній діяльності.
Кредити: 7
Семестр: 123
Гости не имеют доступа к этому курсу. Войдите в систему.