Структура за темами

  • Загальне

  • Тема 1. Сутність бізнесу та підприємництва.

    Подібність та відмінність бізнесу та підприємництва. Види бізнесу, підприємництво як різновид бізнесу. Найперспективніші сфери підприємницької діяльності. Власність, її суб’єкти та об’єкти, відносини власності, право власність.


  • Тема 2. Підприємство як організаційна структура підприємництва.

    Принципи організації підприємницької діяльності. Функції підприємництва. Найменування підприємства та порядок його вибору. Організаційно-правові форми підприємництва. Види підприємств та різновиди їх об’єднань. Види господарських товариств. Управління акціонерним товариством.

     


  • Тема 3. Правові основи організації бізнесу в Україні.

    Методи пошуку підприємницької ідеї. Обґрунтування вибору організаційно-правової форми підприємницької діяльності. Процес створення власної справи. Засновницькі документи новоствореного підприємства. Статут приватного підприємства. Засновницький договір та його структура. Статутний капітал підприємства, джерела та особливості його формування. Процедура державної реєстрації юридичних осіб і приватних осіб – підприємців. Ліквідація та реорганізація підприємства. Ліцензування та патентування підприємницької діяльності.


  • Тема 4. Фінансування підприємницької діяльності.

    Суть фінансів, грошових та фінансових відносин. Функції фінансів. Фінансування підприємницької діяльності. Внутрішні та зовнішні джерела залучення фінансів. Лізинг, факторинг та форфейтинг. Інвестиції, їх види та особливості залучення та використання. Банківський та комерційний кредит. Принципи кредитування.


    • Тема 5. Система оподаткування в Україні.

      Система оподаткування підприємницької діяльності в Україні. Суб’єкти податкових правовідносин, податкова система. Податкова ставка та податкова пільга. Функцуії та види податків. Загальнодержавні податки та збори. Місцеві податки та збори. Методи нарахування податків. Державний бюжет. Особливості оподаткування юридичних і фізичних осіб – підприємців.


      • Тема 6. Основи менеджменту підприємницької діяльності.

        Менеджмент і його значення у підприємництві. Рівні менеджменту та типи менеджерів. Критерії успішності підприємницької діяльності. Функції менеджменту у забезпеченні ефективної діяльності підприємства. Планування підприємницької діяльності. Визначення стратегії діяльності. Побудова структури підприємства та визначення повноважень працівників. Мотивація. Контроль у підприємницькій діяльності. Організаційні комунікації, їхня роль у забезпеченні ефективної роботи підприємства. Організаційні рішення та процедура їхнього ухвалення у підприємництві.


        • Тема 7. Комерційна діяльність підприємницьких структур.

          Маркетинг, його концепції. Концепція вдосконалення виробництва. Концепція удосконалення підприємницької структури. Товар, товарна марка і товарна політика. Життєвий цикл товару. Ціна, визначення ціни товару залежно від життєвого циклу товару.. Реклама та її роль у підприємництві. Стимулювання збуту, зв’язки з громадськістю та особистий продаж. Ринок посередників.


          • Тема 8. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств.

            Напрями зовнішньоекономічної діяльності. Види зовнішньоекономічних операцій. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Види зовнішньоекономічної стратегії держави. Мито, квоти, ліцензування експорту та імпорту, національні стандарти. Методи здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Поняття та види валюти. Валютний курс. Платіжний баланс країни.