Теми для написання есе

Тема 4.  Грунти у природі рідного краю.

Ґрунти, їх склад та властивості, значення ґрунту. Основні типи ґрунтів. Родючість ґрунту. Українські чорноземи. Основні джерела забруднення ґрунтів. Діяльність людини і стан ґрунтів краю. Проблеми сміттєзвалищ та їх вплив на ґрунт. Ерозія ґрунтів та заходи боротьби з нею. Насадження полезахисних смуг та лісових масивів на схилах балок, ярів, вздовж берегів річок тощо. Раціональне використання і охорона земельних ресурсів.

Тема 5. Трав’яні рослини нашого краю. Гриби.

Різноманітність рослинного світу місцевості. Роль рослин в природі та житті людини. Цінні, лікарські, декоративні рослини. Червона книга України. Зелена книга України. Поняття про гриби як невід’ємну групу живих організмів. Особливості будови шапинкових грибів. Гриби їстівні, отруйні та паразитичні. Значення грибів у природі та житті людини. Найпоширеніші гриби своєї місцевості, їх охорона.

Тема 6. Деревні рослини нашого краю.

Рослинні угруповання краю: ліси, степи, луки, болота тощо. Природно-заповідний фонд рідного краю: заповідники, заказники, урочища, пам’ятки природи, регіональний список рідкісних рослин.