Індивідуальне науково-дослідне завдання

Для досягнення компетентності зі знаннята розуміння природи джерел та напрямів еволюції міжнародних відносин, міжнародної політики, зовнішньої політики держав, стану теоретичних досліджень міжнародних відносин та світової політики, аналізу та прогнозування міжнародних відносини у різних контекстах, аналізу глобальних процесів та їх впливу на міжнародні та суспільні відносини, політичні та суспільні системи ви маєте здійснити самостійне дослідження, результати якого подаються для оцінювання викладачем у вигляді аналітичної записки. Тема для роботи обирається з числа запропонованих викладачем.

Аналітична записка має містити наступні елементи:

1. Вступна частина:

-          адресати – особи, організації або підрозділи організацій, які мають зацікавленість в отриманні повної та об’єктивної інформації з визначеної проблеми. Враховуючи навчальний характер самостійної роботи, студент має релевантно сформулювати список адресатів (такими можуть бути, наприклад, Міністр закордонних справ, його заступники, керівники відповідних підрозділів МЗС або регіональних структур, які мають повноваження для прийняття рішень на основі результатів дослідження, керівники підприємств, туристичних організацій тощо).

Порада: уважно обирайте адресатів. Уявіть собі, що ви працюєте в певній установі, де вам доручили складення аналітичної записки. Хто її буде читати? Адресатів навряд чи буде більше двох-трьох. Не слід включати в цей список взагалі всіх можливих адресатів планети Земля (включно з Генсеком ООН та Головою товариства із захисту прав диких їжачків). Кількість не принесе вам додаткових балів, а цілком ймовірно, що відніме декілька, оскільки покаже викладачу, що ви не дуже розбираєтеся в проблемі. 

 Адресати не слід плутати зі стейкхолдерами, які є бенефіціарами на місці;

Приклад: Ви працюєте у міжнародному відділі великої організації (підприємства, корпорації тощо). Вам доручили написати аналітичну записку стосовно теоретичного обґрунтування причин та наслідків громадянської війни у Південному Судані. Мета - оцінити перспективи виходу вашого підприємства на місцеві ринки. Очевидно, що адресатом записки буде хтось з керівництва вашої установи (Генеральний директор, Голова Ради директорів, ваш безпосередній керівник тощо). Стейкхолдерами у даному випадку виступатимуть люди/сили, які безпосередньо знаходяться на місці і які впливають на (або на них впливає) явище, якому ви даєте оцінку. Ваше завдання полягає у тому числі у прогнозуванні можливих дій стейкхолдерів в контексті розвитку досліджуваного явища.

-          методологічна база – розкриття принципів та методів, на яких будується дослідження. Фактично, ви маєте продемонструвати «дорожню карту», яка «привела» вас до отриманих результатів, розкрити ланцюг умовиводів, які дозволили вам зробити кінцеві висновки та сформулювати прогностично-рекомендаційну частину. Лише наявність якісної методологічної бази дає можливість іншим дослідникам (у даному випадку – викладачеві) верифікувати отримані результати та релевантно оцінити представлену роботу. Додаткової позитивної оцінки заслуговує наявність у дослідженні елементів міждисциплінарності, тобто залучення методів з різних наукових дисциплін, що прямо чи опосередковано пов’язані з предметом дослідження;

Приклад: Ви використали метод екстраполяції статистичних даних для прогнозування економічної ситуації у Південному Судані на найближчі п'ять років. Обов'язково вкажіть, як саме і які дані ви аналізували, щоб не виникала враження, що ви свої висновки взяли "зі стелі".

-          теоретична база – комплекс наукових підходів, теорій та концепцій, які дозволяють обґрунтувати існування та розвиток досліджуваного явища або процесу. Зокрема, це дає можливість здійснити його типологізацію та застосувати метод порівняльного аналізу для виявлення специфіки об’єкту вивчення та вироблення конгруентних прогнозів та рекомендацій;

Приклад: У своїх прогнозах ви спираєтеся на теорію структурного реалізму, яка ґрунтується на працях Кеннета Н. Волтца та стверджує прагнення держав гарантувати власну зовнішню безпеку в умовах перманентної міжнародної анархії. Тому ви прогнозуєте можливе втручання зовнішніх акторів у південносуданський громадянський конфлікт за певних умов і даєте оцінку можливих перспектив інвестицій у країну з урахуванням цього сценарію.

-          джерельна база, яка має продемонструвати, що ви у курсі останніх тенденцій розвитку досліджуваного явища/процесу, знайомі з сучасними науковими дослідженнями, які стосуються його теми, якомога ретельно дослідили весь комплекс документів, що відображають розвиток об’єкту дослідження у всій його багатоманітності. Позитивним є не просто перерахування, але класифікація і критичний аналіз наявних джерел.

2. Практична частина:

-          постановка проблеми – полягає у розкритті теми як явища, яке є важливим чинником міжнародної ситуації у регіоні чи світі. Також необхідно визначити стейкхолдерів проблеми та окреслити сфери життя та діяльності людини, що зазнають впливу від цієї проблеми;

-          виявлення причин – окремий елемент дослідження, що демонструє ваше вміння комплексно проаналізувати життєвий цикл досліджуваного явища/процесу від самих передумов його зародження. Релевантне виявлення причин дає можливість більш точно спрогнозувати наслідки та сформулювати відповідні рекомендації на їх основі для всіх зацікавлених сторін.

3. Прогностично-рекомендаційна частина:

-          прогноз – ймовірнісне обґрунтоване судження щодо можливих станів об’єкту у майбутньому. Прогноз має базуватися на попередньому аналізі та містити три варіанти розвитку подій: песимістичний, реалістичний та оптимістичний;

-          рекомендації – пропозиції, сформульовані для адресатів і мають на меті розробку максимально ефективної моделі поведінки у коротко-, середньо- або довгостроковій перспективі.  Рекомендації також враховують ймовірні дії стейкхолдерів, спрямовані на максимально ефективне можливе вирішення існуючої проблеми;

Рекомендації мають бути розроблені для кожного зі сценаріїв, визначених у прогнозній частині дослідження.

4. Список джерел, який складається з документів та наукової літератури, що була використана при написанні дослідження.

Робота має виконуватися із дотриманням усіх норм академічної доброчесності, прийнятих у Запорізькому національному університеті. Недотримання студентом норм академічної доброчесності є підставою для виставлення негативної оцінки за самостійну роботу.

Самостійна робота має бути виконана за наступними параметрами:

-          шрифт – Times New Roman, 14;

-          вирівнювання – по ширині;

-          перша строка – відступ 1,25;

-          інтервали:

-         міжстроковий – 1,5;

-         міжабзацовий – 0;0;

-          поля:

-         ліве – 3 см;

-         праве – 1 см;

-         верхнє та нижнє – по 2 см.

Самостійна робота подається на перевірку не пізніше ніж за 7 днів до початку залікового тижня і оцінюється в інтервалі від 0 до 20 балів.