Завдання до заняття 4

1. Робота в малих групах

Мета: Закріплення знань, отримання практичних навичок по виявленню заяв, що перевіряються і тих, що не підлягають перевірці.

Учасники гуртуються в групи по 3-5 осіб.

Кожна група отримує роздатку з трьома повідомленнями.

Завдання. Встановити, які з повідомлень можуть бути перевірені, а які ні. Чому?

Студенти, що були відсутні на занятті, мають проаналізувати заяви однієї групи (на вибір).

Таймінг: 10 хвилин

Повідомлення:

Група 1

Заява 1: «У загальному бюджеті країни ми передбачили майже $1 млн на «суспільний бюджет» - підтримку ініціатив громадян. Це найбільша сума серед усіх міст у нашій країні».

Заява 2: «Якщо говорити про пенсійну реформу, про яку всі так довго говорять, - то я особисто її ненавиджу. Не бачу ніяких її проявів».

Заява 3: «В країнах Європейського Союзу діє норма, коли має дотримуватись наступний стандарт. 5% відходів має йти на захоронення, 95% - на вторинну переробку. У нас в країні, щоб ви розуміли, 96% відходів йде на захоронення і тільки 4% йде на переробку».

 Група 2

Заява 1: «Місцеві бюджети, згідно з реформою децентралізації, яка наче віддає більше фінансів, більше повноважень на місця, «навантажують» більше фінансувати медицину, освіту. Але це повноваженя держави, а не місцевих громад».

Заява 2: «Нас звинувачують у тому, що ми буцім-то не готові до періоду дощів, не провели роботи з очищення стоків. По-перше, давайте згадаємо, коли ця система була побудована. Там проводь роботи, не проводь роботи – вона вже нездатна діяти ефективно. По-друге, дощі, зливи – це стихійні лиха. Тут треба, щоб у роботу активніше включалось Міністерство надзвичайних ситуацій і його підрозділи в регіонах».

Заява 3: «Я стверджую, що наша фракція ляже кістьми біля трибуни Парламенту, але не дасть прийняти закон, який надає право слідчим органам на несанкціоноване використання персональних даних громадян».

 Група 3

Заява 1: «20 років всі тільки говорили про прозору приватизацію, але нічого не відбувалось позитивного. Сьогодні ми представляємо ідею проведення приватизації, яка буде існувати за принципами британського законодавства. Ця система завжди користувалась довірою інвесторів».

Заява 2: «У країні величезна криза неплатежів за комунальні послуги… У бюджеті передбачено більше $2,5 млрд на погашення цієї фінансової діри шляхом субсидій. Але такий крок – це фактично – консервація бідності і консервація залежності країни від зовнішніх інвесторів. Якщо мою позицію почують і народ довірить мені цю посаду в каїні, то буде проведена така фінансова політика, що вже дуже швидко ми не будемо нікому винні, як наприклад, Туреччина.

Заява 3: «65% смертності громадян країни трапляться від серцево-судинних захворювань. У цивілізованих країнах уже від цієї хвороби не помирають, бо є відповідні профілактичні програми».

Група 4

Заява 1: «Із повною впевненістю можу стверджувати, що фінансова політика попереднього прем’єр-міністра повністю відповідала інтересам країни і її громадян – це був період стабільності, коли курс національної валюти відносно долара був стабільний, а інфляція не перевищувала загальноприйняті норми».

 Заява 2: «Я стверджую, що сьогодні ми зробили все для того… Точніше не ми, а уряд, щоб у нас із вами був найдорожчий чаз у світі»

Заява 3: «Кожен громадянин повинен знати за що він платить! Чому Кабмін публічно не показує, з чого реально складається той чи інший та- 64 риф? Ми подаємо до суду з вимогою відкрити схему нарахування. І ми доб’ємось того, щоб роздруківка з схемою що, як і за яких умов нараховується лежала на столі у кожної сім’ї…»

 Резюме: Кожна група презентує результати аналізу.

Таймінг – 5 хвилини.

Інші учасники фіксують помилики (якщо вони є), надають пропозиції, що до точності аналізу.

Домашнє завдання:

1. Перегляньте інтерв’ю з Юлією Тимошенко, виокреміть 3-4 тези, які можна перевірити і в кожній тезі визначте факти, які підлягають перевірці. Назвіть першоджерела, за допомогою яких можна перевірити вказані факти.


2. Самостійно оберіть заяву публічної особи, виокреміть тези, які можна перевірити. Подати посилання на заяву і перелік тез для перевірки.