Завдання до заняття 6

Домашнє завдання:

1.     Робота у великих групах.

Учасники гуртуються у дві великі групи по 8- 12 осіб. Створюється дві умовні фактчек-редакції. Призначається методом жеребкування главред.

Мета: Практичне застосування алгоритму фактчек та використання джерел даних.

Завдання.

Кожна група отримує велике повідомлення умовного спікера (у кожної групи свій спікер –  завдання для групи 1, завдання для групи 2). До тексту повідомлення додається широкий список джерел.

Групі-редакції необхідно виписати з повідомлення тези, які можуть бути перевірені, виявити в них можливі для перевірки факти та підібрати до кожного факту джерело(джерела) для перевірки з наданого списку.

Таймінг: 30 хвилин.

Резюме. Кожна група-редакція презентує своє дослідження. Інша – оцінює правильність виявлення тез та фактів, застосування джерел.

Відсутні на занятті студенти виконують це завдання одноосібно, досліджуючи одного спікера.

 2. Ознайомтеся із заявою. Обгрунтуйте, чому її можна було б обрати для фактчекінгу. Базуючись на матеріалах лекцій, запропонуйте свої конкретні кроки для перевірки цієї заяви.

 Олександр Старух / Колишній голова Запорізька ОДА (ОВА)

 У 2020 році укладено Угоду та Меморандум взагалі з 27 підприємствами про спільні дії у сфері покращення стану довкілля м. Запоріжжя. Документом заплановано виконання 112 заходів, з них 45 стосувалися скорочення викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря. Термін дії угоди – 2025 рік. Але наразі загальний обсяг зниження заплановано близько 1 000 тонн на рік, що не перевищує 1% від загального валу по місту. Такі об'єми зниження вкрай незадовільні! До того ж, були заборонені перевірки підприємств протягом кількох місяців, тому з цього приводу у липні ми звернулися до профільного Міністерства. Вважаємо, що перевірки мають бути відновлені та проводитися регулярно. Разом із тим, ситуація зі станом довкілля продовжує залишатися напруженою. З одного боку, підприємства працюють, у людей є робота, сплачуються податки. З іншого – це викиди в атмосферу. Але ми йдемо довгим правовим шляхом, який полягає в тому, що місто прискориться у розробці програми моніторингу й зменшення викидів. У нас є серйозні проблеми і вони мають бути вирішені.