Завдання до семінару №5

1. Підготувати доповідь на тему: 

1) Визнання довіреностей недійсними: актуальна судова практика

2) Посвідчення нотаріусом договору про купівлю-продаж майнових прав: форма, вимоги, правові наслідки

3) Укладення нотаріально-посвідченого попереднього договору купівлі-продажу квартири

2. Розв'язати ситуативні задачі

1) Після смерті свого чоловіка гр.-ка Громова звернулася в нотаріальну контору з проханням видати їй свідоцтво про право власності на частину у спільному майні подружжя до припинення строку 6 місяців з дня відкриття спадщини. 

Нотаріус роз’яснив, що таке свідоцтво вона може отримати після закінчення цього строку, через те, що коло спадкоємців, які прийняли спадщину, визначається на день закінчення цього строку. 

Чи вірно роз ’яснив усе нотаріус? Ви юрист, який консультує Громову з питань вступу у спадщину. Яку консультацію ви надасте Громовій?

2) Могилюк Л. звернулася до Київського районного суду м. Одеси з позовом до Київської державної нотаріальної контори м. Одеси про визнання відмови у вчиненні нотаріальної дії незаконною та зобов’язання вчинити певну дію.

 Позовні вимоги обґрунтовувалися наступними обставинами. Державний нотаріус відмовила Могилюк у видачі свідоцтва про право на спадщину на квартиру, що залишилася після смерті матері Могилюк Л.. Відповідно до змісту складеного Могилюк О. за життя заповіту, посвідченого державним нотаріусом 12.02.2021, Могилюк Л.  визначена єдиною спадкоємицею зазначеної квартири як донька Могилюк О. Позивачка зазначала, що спадкодавиця дійсно не є її родичкою, але завжди називала її своєю донькою. Могилюк Л. стверджувала, що відмова у видачі свідоцтва про право на спадщину є незаконною, оскільки заповіт складено на її користь. Яким має бути рішення суду? Чи є порушення закону у діях нотаріуса?