Завдання до практичної роботи 2

ТЕМА 2. ОСНОВНІ ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ

ФОНДОВОГО РИНКУ

Практичні завдання

         Завдання №1. Визначте чи правильними є такі твердження. Відповідь обґрунтуйте.

         1. Реальна ставка доходу не враховує зміни, які відбуваються в рівні купівельної спроможності грошей.

         2. До безризикових цінних паперів можуть бути віднесені за визначених економічних умов високоліквідні акції, що котируються на провідних біржах.

         3. Цінні папери, випущені в документарній формі, не можуть бути переведені в без документарну.

         4. Підхід, що базується на дисконтуванні грошових потоків, може бути застосований для оцінювання будь-яких фінансових активів.

         5. Якщо дійсна вартість активу перевищує поточну ринкову ціну, в цей актив доцільно інвестувати кошти.

         6. Як специфічний, так і ринковий ризик можуть бути зменшені у процесі диверсифікації.

         7. При падінні процентних ставок на ринку ціна облігації з фіксованими купонними виплатами зростає.

         8. В день отримання процентних виплат чиста і валова ціни облігації збігаються.

         9. За слабкої ефективності фондового ринку курс цінних паперів відображає лише минуту та поточну публічну інформацію щодо їх емітентів.

         10. Майбутнє значення курсу цінного папера потрібно прогнозувати на основі даних про його динаміку в минулому, а біржові котирування відображають минулу і поточну інформацію про емітентів та характеристики цінних паперів.

 

         Завдання №2. Компанія визначила дивіденд 5 гр. од. на акцію, що складає в сумі 1250 тис. гр. од. Ринкова ціна кожної нової акції – 50 гр. од. Акціонерам запропонували дивіденд на вибір: готівкою або акціями. Яку суму дивіденду або скільки нових акцій в його якості може отримати власник пакету в кількості 100 акцій?

         Методичні рекомендації. При виконанні завдання здобувач має визначити суму дивіденду, що може отримати власник пакету акцій, памʼятаючи, що дивіденд є частиною прибутку акціонерного товариства, з якої виплачуються доходи акціонерам (готівкою або акціями).

 

Завдання №3. Акція куплена за 50 гр. од., а прогнозний дивіденд по ній через рік складе 2 гр. од. Очікується, що в наступні роки цей дивіденд буде зростати з темпом 10%. Визначити необхідну ставку доходу, прийнятну для інвестора  при купівлі акцій.

         Методичні рекомендації. При виконанні даного завдання слід застосовувати методику оцінки простих акцій з постійним приростом дивідендів. Дивіденди, які можуть постійно однаково зростати, визначають за формулою 2.5. Ринкову ціну простих акцій з постійними темпами приросту дивідендів можна визначити шляхом дисконтування майбутніх дивідендів за необхідною ставкою доходу за формулою 2.6. Також слід врахувати, що існує обернена залежність між ринковою ціною акції та необхідною ставкою доходу.

 

Завдання №4. За підсумками роботи акціонерного товариства у 2020 р. дивіденд на акцію склав 4 гр. од., у 2021 р. – 7 гр. од. Необхідна ставка доходу – 10%. Визначити ринкову ціну акції, якщо: а) дивіденд на акцію постійно складатиме 7 гр. од.; б) темп приросту дивідендів збережеться на попередньому рівні; в) п’ять років темп приросту дивідендів складатиме 8%, три наступних роки – 6%, і в подальшому – 4%.

Методичні рекомендації. При виконанні даного завдання, при визначенні ринкової ціни акції з постійними дивідендами, застосовується формула 2.3, або 2.4 (спрощений варіант). При визначенні ринкової ціни акції з постійним приростом дивідендів застосовується формула 2.6. При оцінці простих акцій з непостійним приростом дивідендів слід памʼятати, що основний принцип оцінки таких акцій полягає в тому, що їх ринкова ціна є теперішньою вартістю їх майбутніх дисконтованих доходів. Якщо дивіденди по простих акціях зростають нерівномірно, то для визначення ринкової ціни таких акцій слід обчислити майбутні дивіденди окремо за кожен період, дисконтувати ці величини до теперішньої вартості і знайти суму отриманих результатів.

Завдання №5. Визначити теперішню вартість облігації, якщо її купонна ставка складає 10%, річна сума доходу – 120 гр. од. Строк обігу облігації – 5 років, дисконтна ставка на ринку – 12%.

Методичні рекомендації. Теперішня вартість майбутніх доходів визначається за формулою 2.19. Для визначення теперішньої вартості облігації необхідно: обчислити теперішню вартість надходжень фіксованих процентів; обчислити теперішню вартість номінальної ціни облігації; знайти суму теперішньої вартості номінальної ціни облігації та теперішньої вартості процентів.

 

Завдання № 6.  Яким буде поточний дохід облігації з купонною ставкою 8%, номінальною ціною 800 гр. од., якщо її ринкова ціна дорівнює 950 гр.од.?

Методичні рекомендації. При виконанні даного завдання здобувач повинен памʼятати, що поточний дохід за облігацією характеризує співвідношення між процентним доходом по облігації і поточною ринковою ціною облігації і визначається за формулою 2.23.

 

Завдання № 7.  Ринкова ціна облігації з номінальною вартістю 900 гр. од. і річною купонною ставкою 5% складає 98% від номіналу. Визначити дохід до дати погашення, якщо облігація має строк обігу 8 років.

Методичні рекомендації. При виконанні завдання здобувач повинен врахувати, що для прийняття інвестиційних рішень важливе значення має розрахунок доходу до дати погашення облігації. Дохід до дати погашення є зовнішньою нормою прибутку, що визначається як відношення ціни, за яку придбана облігація, до майбутнього потоку виплат процентів і номіналу. Розрахунок доходу до дати погашення здійснюється за формулою 2.24.

 

Завдання № 8.  Компанія випустила 5–річну облігацію з номінальною ціною 1000 гр.од. та з купонною ставкою 10%. Проценти сплачуються щорічно; дисконтна ставка для подібних облігацій – 12%. Визначити ринкову вартість облігації.

Методичні рекомендації. При виконанні даного завдання здобувач повинен використовувати формулу 2.19, враховуючи строк, на який було випущено облігацію.

 

Завдання № 9. Векселедержатель пред’явив для дисконтування вексель на суму 5 млн.гр.од. із строком погашення 28.09.2021р. Вексель пред’явлено 10.09.2021 р. Банк погодився дисконтувати вексель з процентною ставкою 75% річних. Яку суму отримає векселедержатель?

Методичні рекомендації. При виконанні даного завдання для визначення суми, яку отримає векселедержатель, здобувач повинен використовувати формулу 2.27.

 

Завдання № 10. Власник векселя, номінальна вартість якого 500000 гр.од., а строк погашення через один рік, звернувся в банк через 270 днів, тобто за 90 днів до строку погашення векселя, з проханням про його дисконтування. Банк погодився дисконтувати вексель за ставкою 20%. Скільки грошей отримає власник?

Методичні рекомендації. При виконанні даного завдання для визначення суми грошей, яку отримає власник, здобувач повинен використовувати формулу 2.27.

 

Завданння № 11. ТОВ «Аскольд» 01.02.2020 р. придбало 10 короткострокових дисконтних облігацій внутрішньої державної позики номінальною вартістю 1000 гр. од., які були випущені 01.01.2020 р. і будуть погашені 10.09.2020 р. Визначена державою річна дохідність облігацій становить 10%. Облігації були придбані за ціною 900 гр. од. кожна. 16.04.2020 р. підприємство продало облігації за їх ринковою ціною. Визначте пасивний дохід та інвестиційний прибуток підприємства від державних облігацій внутрішньої позики.

Методичні рекомендації. При виконанні завдання слід врахувати, що пасивний дохід утворюється від володіння цінними паперами. Інвестиційний прибуток розраховується як різниця між ціною придбання і ціною продажу облігації. Для обчислення інвестиційного прибутку здобувачу необхідно визначити ринкову вартість облігації на дату продажу за формулою:

,

         де Р – ринкова вартість облігації внутрішньої державної позики, гр. од.;

         N – номінальна вартість облігації внутрішньої державної позики, гр. од.;

         rd – ставка річного дисконтного доходу,%;

         t – термін до погашення облігації внутрішньої державної позики, дні;

         T – часова база, кількість днів у році (360).