ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАЛЕКТОЛОГІЇ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

З ІСТОРІЇ ДОСЛІДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ДІАЛЕКТІВ

План

1. Періоди розвитку української діалектології.

2. Найважливіші відомості й дослідження з української діалектології у працях О.Шафонського, М.Максимовича, І.Вагилевича, Я. Головацького, О.Потебні, К.Михальчука.

3. Дослідження українських діалектів у роботах О.Соболевського, А.Кримського, Московської діалектологічної комісії, В.Ганцова.

4. Найвідоміші класифікації говорів (Я.Головацький, К.Михальчук, Ф.Жилко, С.Бевзенко та ін.).

5. Найважливіші праці з української діалектології другої половини XXпоч.ХХІ ст. (С.Бевзенко, Й.Дзендзелівський, П.Гриценко, Г.Аркушин, В.Мойсієнко, В.Чабаненко).

6. Вивчення українських говорів та діалектів у Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині, Румунії, де компактно проживають українці.

Форма проведення семінару - робота в мікрогрупах. Кожне питання, починаючи з другого («Найважливіші відомості й дослідження української діалектології у працях О. Шафонського, О. Потебні, М. Максимовича, І.Вагилевича, Я. Головацького, К. Михальчука»), розглядає окрема група з трьох осіб.

Як Ви бачите, чимало прізвищ. Основне, про що маєте говорити, – найвизначніші праці з діалектології. Вітатиметься (вищим балом J) порівняння праць (у межах кожного питання).

Кожна група готує презентаційний матеріал (презентацію в PowerPoint) для всіх одногрупників (презентацію варто буде завантажити в загальний для групи телеграм-канал). Це робиться для того, щоби інформація з кожного питання була у всіх, бо за цією інформацією буде перше тестування в Moodle.

Максимальний час виступу – 20 хвилин.

Готує матеріал питання вся мікрогрупа, і доповідь свою Ви розподіляєте на всіх.