Тема "Робота інтернет-журналіста з фотоілюстраціями та графікою"


1. Переглянути запропоновані викладачем приклади застосування інфографіки в інтернет-ЗМІ. Поміркувати, наскільки потрібний і вдалий такий формат медіа-повідомлень. Знайти подібні приклади застосування інфографіки, а  також інших графічних ілюстрацій (малюнки, колажі, карикатури, комікси) і проаналізувати їх на оцінку.

2. Створити та опублікувати на тренувальному сайті найпростішу інфографіку у вигляді схематичного тесту. Орієнтуватися на зразок "Яка ви кава?" (скачати файл унизу). Тест виконувати в графічному редакторі, зміст придумати самостійно (можна працювати в парах).

Приклади того, що гарна ідея в деяких випадках може бути втілена без складних технологій:

Data sketch: the most pirated Christmas movies

The history of 2017 in seven charts

Read this before you have a baby (especially if you're a woman)

Not your imagination: mass shootings now happen more frequently in the US

3. Створити та опублікувати більш серйозну інфографіку, взявши за основу певні статистичні дані. Рекомендується користуватись інформацією сайту Центру Разумкова, а саме - результатами опитувань. Виконувати інфографіку цього разу краще в одній зі спеціальних комп'ютерних програм.

4. Створити блоговий допис із власним портретом, стилізованим під малюнок (див. приклад), та ілюстрацією у вигляді малюнку або "фотожаби" (на кращу оцінку виготовити самостійно, в іншому випадку вказати джерело). Увага! Сам текст повинен бути не маленьким - не менше 3 тис. знаків з пробілами.

5. Створити й опублікувати на сайті QR-код сторінки власного розділу (приклад тут). Можна користуватись цим інструментом.

6. Знайти приклади слайд-шоу та фотогалерей на сайтах журналістських інтернет-видань. Проаналізувати їх на оцінку.

7. На тренувальному сайті опублікувати новий матеріал зі слайд-шоу. Про виготовлення див. тут.

Для натхнення приклад - Впереди новая эра. Главные разработки NASA

8. На тренувальному сайті опублікувати новий матеріал із фотогалереєю всередині. Для цього використовувати команду {becssg}foldername{/becssg}, попередньо створивши відповідну папку у менеджері картинок. Розмір однієї картинки - 300х400 пікселів! Знімків завантажити 4 або 8. Вони мають бути ваші власні і стосуватися матеріалу репортажного характеру.

9. Придумати, виготовити й опублікувати карикатуру або комікс на соціально значущу тему.

10. Додаткове завдання (виконується за бажанням). Знайти, встановити і налаштувати модуль або плаґін слайд-шоу чи фотогалереї. Створити відповідний матеріал.