Глосарій


Глосарій

Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  3  (Далі)
  Все

К

КАЗЕЇН

складний білок (фосфопротеїн), в якому залишок фосфатної кислоти утворює естер з гідроксильною групою серину. Наявний у молоці у формі свого попередника казеїногена (білки коров'ячого молока на 80% складаються із казеїногена). Містить повний набір незамінних амінокислот, особливо багатий на метіонін (≈3,5%), лізин (≈ 6,9%), триптофан (≈1,8%), лейцин (≈12,1%), валін (7%).


КАЛЬЦИТИРОНІН, ТИРОКАЛЬЦИТОНІН –

гормон хребетних, який регулює обмін кальцію і фосфору в організмі. Основний орган-мішень К. - кісткова тканина. К. гальмує ресорбцію Са із кісткової тканини, що супроводжується пониженням вмісту Са (гіпокальциємія) і Р (гіпофосфатимія) в плазмі крові. Це особливо важливе в періодпідвищеної потреби організму в Са (ріст кісток у молодих тварин, вагітність і лактація у ссавців, яйценоскості у птахів). Секреція К. залежить від вмісту Са в плазмі крові: підвищення Са в крові посилює, а зменшення пригнічує секрецію К. Нормальний рівень К. в плазмі крові людини 0,002-0,4 нг/мл. К. - антагоніст паратгормону.


КАЛЬЦИФЕРОЛИ

вітамін D, група жиророзчинних сполук антирахітичної дії; похідні стеринів. Найважливіші - ергокальциферол (вітамін D2) і холекальциферол (вітамін D3). Перший одержують синтетично, опромінюючи ергостерол (провітамін D2, див. ергостерол), другий утворюється в організмі (в шкірі) тварин і людини із 7-дегідрохолестеролу (провітаміну D3) під дією УФ-променів.

Основне джерело К. - жир печінки риб, китів та інших морських тварин, опромінені дріжджі. К. регулює обмін кальцію і фосфору (необхідні для всмоктування Са і Р в кишківники їх реабсорбції в нирках і мобілізації з кісткової тканини).

Нестача вітаміну D веде до порушення мінералізації скелета (рахіту і розщеплення кісткової тканини), надлишок 

до підвищення вмісту Са в крові і відкладання його в м'яких тканинах (D-гіпервітаміноз). Добова потреба дорослої людини 2,5 мкг, дітей - 12,5 мкг.


КАРБГЕМОГЛОБІН, НbСО2

сполука гемоглобіну (Нb) з карбон (ІV) оксидом (СО2), бере участь в обміні СО2 в організмі тварин і людини. У процесі життєдіяльності тканин виділяється СО2 і дифундує в капіляри, де частково вступає у зв'язок з Нb, який віддав до цього Оксиген тканинам. У капілярах легень К.легко розпадається на Нb і СО2.

У формі К. транспортується біля⅓ СО2, що виділяється через легені (більша частина СО2 транспортується у формі солей карбонатної кислоти, які містяться у плазмі та еритроцитах).


КАРБОАНГІДРАЗА

фермент класу ліаз, каталізує оборотну реакцію гідратації карбон (IV) оксиду. Виявлена у тварин, людини, рослин, бактерій. Містить у якості кофактора атом Zn. Регулятор кислотно-лужної рівноваги в тканинах і біологічних рідинах; відіграє важливу роль у фізіологічних процесах при необхідності швидкого зв'язування або вивільнення СО2, наприклад при диханні (К. еритроцитів забезпечує зв'язування СО2 кров'ю в тканинах і вивільнення СО2 в легенях або зябрах), при підкисленні сечі в нирках, секреції кислого шлункового соку, утворенні гідрокарбонатів у соці панкреатичної залози.


КАРБОКСИПЕПТИДАЗИ

протеолітичні ферменти, які каталізують реакції відщеплення С-кінцевих амінокислотних залишків від білків і пептидів. Найкраще вивчені К. А і К. В, що синтезуються клітинами підшлункової залози тварин і людини у вигляді неактивних попередників − прокарбоксипептидаз, перетворюються в К. А і К під дією трипсину. К. Апереважно відщеплюють залишки ароматичних амінокислот і амінокислот з боковими ланцюгами гідрофобного характеру. К. В вибірково гідролізує зв'язки основних амінокислот. К. вищих рослин (К. С) і дріжджова К. (К. У) відносяться до типу так званих серинових К., на відміну від К. тварин, які являють собою металоферменти. К. використовують при вивченні первинної структури білків.


КАРБОНОВІ КИСЛОТИ

органічні сполуки, молекули яких містять одну або декілька карбоксильних груп (-СООН). В організмах виявлені К.к. аліфатичного (жирні кислоти), ароматичного (бензойна, саліцилова) аліциклічного (камфорна, хаульмугрова, хінна) і гетероциклічного (нікотинова, індолілацетатна) ряду. За числом карбокильних груп розрізняють монокарбонові (жирні кислоти), дикарбонові (малонова, фумарова, щавелева, бурштинова), трикарбонові (ізоцитринова, цитринова) і полікарбонові кислоти. К.к. можуть бути насиченими і ненасиченими. К.к. відіграють важливу роль в обміні речовин, будучи продуктами перетворення вуглеводів, білків, жирів та інших сполук. При фізіологічних значеннях рН у клітинах К.к. містяться в основному у вигляді солей. У значних кількостях в організмах зустрічаються етери К.к. (ліпіди, ацетилхолін та ін). Важливе місце в обміні речовин займають активовані похідні К.к., наприклад тіоетери К.к. із коферментом А. До інших похідних К.к. належать оксикислоти, що містять одну або більше гідроксильних груп (-ОН), кетокислоти, містять кетогрупу (-С=О) (α-кетоглуторова, піровиноградна, оксалоацетатна), амінокислоти, аміди К.к. (нікотинамід, аспаргін).


КАРІОПЛАЗМА

каріолімфа, ядерний сік, вмістиме клітинного ядра, в яке занурені хроматин, ядерце, а такожрізні внутрішньоядерні гранули. Після екстракції хроматину хімічними агентами в К. зберігається так званий внутрішньоядерний матрикс, що складається з білкових фібрил товщиною 2-3 нм, які утворюють в ядрі каркас. Він сполучає ядерця, хроматин, порові комплекси ядерної оболонки та інші структури.


КАРОТИНИ

оранжево-жовті пігменти із групи каротиноїдів. За хімічною природою ізопреноїдні вуглеводні, які містять 40 атомів Карбону (тетратерпени). Синтезуються рослинами; багаті К. зелені листки (особливо шпінату), корені моркви, плоди шипшини, смородини, томатів та ін.

Тканини тварин звичайно містять мало каротину, однак деякі ссавці здатні вибірково накопичувати β-К. у жировій клітчатці, молоці, жовтих тілах яєчників.


КАТАЛ

це кількість ферменту, що забезпечує перетворення 1 моля субстрату за 1 секунду.

КАТАЛАЗА

фермент класу оксидоредуктаз; каталізує реакцію розкладу токсичного для організму пероксид-гідрогену (Н2О2) з утворенням Н2О і О2. Поширена в живих клітинах, де спільно з ферментами, що утворюють Н2О2 (оксидазамиамінокислот та ін), міститься у спеціальних органоїдах-мікротільцях (пероксісомах). Визначення активності К. в еритроцитах застовують у медичній діагностиці.


КЕТОЗИ

моноцукориди, які містять у своїй молекулі кетонну групу: фруктоза, сорбоза та ін.


КІНАЗИ, ФОСФОТРАНСФЕРАЗИ

ферменти класу трансфераз. Каталізують реакції переносу фосфатного залишку (-РО3Н2) від АТФ (рідше відінших нуклеозидтрифосфатів) на різні субстрати. За участю К. фосфорилюються низькомолекулярні сполуки (наприклад, глюкоза, вітаміни), а також білки; при цьому (у більшості випадків) затрачається енергія АТФ. Деякі К. містяться в усіх живих клітинах і відіграють важливу роль у регуляції обміну речовин. Відомо біля 200 К. Визначення активності креатинкінази в сироватці крові застовують у діагностиці інфаркту міокарда, міопатій.


КОМПЛЕКС ГОЛЬДЖІ, АППАРАТ ГОЛЬДЖІ

пластинчастий комплекс клітинний органоїд, що виконує ряд важливих функцій. За допомогою електронної мікроскопії було показано, що К.Г. присутній в усіх еукаріотичних клітинах. Будова його в різних клітинах сильно варіює. Структурно-функціональна одиниця К.Г. - диктіосома. В клітині міститься до 20 диктіосом, які розподілені в цитоплазмі дискретно або зв'язані у спільну сітку. Зона К.Г. практично позбавлена рибосом. В секреторних клітинах К.Г. розташовується в апікальній частині клітини і до його складу входять секреторні гранули. Функції К.Г.: модифікація білків (глюкозилювання, сульфування, фосфорилювання, часткове розчеплення поліпептидних ланцюгів і т.п.), упаковка секреторних продуктів у гранули, синтез деяких поліцукоридів, формування клітинної мембрани, утворення лізосом.


КОНСТАНТА МІХАЕЛІСА, Км

один з кінетичних параметрів ферментативної реакції. Чисельно дорівнює концентрації субстрату, при якій швидкість реакції складає половину від максимальної. Є функцією декількох констант швидкості; у деяких випадках характеризує ступінь спорідненості фермента до субстрату.


КОРТИКОСТЕРОН

стероїдний гормон хребетних. Виробляється корою наднирників. Має виражену глюкокортикоїдну властивість.


КОРТИКОТРОПІН

адренокортикотропний гормон, АКТГ, гормон хребетних. Виробляється базофільними клітинами передньої частини аденогіпофізу; стимулює ріст кори наднирників і утворення в ній гормонів-кортикостероїдів (головним чином глюкокортикоїдів). К. - пептид із39 амінокислотних залишків. Біологічна активність К. обумовлена фрагментом із 24 амінокислотних залишків, який прилягає до амінного кінця молекули.


КОФАКТОРИ

сполуки небілкової природи, необхідні для проявлення максимальної активності багатьох ферментів.


КОФЕРМЕНТИ, КОЕНЗИМИ

органічні сполуки небілкової природи, які входять до складу активного центра деяких ферментів.

Сполучаючись з апоферментом, К. утворюють каталітично активний комплекс - так званий холофермент. Багато К. легко відділяються від білкової молекули і служать переносниками окремих атомів чи груп атомів, що відщеплює фермент від субстрату. Міцно зв'язані з білком К.називаються простетичними групами.

Більшість К.- похідні вітамінів, тому відсутність останніх у їжі людини призводить до недостатньої активності деяких ферментів і викликає порушення обміну речовин.


КРОХМАЛЬ

основний резервний вуглевод рослин, який складаєтьсяз лінійної амілази (біля 25%) і розгалуженогоамілопектину (біля 75%).

Утворюється в хлоропластах і амілопластах, відкладається в клітинах у вигляді крохмальних зерен; накопичується в зернах, бульбах, кореневищах і цибульках. Розщеплення α-1→4 зв'язків в К. каталізується амілазами або (в присутності фосфату) фосфорилазою, α-1→6-зв'язків - аміло-1,6-глюкозидазою.
К. складає основну частину важливих продуктів харчування
(в пшеничному борошні 75-80% К., в картоплі-25%), використовується в харчовій промисловості, є джерелом одержання глюкози, а також (частково у вигляді похідних) використовується при виготовленні паперу і текстильних виробів. Головне джерело одержання К.
- картопля, рис, пшениця.


КСИЛОЗА

моноцукорид із групи пентоз. Входить до складу пектинових речовин, камедей, слизей, геміцелюлоз, деяких глікопротеїдів. Основне джерело D-К. - ксилани деревини. Продукт відновлення К. - ксиліт використовують як замінник цукру при цукровому діабеті.



Сторінка:  1  2  3  (Далі)
  Все