Практична робота 9: Перша медична допомога в туризмі.

Практична робота 9: Перша медична допомога в туризмі.

Особиста гігієна туристів. Особиста гігієна туристів – найважливіший засіб профілактики захворювань, збереження бадьорості і гарного настрою.

У поході необхідно ретельно стежити за чистотою ніг.

На привалах оглядайте шкіру ніг, обробляйте тріщини, подряпини, потертості йодом або зеленкою, повторивши процедуру і наступного дня. Якщо дозволяють умови, на великих і малих привалах зніміть черевики і шерстяні шкарпетки і дайте ногам відпочити. Після денного переходу вимийте ноги з милом і надіньте чисті шкарпетки.

Регулярно стрижіть нігті на руках і ногах. На вечірніх привалах обов'язково обмивайте водою з милом і надягайте чисту білизну.

На великих денних привалах, систематично періть білизну, чистите верхній одяг, звільняючи його від пилу. Стежте за цілістю взуття і устілок. Не можна сушити взуття біля багаття, оскільки шкіра втрачає гнучкість, твердне і може натирати ноги.

Догляд за шкірою обличчя, шиї і вух передбачає захист її від сонячних опіків, морозу, вітру. Влітку вибирайте головний убір з полями. Він забезпечить захист шкіри обличчя, шиї і вух від сонця.

Обличчя і губи можна мастити кремами типу «Нівея» тощо. Місця потертостей – пахові, анальні складки добре мастити дитячим кремом.

Можливі травми в походах, перша допомога, попередження. У піших походах частіше травмуються ноги і, як правило, проявляються у вигляді потертостей, наминів шкіри стопи і пошкоджень зв'язкового апарату суглобів (гомілковостопного або, рідше, колінного).

Під час подорожей трапляються травми рук – садни, зриви шкіри, тріщини, розтягування зв'язок променевозап’ястних суглобів. Іноді потертості сідниць і спини, забиття. На воді можна потонути. Нерідкі випадки опіків полум'ям біля багаття і гарячою їжею.

У велосипедистів можливі потертості внутрішніх поверхонь стегон і долонь рук, розтягування зв'язкового апарату і нижніх кінцівок, засмічення очей смітинками, дрібними комахами. Під час падіння не виключені великі садни, удари, а іноді переломи (зазвичай ключиць), струс мозку і забиття, рвані рани.

Коротко про можливі травми в умовах туристських подорожей.

Опіки. При опіках першого ступеня спостерігається свербіння, почервоніння і припухання шкіри. Утворення пухирів з серозною рідиною – ознака опіку другого ступеня. При опіках третього ступеня відбувається омертвляння (обвуглювання) шкірних ділянок і більш глибоких тканин з подальшим утворенням язв.

При опіках першого і другого ступеня на обпалене місце накладають примочки або мастять його міцним розчином марганцевокислого калію. Надалі слід накласти пов'язку з синтоміциновою емульсією або пеніциліновою маззю.

Потертості і мозолі. Щоб уникнути потертостей і мозолів, необхідно в похід надягати розношене взуття, без вузлів, латок і грубого штопання.

Якщо мозоль вже утворилася, то її краще не розкривати, оскільки в похідних умовах важче забезпечити необхідні умови, що запобігають попаданню інфекції. Якщо ж мозоль розкривається, то перед розкриттям пухиря необхідно шкіру і ножиці обробити спиртом, одеколоном або йодом.

Травми. Забиття. Ознаки: хворобливість рухів забитої частини, набряк (припухлість) і видимий крововилив – синяк.

При ударі потрібно зменшити крововилив, тому травмовану частину тіла потрібно підняти вище і покласти на неї змочений холодною водою рушник.

Розтягування зв'язок. Частіше за все ушкоджується гомілковостопний суглоб (підвертається стопа). Ознаки розтягування: різкий біль, особливо в перший момент, припухлість, що швидко утворюється, синець, обмеження і хворобливість рухів в суглобі.

Перша допомога: повний спокій, підняте положення потерпілої кінцівки, холодні примочки або лід.

Вивихи. Частіше бувають вивихи суглобів  плеча, стегна, стопи і колінного суглоба. Це трапляється при падінні, а також через різкі рухи. Відчувається сильний біль.

Перша допомога: нерухоме закріплення кінцівки в положенні вивиху і швидка доставка потерпілого до лікаря, оскільки тільки фахівець може правильно вправити вивих.

Переломи. Бувають закриті і відкриті. Симптоми закритих переломів: різкий біль, великий синець, припухлість, неможливість рухів зламаною кінцівкою, деформація кістки, часом незвичайна форма на місці перелому.

За відсутності спеціальних шин можна використовувати підручні матеріали (дошки, льодоруби, лижі, гілки дерев). При цьому на тіло під шину необхідно підкласти достатню кількість вати, марлі або білизни, щоб між шиною і тілом не було пустки. При відкритому переломі перед накладення шини краї рани необхідне обробити йодом і злегка забинтувати. Якщо з рани стирчать уламки дерева, то виймати їх не слід, оскільки може відкритися сильна кровотеча. Не виключена можливість, що такий уламок встромився в крупну кровоносну судину. Шини щільно прибинтовують. При цьому бинтують від пальців, інакше може відбутися набряк. Довжина шини повинна бути такою, щоб вона захопила не менше ніж два суглоби – один нижче за місце перелому, інший вище нього.

Непритомність (тимчасова втрата свідомості). Обличчя стає блідим, на лобі виступає піт, пульс слабкий, дихання поверхневе.

Перша допомога: розстібнути комір сорочки, ослабити ремінь на поясі, зробити можливим доступ свіжого повітря. Потім покласти потерпілого так, щоб ноги були вище за голову, дати йому понюхати нашатирний спирт (на ватці). За відсутності дихання – зробити штучне, дати серцевий засіб, кофеїн.

При укусах бджіл слід вийняти жало з ранки, змочити ранку нашатирним спиртом. Можна зробити компрес з трипроцентною борною кислотою.

Потрібно пам'ятати, що серед диких звірів поширений сказ, і тому при будь-яких укусах диких звірів і собак, необхідно потерпілих якнайскоріше відправити до лікарні.

При укусі змії поспішайте видавити з ранки отруту або поставити на уражене місце кровевідсмоктувальну банку, заспокоїти хворого, покласти його, щоб він не рухався, і відправити до лікарні.

Припікати місце укусу, вводити туди марганцевий розчин, а тим більше вирізувати місце укусу, накладати джгут забороняється.

Щоб уникнути небезпеки укусу змії в походах не можна ходити босоніж (навіть на днюванні). Слід проявляти велику обережність на стежках, не обмацувати руками траву, не лазити руками в нори, не розривати їх, не чіпати повзучу або відпочиваючу змію. Запам'ятайте: змії першими не нападають!

У тих походах, де маршрут проходить по високій траві, крізь чагарники, краще за все ходити в штормових брюках.

Надаючи допомогу потерпілому, його доводиться спускати вниз, транспортувати і доставляти до лікаря. Рятувальні роботи вимагають уміння користуватися підручними засобами.

 

 

Завдання для самостійної роботи

Ознайомитись зі складом аптечки, необхідною кількістю та призначенням медичних засобів для туристичної групи в багатоденному поході. Виділити основні необхідні групи медичних засобів для похідної аптечки. Заповнити таблицю.

 

 

Похідна аптечка на групу з 10-12 туристів.

 

Медичні засоби (групи)

 Кількість

             Призначення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання для самостійної роботи

Розглянути основні типові види захворювань та травм, в похідних умовах. Виявити їх причини, симптоми, види першої допомоги, заходи попередження  та заповнити таблицю:

 

Типові види захворювань та травм в походах

 

       Вид     захворювання

 

Причини

Перша      медична допомога

 

Симптоми

Заходи

попередження

 

Гострі респіраторні захворювання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харчове

Отруєння

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Опік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тепловий

Удар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вивих, розтягнення м’язів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кровотечі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переломи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Укуси змій та комах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Остання зміна: Monday 16 November 2015 21:18 PM