Презентація курсу


Азійсько-тихоокеанський регіон (АТР) набуває все більшого значення у світовій економіці та міжнародних відносинах. Відповідно до заяви К. Кембелл, колишнього заступника держсекретаря США з питань Східної Азії і Тихого океану, «велика частина історії XXI ст. буде написана в Азії». Думку цього вченого і політика поділяють багато експертів та аналітиків у всьому світі.

Епохальне зміщення фокуса на Схід з Атлантики (ядром якої є вісь США - Європа) до Тихого океану призвело до зміни розстановки сил між провідними світовими державами, багато з яких географічно розташовані в цьому регіоні. Привертає увагу концентрація провідних держав в Азії: перш за все, США і Китаю, але тут знаходяться і Японія, Росія, Індія, а також зростаючі «середні держави», такі як Південна Корея та Індонезія.

Запуск в 2011 р. адміністрацією президента США Б. Обами стратегії «Розвороту в Азію» (або перебалансування), про який оголосила колишній держсекретар Х. Клінтон в своїй статті в журналі Foreign policy, свідчить про найсильніший інтерес до цього регіону з боку зберігає свою могутність наддержави. Хоча події і конфлікти на Близькому Сході в останні кілька років відволікали увагу США, АТР стало пріоритетним для американської адміністрації після виборів 2016 р.

Тому курс щодо економічних проблем в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та її вплив на систему міжнародних відносин у ХХI столітті є одним з ключових для сучасних міжнародників.

 


Остання зміна: Sunday 12 November 2023 16:00 PM