Термінологічний словник до тем змістового модуля 1

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК ДО ТЕМ

ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ №1

 

Домінанта – наявність у ЦНС головуючого вогнища збудження, що немов би підкоряє собі всі інші центри.

Здоров`я це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб чи фізичних дефектів.

Етіологія – вчення про причини й умови виникнення та розвитку хвороб.

Клінічна смерть – такий стан організму, коли всі видимі ознаки життя  вже зникли (припинилося дихання та серцебиття), однак обмін речовин, хоч і на мінімальному рівні, але все ще триває.

 Норма – якісно особливий стан   живого організму як цілого в кожний окремий момент його існування, більш загальне поняття порівняно зі здоров’ям, яке визначає багато процесів і явищ для живих організмів.

Одужання – відновлення порушених функцій хворого організму.

Парабіоз – застійне збудження, що не коливається і виникає при пошкодженні збудливої тканини.

Патогенез – вчення про механізми виникнення, розвитку та кінця хвороби.

Причина хвороби – головний етіологічний, продукуючий, специфічний фактор, який викликає захворювання та сповіщає йому специфічні риси.

Реабілітація – повернення людини після хвороби до трудової діяльності.

Реанімація – комплекс невідкладних заходів першої медичної допомоги по оживленню організму, що знаходиться в стані клінічної смерті, та ґрунтується на проведенні масажу серця, штучної вентиляції легень і дефібриляції серця.

Симптом – ознака.

Синдром – сукупність ознак (симптомів).

Стрес – неспецифічні психофізіологічні прояви адаптаційної активності при дії  будь-яких чинників, які є значущими для організму.

Умови виникнення хвороби – фактори, які впливають на виникнення і розвиток хвороб.

Хвороба – це складна загальна реакція організму на пошкоджуючу дію факторів зовнішнього середовища;  це якісно новий  життєвий процес, який супроводжується структурними, метаболічними та функціональними змінами руйнівного та пристосувального характеру в органах і тканинах, що призводить до зниження пристосованості організму до умов зовнішнього середовища, які безперервно змінюються,та обмеження працездатності.

 

 


Остання зміна: Tuesday 17 September 2024 11:13 AM