Опис курсу

Анотація до вибіркової дисципліни "Глобальні телемережі новин"

Сучасна людина живе в еру миттєвих новин і дивиться на світ крізь призму подій, показаних в телевізійному ефірі. Провідними постачальниками новин на світовому інформаційному ринку виступають глобальні телемережі. Розвиток міжнародного новинного телемовлення відбувався в умовах геополітичних, економічних та соціальних змін кінця 1980-х і протягом 1990-х років у руслі трансформації світового інформаційного ринку.

Організація роботи в реальному часі, ексклюзивне висвітлення подій, де і коли б вони не відбулися, гнучке програмування сітки мовлення – завдяки цим ознакам провідні глобальні телеканали стали потужним політичним чинником, у кризові моменти активізують громадську думку, стимулюють розвиток регіональних і національних телесистем.

З огляду на вищеперераховані моменти, ефективним чинником освіти та виховання майбутніх журналістів стає знайомство з феноменом глобальних супутниково-кабельних телемереж, вивчення історії, програмної політики та сучасного досвіду таких глобальних та регіональних телеканалів, як CNN, BBC World, CNBC, Bloomberg TV, Euronews, Sky News, Deutsche Welle, Eurosportnews, Al-Jazeera та інших.

У результаті вивчення курсу студент повинен знати:

-  основні ознаки телевізійних глобальних мереж та принципи подачі новинного матеріалу на них;

-  типологію глобальних телеканалів;

-  основні засади програмної політики таких телемереж, як CNN, BBC World, CNBC, Bloomberg TV, Euronews, Sky News, Deutsche Welle, Eurosportnews, Al-Jazeera

За підсумками вивчення курсу студенти повинні вміти:

-   аналізувати   інформаційну діяльність глобальних телемереж та конкретні переглянуті передачі;

-   порівнювати висвітлення новин на національному телебаченні та в глобальному телепросторі;

-   враховувати досвід провідних глобальних телеканалів у своїй подальшій професійній діяльності. 

Курс має статус вибіркового, складається з двох модулів і передбачає 12 годин лекційних занять та залікову форму контролю.

Остання зміна: Wednesday 8 February 2017 12:10 PM